Cramposia Arezan a ajuns la Roma. „I fantastici 50 della Romania”!

IMG_1762

Se stie ca italienii sunt un popor foarte atasat de propriile valori, de propria traditie. De la gastronomie, arta, la vinuri si moda, pana la automobile. E si normal, atata timp cat de-a lungul istoriei au fost printre cei care au dat trendul in toate domeniile mai sus enumerate! Si cu toate acestea, atunci cand le propui o alternativa, se mai intampla sa le starnesti si curiozitatea…

Pe 26 iunie, in cel mai luxos cartier din Roma, departe de „furnicarul” turistic ce pune stapanire pe oras in aceasta perioada a anului, a avut loc o prezentare de vinuri si produse romanesti. In Sala Caravaggio a luxosului hotel Waldorf Astoria Roma Cavalieri, 50 de vinuri de la 18 crame autohtone, s-au prezentat unui numar destul de mare de vizitatori, in cadrul evenimentului numit de organizatoarea sa, somelierul Marinela Vasilica Ardelean: „I fantastici 50 della Romania”.

De fapt, nu a fost doar un singur eveniment, ci o suita de manifestari, menite sa faca cunostinta italienilor cu cateva dintre vinurile si produsele romanesti. A fost organizata o degustare de Feteasca Neagra – soi bine primit de catre specialistii italieni, s-au tinut discursuri, s-a prezentat potentialul vitivinicol al Romaniei, au fost anuntate proiecte de viitor si „anvergura”, pe aceeasi linie. Partea oficiala a acestui eveniment a fost asigurata de prezenta secretarului de stat Bogdan Pandelica, coordonatorul Departamentului de Comert Exterior, a lui Marius Cristea, Consilierul Economic al Ambasadei Romaniei in Italia si a lui Adrian Dimache, secretarul general al Camerei de Comert Italiene pentru Romania. Pentru o mai buna promovare a imaginii vinului romanesc, evenimentului de la Roma a fost precedat de unul la Milano, in cadrul caruia un juriu de specialisti, format din somelieri, degustatori autorizati si jurnalisti de vinuri, a analizat si punctat toate cele 50 de etichete prezente in proiect.

IMG_1801Vizitatorii expozitiei „I fantastici 50 della Romania”, destul de multi, curiosi si bine pusi la punct cu „domeniul”, au analizat, ghidati de reprezentantii cramelor sau de catre somelierii Fundatiei Italiene de Somelieri, vinurile prezentate de catre Alira, Avincis, Crama Bauer, Crama Basilescu, Crama Oprisor, Cramele Recas, Casa De Vinuri Cotnari, Corcova, Davino, Gramma, Jidvei, Liliac, M1.Crama Atelier, Petro Vaselo, Prince Stirbey, SERVE, Vinarte si Vitis Metamorfosis. M1.Crama Atelier a adus in Italia pentru acest eveniment vinurile Arezan Cramposie 2013 (care a impresionat audienta prin mineralitatea, prospetimea si aciditatea sa, foarte multi comparandu-l cu soiurile italiene Verdicchio sau Aglianico), Sable Noble Rose 2013 (vazut ca un vin proaspat si fructat) si Sable Noble Rosu 2011, care a atras datorita caracterului prietenos dat de echilibru dintre fruct si lemn.

Ideea intregii manifestari a plecat de la un proiect al Marinelei Ardelean, o carte, cu ajutorul careia si-a propus sa aduca vinul romanesc mai aproape de gustul italienilor. Iar solutia gasita de catre „cel mai bun somelier din Romania in 2013” a fost aceea de a asocia in aceasta carte vinuri romanesti cu preparate reprezentative ale gastronomiei din Peninsula. Cele 50 de vinuri au fost selectate de Marinela Ardelean dupa un lung proces de degustari si vizite la mai multe crame din Romania. Legat de evenimentul „I fantastici 50 della Romania”, este de apreciat faptul ca s-a facut un prim pas in deschiderea unei noi piete, chiar si asa conservatoare cum este cea italiana. Este lesne de inteles ca nu se asteapta cineva la rezultate peste noapte in urma acestei expozitii, insa nu este de neglijat nici faptul ca numai in Roma traiesc 75.000 de romani, iar regiunea Lazio, nu mai putin de 250.000. In acelasi timp, la nivel global, inclusiv in Italia, se defineste acea categorie de consumatori de vin, tineri care se informeaza, care au nevoie de alternative si care sunt intr-o cautare continua de noutati, segment care poate reprezenta o tinta. De asemenea, statutul de „ilustru necunoscut” al vinului romanesc la nivel international (cu toate ca Romania ocupa locul 12 in lume la productia de vin) obliga la cat mai multe evenimente de acest tip si la crearea de noi „ambasadori” ai acestei industrii.

1 reply »

  1. Sunt convinsa ca printr-o buna publicitate si promovare a produselor noastre autohtone vom reusi sa imbunatatim consumul si calitatea pietei, atat in tara cat si in afara granitelor. Va multumim pentru prezenta la Roma! Un eveniment care a deschis ochii multor persoane si care pe parcurs va deschide multe porti vinului romanesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: