Fatum – reinterpretarea destinului prin vin si arta

IMG_0932

„Nasterea” unui vin bun presupune ca in fondul sau genetic sa fie scris macar jumatate, daca nu toti, dintre urmatorii „factori”: talent, grija, inspiratie, migala. Insa, de cele mai multe ori, alinierea acestora in asa fel incat cumulul, rezultatul sa intalneasca „satisfactia” sta de cele mai multe ori la mana „fortunei”, a destinului. Incercarea de definire a acestui „termen” presupune intotdeauna si o implicare subiectiva, fiecare dintre noi raportandu-ne la propria experienta, la propriile asteptari. Destinul si aceasta „incercare” de definire a lui – mai mult interpretare, au fost cele care au stat la baza aparitiei colectiei Fatum.

Lansata in 2008, sub tutela Murfatlar Romania, colectia de vinuri s-a declarat de la inceput a fi un exercitiu de analiza si intelegere a ceea ce numim soarta, destin, cu toate labirinturile si caile sale imprevizibile. Pentru un producator de vinuri „spatiile de exprimare” sau canalele de purtatoare ale mesajului sunt limitate chiar de catre profilul activitatii sale, asa ca „reinterpretarea” ideii de destin a fost realizata atat in sticla, cat si pe eticheta acesteia. Prima colectie Fatum a avut ca mod de exprimare, pe langa vinul in sine, fotografia. Artisti renumiti, precum Cosmin Bumbut si Tudor Prisacar, dar si o casa de productie foto – Carioca, au fost cei care si-au pus semnatura pe etichetele acestei colectii.

fatumX3 final

Dupa o pauza de cativa ani, in 2011, odata cu aparitia Cramei Atelier a fost reluat si proiectul Fatum. De data aceasta, semnatarilor etichetelor si designului ambalajului li s-a alaturat un alt artist, enologul Razvan Macici, cel care si-a pus amprenta asupra vinului, un „rose atipic”, in fiecare recolta acelasi Pinot Noir, tinut la baric de stejar timp de 3 luni. Transpunerea in dimensiunea artistica a fost realizata si prin limitarea numarului de baricuri produse la trei (3), fiecare avand o capacitate de 300 de litri.

Pentru colectia Fatum 2011 s-a trecut de la fotografie la un alt domeniu de exprimare a frumosului: design-ul vestimentar. Ana Alexe a fost cea care a dat destinului o noua „definitie”, apeland la materialele caracteristice ale profilului sau: tesatura si firul de ata rosu care se destrama, lasand sa fie descoperita „oglinda”, simbol al adevarului, al intelepciuni, dar si al introspectiei.

Fatum 2012 a fost „materialul de modelat” al bijutierului Carla Szabo, care a definit destinul prin ceea „ce iti este scris in palma”, linia vietii a fiecarei „palme de piele” de pe sticlele de vin fiind purtatoare a unei bijuterii de argint.

In 2014, Cristian Baciu, absolvent de Tonitza si pasionat de street-art, a realizat ca acest concept de destin este foarte greu de surprins printr-un singur element vizual, intr-un singur mesaj. Apeland la tehnica „mozaicului”, acesta a realizat eticheta Fatum 2013 printr-o aglomerare de elemente – clepsidra, ochiul intors, siluetele, drumurile etc – toate derivand din ideea de destin, fiecare dintre ele sensibil schitate, creionate si ascunse in layoutul etichetei, asa incat fiecare analiza a ei sa releve noi lucruri. De aceeasi atentie pentru detaliu s-a bucurat si vinul, care reuseste sa completeze si sa potenteze deopotriva mesajul transmis de designul etichetei. Asemanator recoltelor anterioare, Fatum Pinot Noir rose a reusit sa isi pastreze acea personalitate „atipica” pentru aceasta culoare si profunzimea aromatica de vin rosu. Senzatiile sale olfactive intense si elegante trimit catre aromele de ananas copt, banane si cirese albe, invaluite in note fine de ceara si vanilie, tonuri ce ii dau sobrietate. Gustativ debuteaza cu un complex de senzatii glicerice, placute si catifelate, ca mai apoi sa evolueze expresiv, plin si rotund, cu „greutate”, mai ales in partea a doua gustativa. Aciditatea bine integrata isi face simtita prezenta in postgustul lung si intens, ce ofera senzatii de grapefruit, visine confiate si cappuccino.

3 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: