Jurnal de campanie – A patra recolta (I)

http://www.youtube.com/watch?v=DdJ-nNw-sac Dupa o „campanie de primavara”, in cadrul careia am povestit vinurile Cramei Atelier mai multor iubitori si pasionati de vin din tara, a venit timpul sa vorbim despre adevarata campanie, cea de toamna. In timp ce pentru prima campanie cuvintele definitorii au fost „poveste” si „senzatii”, campania de recoltare este definita de termenii „inspiratie” si „creatie”. Procesul de intelegere a vinului presupune si cunoasterea traseului pe care il are acesta de la vie pana in momentul in care sticla iese pe poarta cramei. Asa ca, pentru a veni in ajutorul cititorilor nostri – pasionati de vinuri la fel de mult ca si noi, pe parcursul zilelor urmatoare o sa ne transformam in reporteri de serviciu si o sa relatam de la „locul faptei” tot ceea ce se intampla la Crama Atelier. Si nu o vom face oricum, ci ghidati chiar de catre enologul-consultant al proiectului M1, Razvan Macici.

Ziua 1 – 6 octombrie 2014

Pentru subsemnatul, campania de recoltare a inceput un pic mai tarziu, un „wine-trip” desfasurat in Viena – pe care o sa il prezentam pe larg pe acest blog – intarziind cu o saptamana aparitia acestor relatari. Si iata-ma ajuns in sfarsit la Murfatlar! Atmosfera dintr-o crama in plina campanie de recoltare nu este chiar precum cea din Piata Romana, in primele ore ale diminetii, insa este cat se poate de perceptibila animatia data de implicarea oamenilor. Fiecare isi stie locul si rolul sau foarte bine, asa ca toata actiunea se desfasoara intr-un mod cat se poate de natural.

IMG_3891

Razvan Macici si Ionut Radulescu, la a cincea campanie impreuna (patru in Romania, una in Africa de Sud)

Prima oprire a fost nou-inaugurata sala de degustari, loc numit sugestiv „M1.Atelierul”, unde i-am gasit Cosmin Popescu si Dan Bundur, ocupati cu bunul mers al campaniei, respectiv cu organizarea noii „zile a portilor deschise”, ce va avea loc pe data de 10 octombrie. Dupa ce mi-am „bagat nasul” in cateva probe prezente pe masa de degustare din „Atelier”, m-am indreptat spre „crama mica din crama mare”, din dorinta de a fi in mijlocul actiunii. Aici, i-am gasit pe Razvan Macici si pe Ionut Radulescu printre baricuri, cu paharele de degustare in mana. „Bine ca ai venit! Verificam vinurile rosii 2013, ca sa vedem daca este nevoie de interventie”. Aflu ca, pana sa sosesc eu, au luat la ‚ „mana”, „nas” si „gura” cateva randuri de baricuri (se traduce cateva zeci de vinuri). Ma alatur lor si incepem sa degustam. Intai Cabernet Sauvignon, cateva probe, sapte-opt, dupa care Pinot Noir – 15-16-17, MerlotIMG_3889In timp ce ii da lui Ionut indicatii privind eventualele interventii, acolo unde este cazul, Razvan imi spune parerea lui despre recolta 2014. „Este un an mai dificil in care am pierdut cateva soiuri, precum Babeasca neagra. Este nevoie de eforturi mai mari si va necesita cateva interventii de inspiratie”. Chiar daca sunt intr-o faza incipienta, vinurile pe care le degustam direct din baric au o buna expresie aromatica, sunt dense, placute, cu o buna tipicitate. Unele au lemnul usor dominant, insa „nu ne facem probleme, se vor echilibra in urma cupajarii finale”, afirma Razvan. Doua dintre baricuri nu sunt pe placul lui Razvan, si sunt marcate pentru a se interveni asupra lor. Mana in care tin paharul incepe sa resimta efectul vinului rosu, prinzand o tenta vanata-violacee. Deh, „sacrificiile” degustarii in viteza! Insa, mai cer sa mai vad si alte vinuri, iar cei doi indrumatori ai mei sunt dornici sa mi le arate. Trecem pe la albele 2014, probe de tanc, Sauvignon – tipicitate foarte buna, alcool mai asezat, Chardonnay – onctuos si parfumat, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Pinot Gris, Muscat Ottonel etc. IMG_38862Dupa care imi sunt prezentate vinurile ce stau la „oua” – amforele de ciment, noile jucarii ale lui Razvan Macici din Crama Atelier. Deocamdata, sunt albe in ele, dar vor urma vinurile rosii. Vinurile au o densitate sensibil mai mare, sunt mai pline, decat cele de la tanc. Dupa ce mai dam o tura de baricuri, unde descopar si noul Fatum – despre care nu as vrea sa dezvalui prea multe, ca sa pastrez surpriza, ne oprim. Nu inainte ca Razvan sa imi mai spuna inca o data de ce este atras de proiectul M1. Crama Atelier: „Aici totul e ca un «joc». Crama este bine pusa la punct din punct de vedere tehnologic, iar eu am posibilitatea sa experimentez si sa incerc noi metode de vinificare”. Maine, incepand cu 7.30, o noua zi de campanie!

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: