Despre miturile moderne ale vinului (II)

Chiar daca esti consumator de vin sau nu, nu ai cum sa nu fi auzit macar o data de un mit, de o legenda creata in jurul acestui subiect. Deoarece este un domeniu pur subiectiv, vinul a reusit sa adune in jurul lui de-a lungul timpului o gramada de povesti si de sabloane. Reluam aici seria miturilor inceputa in prima parte a acestui articol.

Asteptam comentariile voastre despre cele detaliate mai jos!

Amestecul de vin alb cu vin rosu nu provoaca migrene! Ci excesul...

Amestecul de vin alb cu vin rosu nu provoaca migrene! Ci excesul…

1. Daca bei si vin rosu si vin alb, te imbeti mai repede si te doare capul!
Starea mitului: Fals

Inca de la „primii pasi” facuti lumea consumului de vin am fost sfatuiti de catre bautorii „competitivi” sa nu amestecam vinul alb cu vinul rosu. „Odata ce ai inceput cu alb, pai o tii pe vin alb! Nu mai bei si rosu. Nici macar un pahar!”. Potrivit „specialistilor” care cultiva acest mit, consumul de vinuri rosii si albe, in si cu aceeasi ocazie, ar accelera starea de ebrietate a subiectului si ar cauza migrene inimaginabile in ziua de dupa. La nivel de popularitate, este unul dintre miturile fruntase in preferintele romanilor, insa nu ramane decat la stadiul de sfat nefondat. Ceea ce determina gradul de turmentare este cantitatea de alcool din sange. Vinul, ca orice bautura din lume, are un anumit continut alcoolic, indiferent ca este alb sau rosu. Consumarea unei cantitati mari de vin – repet, indiferent ca este alb cu rosu, sau numai una dintre culori – este cea care provoaca starea de ebrietate. Daca intr-o anumita ocazie sunt consumati mai multi litri de vin rosu si un pahar de vin alb, nu acest pahar de vin alb este vinovat pentru durerile de cap si impleticirea limbii si a picioarelor, ci cantitatea totala de vin consumata.

 

bani vinuri

Nu toate vinurile scumpe garanteaza pretul cerut prin calitatea lor.

2. Vinurile scumpe sunt mai bune!
Starea mitului: Partial fals

Este in firea noastra a tuturor sa avem incredere mai mare in lucrurile mai scumpe. Intr-o anumita masura, pretul ridicat ar trebui sa garanteze calitatea produsului, atentia si cunostintele care au stat la baza aparitiei lui pe piata, lucru ce se aplica in mare parte si la vinuri! Insa, de cele mai multe ori, raportul vinuri scumpe – calitate mai mare nu este universal valabil. Fiind un domeniu exclusiv subiectiv, perceptia noastra legata de nivelul de calitate a unui vin poate fi influentata de foarte multi factori, pornind de la situatia in care vinul este consumat, ambianta, daca este sau nu asociat unui preparat culinar, pana la starea noastra emotionala din acel moment, eticheta vinului si pretul acestuia. De exemplu, nu credeti ca un rose mai ieftin, dar proaspat si racoritor, poate surclasa in preferintele consumatorilor orice „chateau bordelez”, daca este baut pe plaja, la 37 de grade Celsius?!

De-a lungul timpului s-au facut nenumarate studii legate de influentarea preceptiei consumatorilor prin diferiti factori. In cadrul unui asemenea studiu facut in California de catre Institute of Technology, unui grup de 20 de persoane i s-a oferit spre degustare vinul din cinci sticle de vin, sigura informatie comunicata fiind pretul. Un vin de 90 de dolari a fost prezentat ca unul de 10 dolari, in vreme ce un vin de 5 dolari a fost comunicat ca un vin de 45 de dolari. Degustatorii au fost monitorizati in timpul degustarii si s-a observat ca, atunci cand pretul comunicat era mai mare, placerea inregistrata era de asemenea mai mare. Pusi sa dea note, participantii la experienta au notat mult mai bine vinurile al caror pret comunicat era mare.

TRANSNISTRIA

Inainte de a deschide o sticla de vin vechi informati-va in legatura cu modul de pastrare!

3. Vinurile vechi sunt mai bune!
Starea mitului: Depinde!

Este unul dintre miturile moderne ale vinului care, pe langa raspandirea foarte larga, poate avea efecte si asupra buzunarului consumatorilor mai putin avizati. Fiecare vin in parte are perioada lui de evolutie. De asemenea, nu toate vinurile sunt facute pentru a fi pastrate la la maturat. Cele mai multe vinuri sunt produse a fi consumate mai tinere, pentru ca in timp caracterul primar de fruct este in locuit de alte tipuri de note si arome pe care vinul le dezvolta in urma evolutiei la sticla. In functie de conditiile in care sunt pastrate, unele vinuri pot evolua pana la mai multe decade, dar, dupa cum spuneam, acest lucru nu este valabil pentru toate vinurile. Daca vinul nu este produs pentru a fi lasat la maturat in sticla, el nu va fi mai bun odata cu trecerea timpului, din contra! Exista vinuri care pot evolua timp de 50-60 de ani si care sunt exceptionale si vinuri de aceeasi varsta, care se incadreaza usor la categoria „borsuri”. In cazul in care aveti in fata un astfel de vin, de-o seama cu dumneavoastra, inainte de a deschide sticla cel mai bine este sa aflati mai multe detalii despre el, despre producator si conditiile in care a fost pastrat, sau pareri ale altora care l-au baut!

vin inima

Consumul moderat de vin are efect vasodilatator, regland pulsul si tensiunea arteriala.

4. Vinul rosu dauneaza cardiacilor!
Starea mitului: Fals

La fel ca in cazul mitului „amestec de vin alb cu vin rosu” ceea ce dauneaza consumatorilor – in cazul acesta, cei cu probleme cardiace, este cantitatea de vin bauta. S-au facut nenumarate studii de catre universitati de renume din intreaga lume care au certificat efectul benefic al consumului de vin asupra organismului uman. Consumul moderat de vin are efect vasodilatator, regland pulsul si tensiunea arteriala. Descoperirea substantei minune continuta de vin, resveratrolul, a fost considerata a fi una dintre cele mai mari din ultimele decenii, acest compus avand din cate se pare capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare, afectiunile neurologice, bolile degenerative si de a proteja inima si sistemul circulator. De asemenea, studiile facute au mai aratat ca polifenolii si taninurile continuti de vinurile rosii au un puternic efect antioxidant. Foarte multi specialisti sunt de parere ca acest mit (de raspandire internationala) a aparut in mare parte pentru a-i feri de efectele excesului de alcool pe consumatorii cu probleme cardiace. Dupa cum se vede, in ecuatia de mai sus apare un termen foarte important, si neglijat de foarte multi: excesul. Deci, potrivit unei logici normale, nu vinul rosu este vinovat pentru aparitia si agravarea bolilor cardiace, ci excesul!

vin potenta

5. Vinul rosu creste potenta!
Starea mitului: Partial adevarata (sau macar asa ne place sa credem!)

Si in legatura cu aceasta legenda moderna s-au realizat nenumarate studii si cercetari la nivel mondial (nu intrebati de ce!). Insa, se pare ca pana acum nu a fost demonstrata o legatura directa intre consumul de vin rosu si stimularea sexuala. Este totusi confirmat stiintific ca excesul de vin are efecte in privinta scaderii potentei (joaca rol de sedativ), cu toate ca amplificarea dorintei ramane valabila. In general, alcoolul actioneaza vasodilatator, crescand ritmul si tensiunea cardiaca, lucru ce aduce de la sine si un efect dezinhibitor. Daca mai adaugam la aceasta si faptul ca unele arome ale vinului pot stimula endorfinele, substante care afecteaza centrii placerii, se poate vorbi despre o influenta a vinului asupra cresterii placerii sexuale.

Sperantele cercetatorilor in acest domeniu se leaga de antioxidantii din vinul rosu, care protejeaza sistemul cardiovascular, daca consumul este unul regulat. Si asta, deoarece s-a demonstrat medical ca exista o relatie intre sanatatea inimii si calitatea vietii sexuale.

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: