Rosé nu este doar o culoare. Este o moda!

Indiferent ca este mai „crocant” sau mai catifelat, foarte auster sau cu tente dulci, ludice, indraznet si fructat sau elegant si racoritor, rosé-ul este considerat de catre multi specialisti a fi cea mai importanta „descoperire” a ultimelor veri. Si nu numai pentru ca a impus o moda a gusturilor, ci mai ales pentru ca a stat la baza unui anumit mod de comportament, rosé-ul definindu-se prin termenii: aspirational, energic, prietenos, serios!

rose-uri M1 x

Leat 6500, Arezan si Sable Noble, trei dintre rose-urile de la M1

Poate parea o surpriza pentru foarte multi consumatori (si cand spun multi nu exagerez), dar rosé-ul NU este obtinut prin amestecul de vin rosu cu alb! Singurele exceptii sunt efervescentele rosé obtinute in regiunea Champagne, din soiurile Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, si rosé-urile din tari cu o legislatie mai permisiva, precum Australia si Africa de Sud sau SUA.
Vinurile rosé sunt obtinute din struguri rosii, cea mai raspandita metoda constand in pastrarea mustului in contact cu pielitele strugurilor (principalul furnizor de culoare, arome si taninuri), pentru o perioada scurta de timp, inainte de procesul de fermentare. Cu cat perioada de contact a mustului cu pielitele de struguri este mai mare, cu atat culoarea este mai intensa. Un rosé cu o culoare rosé mai intensa, cu tente coral-visinii, va avea mai tot timpul un corp mai bine structurat si arome mai indraznete.
O alta metoda de producere a rosé-urilor, numita „Saignee”, presupune vinificarea strugurilor ca si in cazul vinurilor rosii (cu contact mai lung intre must si pielite), numai ca, intr-o prima faza, o fractie din mustul obtinut din aceeasi struguri, care nu a apucat sa acumuleze culoare, se separa, dupa care este folosita pentru a dilua culoarea vinului rosu, pana la nuanta dorita.

Marele avantaj al vinurilor rosé este acela ca pot fi in acelasi timp lejere, proaspete si racoritoare, asemanator vinurilor albe, dar si complexe, structurate si intense din punct de vedere aromatic si gustativ, precum vinurile rosii. Culoarea vinurilor rosé poate varia de la oranj pal, foaie de ceapa, pana la rosu coral, aproape purpuriu, insa niciuna dintre acestea nu este „incorecta”. Din punct de vedere olfactiv, vinurile rosé par sa fie versiuni subtile ale vinurilor rosii, etaland arome apropiate de cele de visine si zmeura, cu unele senzatii de citrice, fructe exotice, pepene rosu sau galben.

Vinurile rosé sunt perfecte pentru a fi consumate primavara si vara (bine racite – nu inghetate!), insa cu siguranta pot asigura un grad de satisfactie ridicat si in celelalte anotimpuri. Un alt punct forte al acestui tip de vinuri este acela ca pot fi asociate cu o multitudine de preparate culinare, de la cele mai usoare, pana la cele mai consistente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: