Jurnal de campanie. Zi de degustari (IV)

 

IMG_4008

Ziua 4 – 9 octombrie 2014

In sfarsit o zi mai lejera! Dupa trei zile de stat in picioare printre tancuri si baricuri, a venit si ziua in care membrele inferioare iau un mic repaos. Nu acelasi lucru se poate spune si despre organele de simt. Astazi facem selectia vinurilor baza pentru doua dintre cupajele din colectia Sable Noble, alb si rose.

Primele ore ale diminetii ni le petrecem tot in crama, verificand starea vinurilor de la tanc. Acel Muscat Ottonel, „lenesul” de care vorbeam in relatarile anterioare, care a dat batai de cap lui Razvan Macici si Ionut Radulescu, pare sa se indrepte si sa isi finalizeze fermentatia alcoolica. Celelalte vinuri isi urmeaza cursul in drumul lor spre sticla. In ciuda unui an agricol dificil, vinurile promit destul de mult, avand o aceea „sclipire” aromatico-structurala, care iti da sperante ca va fi bine. O caracteristica a acestui an este faptul ca nivelul alcoolic al tuturor vinurilor este mai scazut decat in anii anteriori. Rose-urile sunt mai delicate in culoare, virand spre acel rose foaie de ceapa provensal, insa aromele raman la aceeasi intensitate aromatica ca in recoltele anterioare. In curte se prelucreaza strugurii scosi de la rece, cei sositi la crama in ziua anterioara. Dubla selectie, desciorchinare, presa…

IMG_3994

Razvan ii mai da lui Ionut cateva indicatii privind interventiile ce urmeaza a fi facute vinurilor de la tanc, dupa care ne indreptam spre „Atelier”, noua sala de degustare de la Murfatlar. Aici ne asteapta mai multe probe de tanc, pentru selectia bazelor pentru cupajele Sable Noble. „Comisia de degustare” este formata din toata echipa de enologi de la M1. Crama Atelier si Murfatlar Romania, impreuna cu Cosmin Popescu, directorul general Murfatlar Romania, Razvan Macici, Daniel Negrescu, manager de marketing Murfatlar Romania, si subsemnatul. Albele sunt frumoase, aromate, cu o aciditate buna. Alegem un Pinot Gris, crocant, floral si mineral, doua Chardonnay-uri echilibrate, proaspete si exotice si doua-trei Sauvignon Blanc elegante, cu note accentuate vegetale si citrice. Pentru rose-uri, mergem intai pe selectia culorii, avand prioritate vinurile cu nuante mai delicate, mai pale. Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra si Pinot Noir. Aromele sunt incantatoare, de fructe coapte, rosii, iar aciditatea, percutanta.

IMG_3998

Dupa pauza de masa, continuam tot cu o degustare, de data aceasta luand la analizat vinurile rosii proaspat lansate, precum si unele ce urmeaza a fi lansate in cursul anului viitor. Pentru comparatie, Razvan a adus si trei vinuri rosii de la Nederburg: Private Bin Pinot Noir Nederburg 2012, vin ce urmeaza a fi vandut in cadrul licitatiei de la Nederburg, cupajul de Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot si Malbec The Brew Master, vin din colectia „icon” a producatorului sud-african, Heritage Heores, si Cabernet Sauvignon 2 Centuries Nederburg 2010. Trecem atent prin vinuri si tragem concluzii privind nivelul de calitate al acestora: Leat Pinot Noir 2012 (tipic, delicat, floral, cu nuante de toporasi si piele), Sable Noble Rosu 2012 (prietenos foarte copt, cu senzatii dulci, de curmale si stafide), Leat Merlot 2011 (sobru cu nuante de visine amarui), Leat Merlot 2012 (foarte puternic, condensat, o promisiune ca va depasi recolta lui 2011), Leat Cabernet Sauvignon & Merlot 2011 (un vin inca tanar, cu amplitudine aromatica impresionanta) si Leat Cabernet Sauvignon & Merlot 2012 (foarte dens, cernelos cu taninuri astringente).

Maine avem o zi mai grea! Primim oaspeti.

Categorii:M1. Atelierul

Tagged as:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: