WineNews, septembrie 2014: Despre succesul licitatiei Nederburg, promovarea alternativa a vinului austriac si „recordurile” lui Gerard Depardieu

***In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai importante stiri ale zilei/saptamanii, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

16.09.2014

Decanter: Cea de-a 40-a licitatie Nederburg, un succes

Nederburg2014Cererea mare de vinuri premium sud-africane a propulsat cea ce-a 40-a licitatie de la Nederburg in topul celor mai profitabile de pana acum, in ciuda cantitatii mici de vinuri scoasa la vanzare, anunta publicatia Decanter. Potrivit organizatorilor licitatiei, anul acesta a fost atinsa suma de 7 milioane de ranzi, aproximativ 500.000 de euro, cu 60% mai mare decat in 2013. Recordul de vanzari a fost atins in 2005, cand s-au licitat vinuri in suma de 7,47 milioane de ranzi. Aceasta suma a fost obtinuta cu toate ca au fost scosi la licitatie 11.721 de litri de vin, cu 570 de litri mai putin decat la anul precedent, toate loturile propuse pentru licitatie fiind vandute. Cei mai multi cumparatori au provenit din Africa de Sud, acestia achizitionand peste 69% din cantitatea de vin. Cumparatorul care a licitat cel mai mult a fost grupul de hoteluri Tsogo, care a cheltuit aproximativ 724.000 de ranzi. Unul dintre cei mai buni „performeri” in cadrul licitatiei s-a dovedit a fi vinul Hidden Valley Shipwreck Shiraz 2009, singura sticla de 0,75l scoasa la vanzare fiind licitata la suma de 7.333 ranzi (507 euro).

Mai multe detalii si declaratii despre aceasta licitatie pot fi citite aici.
www.decanter.com/news/wine-news/587517/nederburg-2014-wine-auction-sales-soar

Decanter: Producatorii de Brunello di Montalcino dau in judecata falsificatori

montalcinoConsortiul producatorilor de Brunello di Montalcino a anuntat ca va da in judecata pe cei care vinovati de falsificarea vinurilor confiscate de politia italiana la sfarsitul saptamanii trecute, anunta Decanter. „Este o problema foarte serioasa, care poate crea daune semnificative renumelui Brunello di Montalcino. Este un caz de frauda atat impotriva consumatorilor, cat si impotriva producatorilor din zona”, a declarat Fabrizio Bindocci, presedintele Consorzio del Brunello di Montalcino.

La sfarsitul saptamanii trecute, Inspectoratul pentru combaterea fraudelor din cadrul Politiei Italiene a anuntat ca s-au confiscat din piata peste 165.000 de litri de vin ce urma sa fie comercializat sub etichete de Brunello di Montalcino si Rosso din Montalcino, dauna totala fiind calculata la aproximativ 1 milion de euro. Potrivit politiei italiene, au fost pusi sub ancheta un consultant din Montalcino, precum si mai multi lucratori din diferite crame locale. Pe langa cei 165.000 de litri de vin, au fost confiscate si 2350 de etichete de vin falsificate. In luna mai a acestui an peste 30.000 de sticle de vin ieftin, vandut ca Brunello din Montalcino si Chianti, au fost confiscate de politie din mai multe crame si magazine de vin.

Mai multe detalii despre acesta ancheta, aici.
www.decanter.com/news/wine-news/587505/brunello-di-montalcino-producers-to-sue-over-fake-wine

 Wine-searcher: Calendar sexy pentru promovarea vinului

calendar austriaPortalul de stiri despre vin Wine-Searcher publica un articol despre initiativa producatorilor austrieci de vin de a se promova prin mijloace alternative. Este vorba de un calendar cu reprezentante ale sexului frumos, imortalizate in lenjerie intima, in diferitele etape ale productiei de vinuri: recoltat, vinificat, curatat de tancuri, imbuteliat etc. Ajuns la cea de-a 12 editie, calendarul Jungwinzerinnen 2015 (Tinerele vinificatoare) are ca protagoniste 12 doamne din Burgenland, Niederösterreich, Styria sau Vienna si va costa 25 de Euro.

Mai multe detalii despre calendarul Jungwinzerinnen, dar si poze de la sedinta foto, in linkurile de mai jos.
http://www.wine-searcher.com/m/2014/09/lingerie-lovelies-lure-drinkers-to-austrian-wine
http://kreativ-consulting.weebly.com/shooting.html

 The Drinks Business: Depardieu spune ca bea 14 sticle de vin zilnic

france-depardieu-640x416Actorul francez Gerard Depardieu a afirmat pentru publicatia The Mirror, citata de The Drinks Business, ca bea pana la 14 sticle de vin zilnic si ca deseori incepe aceasta activitate inainte de ora 10.

„Cand sunt plictisit beau. Insa, atunci cand incep sa beau, nu pot sa beau ca o persoana normala. Pot sa beau 12,13,14 sticle de vin pe zi”, se lauda actorul francez. Depardieu, care detine si o crama in Anjou, mai declara ca nu ajunge niciodata intr-o stare avansata de ebrietate si ca vinurile pe care le produce nu sunt de pastrat, ci „de baut cu prietenii la o partida de carti”.

Mai multe despre pasiunile bahice ale lui Gerard Depardieu, aici.
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/09/depardieu-i-drink-14-bottles-of-wine-a-day/

05.09.2014

The Drinks Business: Piata „vinurilor fine” a crescut usor in luna august

lafite

Cea mai mare platforma internationala de tranzactii de vinuri, Liv-ex, a anuntat ca in luna august piata vinului a inregistrat o mica, dar „palpabila” crestere, evolutie care, potrivit redactorilor de la The Drinks Business, indica faptul ca perioada de declin de pana acum a acestei piete se apropie de sfarsit. Indicii Liv-ex, care urmaresc cele mai vandute 100 de vinuri la nivel international, au crescut in august, luna cea mai „linistita” a anului din punct de vedere al tranzactiilor, cu 0,94 de procente. Acesta este primul semnal pozitiv dupa 16 luni de declin continuu, din martie 2013, dupa ce in iunie si iulie ale acestui an piata a stagnat. Multe dintre etichetele bordeleze, din recolte precum 2009, 2010, 2011 sau 2012, inca se afla in declin, una dintre cele mai mari scaderi inregistrand-o Chateau Angelus 2009, care a pierdut 6,5% in luna august 2014. Chateau Montrose 2010, in schimb, a crescut cu 6,5%, de la 1.225 de lire sterline la 1.305, dupa ce la mijlocul lui august a primit 100 de puncte din partea criticului Robert Parker. „Blockbuster-ul” tranzactiilor ramane in continuare Chateau Lafite, recoltele 2009 si 2005, care au crescut cu 9,9%, respectiv cu 8,1%.

Mai multe detalii despre evolutia pietei de „vinuri fine” puteti afla in articolul de mai jos.
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/09/fine-wine-rises-in-august/

Decanter: Sotheby’s scoate la licitatie cel mai valoros lot de vin

domaine de la romanee conti

Casa de licitatii Sotheby’s spera sa doboare recordul de pret al unui singur lot de vinuri, prin vanzarea la licitatia ce va fi organizata in luna octombrie, in Hong Kong, a unui lot de 114 sticle de Domaine de la Romanee Conti, anunta publicatia Decanter. Reprezentantii Sotheby’s spera ca acest „superlot”, format din cate sase sticle pentru fiecare recolta din 1992 pana in 2010 inclusiv, sa atinga un maxim licitat de aproximativ 2,5 milioane de dolari. Recordul actual apartine lotului de 50 de sticle de Chateau Mouton Rothschild 1982, care a fost vandut cu aproximativ 1 milion de dolari, la licitatia organizat in 2006 in New York. Directorului international Sotheby’s Serena Sutcliffe MW a anuntat ca vinurile au fost verificate de catre un Master of Wine, fara insa sa specifice sursa clara a acestui lot.

Mai multe despre licitatia din 4 Octombrie din Hong Kong, in link-urile urmatoare.
http://www.decanter.com/news/wine-news/587433/sotheby-s-aims-for-auction-record-with-drc-super-lot
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/09/drc-superlot-to-be-sold-in-hk/

 The Telegraph: „Razboiul vinului” in Italia

toscana

De curand, producatorii de vin din Toscana au intrat intr-un conflict al declaratiilor cu reprezentantii guvernului regional, conflict numit de presa din peninsula „razboiul vinului”, principalul subiect al diferendului fiind acela ca numeroasele plantatii de vita de vie din zona sunt daunatoare pentru mediul inconjurator. Guvernul regional din Toscana a avertizat producatorii din zona ca folosirea pesticidelor si a fertilizatorilor pot duce la poluare ale subsolului, iar supraaglomerare de plantatii poate contribui la erodarea solului si la alunecari de teren, anunta The Telegraph. Avertismentul vine odata cu realizarea unui nou plan de dezvoltare zonala al guvernului din Toscana, document care are peste 3.000 de pagani si care vizeaza printre altii si pe producatorii de Brunello din Montalcino si Chianti, cat si pe cei din Bolgheri. Documentul, realizat de experti ai universitatilor din Florenta, Pisa si Siena, spune ca dezvoltarea suprafetei de vita de vie in zona duce la „monocultura”, lucru daunator pentru mediul inconjurator.

Detalii despre acest conflict, dar si reactii al producatorilor de vin din Toscana pot fi citite aici.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/11070631/Wine-war-in-Tuscany-as-growers-warned-that-vines-damage-environment.html

 Ziare.com: Ungaria intentioneaza sa puna monopol pe vanzarea vinului

vin unguresc

Dupa ce a introdus monopol pe vanzarea de tigarete, guvernul ungar planuieste sa puna monopol si pe vanzarea bauturilor alcoolice si a vinului, anunta portalul Ziare.com, citand publicatia maghiara Portofolio.com. Proiectul de lege al guvernului Viktor Orban a fost deja finalizat, iar reprezentantii guvernului au inceput consultatiile cu principalii actori de pe piata bauturilor. Decizia a fost luata pentru a mai reduce consumul de bauturi alcoolice din tara vecina. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Ungaria consumul mediu de bauturi alcoolice in 2013 a fost de 13,3 litri pe cap de locuitor (locul 7 in lume), iar rata bolilor cauzate de consumul alcoolului in toate formele a fost de 19,3%, cifra ce plaseaza Ungaria pe primul loc in acest top.

Articolul despre decizia guvernului ungar, aici
http://www.ziare.com/europa/ungaria/ungaria-monopol-pe-vanzarea-de-bauturi-alcoolice-1320038
http://m.portfolio.hu/en/cikkek.tdp?k=2&i=28310

 ****

harta consum de vin  sapt

Ca tot veni vorba despre consumul de bauturi alcoolice, portalul Ghostinthedata.com pune la dispozitie o „harta a alcoolului”, bazata pe datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in care sunt prezentate date despre consumul saptamanal per capita din fiecare tara in parte. Romania este, conform acestei harti, cu predilectie o mare consumatoare de bere (2000 ml, consumati saptamanal / capita), vinul si spirtoasele inregistrand un consum mult redus cu 482 ml/capita, respectiv 106 ml.

Harta poate fi consultata aici.
http://ghostinthedata.com/alcoholmap/

The Drink Business: „Francezii nu au habar de vin”

french-wine-glasses-640x393

Portalul britanic The Drinks Business citeaza un studiu realizat de publicatia franceza Terre des Vins, potrivit caruia 7 din 10 francezi nu au cunostinte despre bautura lor nationala. Sondajul de opinie, realizat de catre ViaVoice pentru revista de profil Terre des Vins, arata ca 71% din francezii chestionati nu au habar despre denumirile de origine, nu cunosc detalii despre producerea vinului, limitandu-se a consuma vinul „fara sa isi puna prea multe intrebari despre el”. Conform datelor anuntate de Terre des Vins, 26% dintre cei chestionati au declarat ca stiu „destul” despre vin, in timp de 3 procente au precizat ca stiu foarte multe. „Initierea in domeniul vinului este o chestiune elitista pentru societatea franceza si, in acelasi timp, releva faptul ca foarte multi consumatori cu putere limitata de cumparare nu isi permit sa cumpere vinuri de calitate”, anunta realizatorii studiului. La randul sau, Rodolphe Wartel, directorul Terre des Vin a declarat ca „in general, francezii cred ca lumea vinului este complicata, deoarece in spatele gusturilor sta un intreg univers, un limbaj, caracteristicile unul terroir, lucruri despre care le este teama sa aiba o opinie. Iar misiunea noastra este sa aratam ca lucrurile sunt de fapt simple”.

Mai multe despre acest sondaj de opinie, in link-urile urmatoare.
http://www.thedrinksbusiness.com/2014/09/survey-reveals-most-french-are-clueless-about-wine/
http://www.terredevins.com/tdv-le-mag/sondage-71-francais-sy-connaissent-pas-en-vin/

Decanter: Fratii Perrin numiti „Decanter Men of the Year”

8.-Spurrier-awards-handout-2

Ca in fiecare an, si in 2014 celebra publicatie de vin din Marea Britanie a acordat unul dintre cele mai ravnite titluri din lumea vinului „Decanter Man of the Year”, ca recunoastere a eforturilor depuse pentru dezvoltarea acestui domeniu. Anul acesta, titlul a revenit fratilor Francois si Jean-Pierre Perrin, proprietarii casei Chateau de Beaucastel. Ceremonia de inmanare a premiului, la care au participat mai multe celebritati si specialisti din lumea vinului, a avut loc in Chateau-ul de pe Valea Rhon-ului, iar cel care a inmanat premiul celor doi a fost criticul de vinuri Steven Spurrier.

Francois si Jean-Pierre Perrin se numara printre „pionierii” viticulturii din Valea Rhon-ului, fiind primii producatori care au aplicat principiile viticulturii biodinamice in zona. Recent, ei au inceput colaborarea cu actorii Brad Pitt si Angelina Jolie pentru realizarea rose-ului Chateau Miraval. Printre castigatorii titlului „Decanter Man of the Year” se mai numara: Georg Riedel, Ernst Loosen, Aubert de Villaine, Jean-Michel Cazes sau Angelo Gaja.

Articolul pe larg despre aceasta ceremonie poate fi citit aici.
http://www.decanter.com/news/wine-news/587448/perrin-brothers-crowned-decanter-men-of-the-year-at-special-ceremony

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: