Cateva reguli nescrise despre degustarea vinului

degustarea vinului 2

Lumea vinului fara degustari ar fi precum lumea show-biz-ului fara spectacole live, numai ca, in cazul degustarilor, „artistii” pot canta chiar la orice masa. Mai prost sau mai bine, depinde de „talent”! La fel ca in domeniul artistico-muzical, in lumea vinului conteaza deopotriva si „receptorul”, cel pentru care este facuta „muzica”. Insa, in acelasi timp, foarte mult cantareste si capacitatea acestuia de intelegere a „mesajului”, a ce anume a vrut sa spuna „artistul”.

Am observat ca in ultima vreme a crescut numarul celor care vor sa treaca dincolo de barierele impuse de pozitia de simplu consumator, de cea de „bautor”. Acesti oameni vor sa cunoasca „vinul”, sunt atrasi de ideea de a-l discuta cu altii, de a-si impartasii impresiile si de a-si impune punctul propriu de vedere legat de o eticheta sau alta. Dezvoltarea acestei categorii este un lucru cat se poate de benefic pentru orice domeniu de activitate, mai ales pentru unul ca vinul, un domeniu ce se bazeaza foarte mult pe comunicare si in care principalul scop este atingerea unui grad ridicat de satisfactie in randul consumatorilor.l

Fiind un domeniu ce tine foarte mult de simturi si de perceptii, degustarea vinului presupune si un grad ridicat de subiectivism. Astfel, intram intr-o sfera pseudodemocratica, in care „toata lumea are dreptate”, deoarece nu stiu sa existe doua persoane pe lume care sa aiba capacitati de analiza organoleptica asemanatoare. Insa, tocmai aceasta „democratie” a subiectivismului ajunge sa-i transforme pe unii dintre „degustatori” in „judecatori” cu tendinte „totalitariste”. 🙂

Degustarea vinului este un lucru care poate parea facil, insa realitatea demonstreaza de foarte multe ori contrariul. Poate cel mai greu lucru pe care trebuie sa il faca un degustator in momentul in care are un fata in vin este sa fie cat mai obiectiv posibil. Este foarte dificil sa renunti la propriile convingeri in materie de gust, la propriile prejudecati („Are rest de zahar?! Nu pun gura pe el!”), insa in acest mod definirea conceptului de vin bun poate sa fie mult mai facila. Vinul bun are cativa parametri obiectivi la nivel destul de ridicat – intensitate, aciditate, armonie, echilibru – indiferent de ce tip de vin ai prefera. Impartialitatea nu inseamna renuntarea si la propria baza de cunostinte, la reperele pe care ti le-ai facut ca degustator, insa si raportarea la acestea trebuie facuta obiectiv.

Analizarea mai multor vinuri deodata solicita mai multa atentie si efort decat s-ar crede, mai ales daca vinurile sunt din acelasi soi. De aceea, in acest caz si nu numai, un alt element important este consecventa in degustare. Este indicat sa iti pastrezi o „mediana” in apreciere, sa nu te hazardezi in a da verdicte si sa cauti chiar si cele mai mici diferente intre vinurile degustate.

Degustarea in prezenta altora poate sa fie o piedica in analiza cat mai obiectiva a unui vin. Foarte multi degustatori au tendinta de a-si impune punctul de vedere, de a-i influenta pe ceilalti, insistand ca doar ei au dreptate si ca tu gresesti. De cele mai multe ori si limbajul nonverbal in momentul degustarii te poate influenta. In astfel de cazuri, este bine sa iti creionezi propria parere, sa vezi care sunt punctele de acord si unde sunteti in dezacord. Raspunsul sta in vin, asa ca reintoarce-te la acesta! Chiar daca nu esti de acord cu ceilalti in privinta vinului degustat, asta nu inseamna ca nu poti invata de la acestia! Degustarea este un domeniu vast, in cadrul caruia acumularea de cunostinte nu se opreste niciodata, indiferent de tipul de canal pe care iti sunt furnizate.

Mai ales in cazul degustarilor maraton, foarte multi sunt tentati sa dea verdicte la prima impresie, ceea ce nu denota tocmai profesionalism. Acorda-i vinului o a doua sansa! Este foarte posibil ca la un al doilea contact cu acesta sa ti se schimbe parerea despre el.

Bineinteles, cea mai simpla clasificare a vinurilor – si a muzicii, normal! – se poate rezuma la „im place” sau „nu imi place”, „e bun” sau „e prost”, insa sunt mai mult ca sigur ca cei care doresc sa se apropie de domeniul vinului cu intentii serioase de a-l intelege, au capacitatea de a trece dincolo de simplele evidente.

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: