Jurnal de campanie. Selectie „la sange” a vinurilor din Atelier (III)

IMG_1124

De la stanga la dreapta: enologii Cramei Atelier, Ionut Radulescu, Razvan Macici si „asistentul necalificat de enolog”, Valentin Ceafalau

Ziua 3 – 8 octombrie 2014

A treia zi si parca a trecut o saptamana. Unui neinitiat intr-o astfel de aventura toata agitatia din crama ii poate schimba perceptia asupra timpului. Vremea se indreapta, dar din cate se pare tot in interior vom avea parte de actiune. Dupa rutina de dimineata, ce consta in energizare pe baza de cafea si verificarea vinurilor noi sau a viitoarelor vinuri care lucreaza la tancuri sau la baricuri, merg impreuna ca Razvan Macici si Ionut Radulescu sa continuam inventarierea vinurilor din 2013, aflate la baric. Mai sunt peste 90 de baricuri de testat. Din pozitia de asistent necalificat de enolog, mi se permite la inceput sa imi dau cu parerea in privinta vinurilor, iar dupa o perioada primesc si drept de veto. Chiar sa car si vasul deversor (nu-i prea de delicat sa-i spui galeata)! 🙂 Razvan este foarte drastic in privinta vinurilor, facand selectia „la sange”. „Aciditate ridicata, taninuri uscate. NU!”, „E prea subtire. NU!”, „Nasul e frumos, dar gustativ nu se ridica la acelasi nivel. NU!”, „Fruct copt, dulce, placut, corp frumos, dens. Ramane la Crama Atelier!”.

A treia zi si parca a trecut o saptamana. Pentru un neinitiat intr-o astfel de aventura, toata agitatia din crama, ii poate schimba perceptia asupra timpului. Vremea se indreapta, dar din cate se pare tot in interior vom avea parte de actiune. Dupa rutina de dimineata, ce consta in energizare pe baza de cafea si verificarea vinurilor noi sau a viitoarelor vinuri care lucreaza la tancuri sau la baricuri, merg impreuna ca Razvan Macici si Ionut Radulescu sa continuam inventarierea vinurilor din 2013, aflate la baric. Mai sunt peste 90 de baricuri de testat. Din pozitia de asistent necalificat de enolog, mi se permite la inceput sa imi dau cu parerea in privinta vinurilor, iar dupa o perioada primesc si drept de veto. Chiar sa car si vasul deversor (nu-i prea de delicat sa-i spui galeata)! 🙂 Razvan este foarte drastic in privinta vinurilor, facand selectia „la sange”. „Aciditate ridicata, taninuri uscate. NU!”, „E prea subtire. NU!”, „Nasul e frumos, dar gustativ nu se ridica la acelasi nivel. NU!”, „Fruct copt, dulce, placut, corp frumos, dens. Ramane la Crama Atelier!”.

IMG_3966

Ne oprim din degustare pentru ca au venit struguri. Tot Merlot. Arata bine, cu o culoare mai accentuata. Ni se spune ca sunt culesi de la Fermele 6, 9 si 10. Lazile cu struguri sunt asezate pe paleti si infoliate pentru a lua drumul frigului. Toti strugurii pentru Crama Atelier sunt tinuti la frig peste noapte, inainte de prelucrare, pentru o stabilizare micro-bacteriana. Intre timp, strugurii care au fost adusi ieri la crama sunt alesi pe banda de sortare, intai ca ciorchine, apoi dupa desciorchinare, li se mai face o selectie la bob. Din cand in cand, Razvan se alatura oamenilor de la banda de sortare, pentru a gusta din struguri si pentru a elimina ciorchinii care nu-i plac. Dupa-pranz are loc sedinta zilnica, in care se programeaza culesul pentru ziua urmatoare. Ieri nu a fost nevoie, deoarece ploaia a intarziat recoltatul cu o zi.

IMG_3960-2

Revenim in crama unde continuam inventarierea vinurilor tinute la baric, din recoltele 2013 si 2012. Numaram baricurile, mai degustam o data la intamplare vinurile selectate pentru a ramane in Crama Atelier. Mi se „da voie” chiar sa urc pe baricuri si sa iau probe cu „hotoaica” (pipeta cu ajutorul caruia extragi vinul din baricuri). Dupa trei zile de degustari, finalizam degustarea si inventariere vinurilor din 2012 si 2013 aflate la butoaie de stejar. In crama, Muscatul Ottonel pentru Amprenta este un pic mai lenes si nu finalizeaza fermentarea, asa ca se intervine pentru a-l grabi un pic. O parte din Sauvignon Blanc este transvazat la baricuri, pentru a se mai imbogati un pic.

IMG_3984

Ziua se incheie la Pescaria lui Matei din Agigea, loc care poate face concurenta celor mai pitoresti taverne din Grecia. Calitatea mancarii rivalizeaza cu cea a peisajului, restaurantul fiind amplasat chiar pe plaja. Ciorba de peste, icre, midii, pesti de toate tipurile, pregatiti in toate modurile sunt echilibrate cu un prosecco, un Fiano di Avelino si cu o Cramposie Arezan 2013 si un Sable Noble Alb 2013.

Maine se anunta o zi mai lejera! Sau macar asa sper. 😉

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: