Amforele din Crama Atelier, o noutate pentru vinul romanesc

amfore m1-2

Crama Atelier pregatita sa primeasca oaspeti.

Atat cei care au vizitat Crama Atelier in aceasta toamna, cat si cei care au urmarit postarile si fotografiile de la ultimele evenimente desfasurate la Murfatlar, au putut descoperi in „crama mica din crama mare” niste elemente inedite pentru peisajul cramelor romanesti: amforele de ciment in forma de ou. Aceste „noi jucarii” din Atelier, produse de catre Nomblot, vor fi folosite de catre Razvan Macici si Ionut Radulescu pentru a lucra cateva din viitoarele vinuri rosii M1. Pe langa faptul ca arata spectaculos, aceste amfore in forma de ou au si niste caracteristici menite sa ofere vinului, atat in timpul fermentarii, cat si in timpul pastrarii, niste particularitati diferite comparativ cu tancurile de inox sau baricurile de stejar.

Tancurile de ciment au fost folosite cu succes in vinificare inca din secolul al XIX-lea, insa cu ceea ce vine „nou” aceasta inventie este forma de ou. Am pus intre ghilimele cuvantul nou, deoarece pentru realizarea acestor tancuri inedite, renumitul enolog francez Michel Chapoutier, inventatorul lor, s-a inspirat de la forma amforelor folosite in antichitate pentru pastrarea vinului. Primul astfel de vas de ciment sub forma de ou a fost realizat in 2001 de catre Chapoutier, in urma unei colaborari cu producatorul Marc Nomblot, a carui companie realizeaza recipiente de fermentare si macerare din ciment inca din 1922.

Potrivit producatorului Nomblot, amforele de ciment sub forma de ou sunt realizate fara aditivi chimici, din nisip spalat de pe Valea Loarei, pietris, apa neclorinata si ciment. Sunt nefinisate la interior si, pentru un mai bun control antimicrobian si bacteriologic, sunt tratate cu solutii de acid tartric inainte de a fi folosite.

7P2A0876-2

Ionut Radulescu si Razvan Macici, aici in timpul uneia dintre degustarile gazduite de Crama Atelier, au pus deja primele vinuri rosii in amfore.

Legat de avantajele pe care le ofera folosirea acestor recipiente din ciment, cel mai important este dat chiar de forma sa. In urma mai multor cercetari, s-a observat faptul ca exista o diferenta de aproximativ un grad Celsius intre partea superioara si cea inferioara a amforei. Astfel, prin forma lor aceste vase faciliteaza o circulatie continua a vinului, prin aceasta miscare vinul capatand mai multa structura si densitate, mai ales in timpul perioadei de fermentare.

Pentru vinurile albe, amforele de ciment permit lucrul de lunga durata cu drojdiile, cu un control mai bun privind caracterul reductiv, contribuind astfel la dezvoltarea corpului si texturii vinurilor. De asemenea, aceste amfore de ciment cresc mineralitatea si densitatea vinurilor si conserva foarte bine caracterul natural de soi. Deoarece materialul din care sunt realizate permite micro-oxigenarea, aceste amfore lucreaza in acelasi mod precum baricurile de stejar in ceea ce priveste evolutia vinurilor, fara insa a imprumuta acestora si aromele de vanilie, condimente, ciocolata etc. Comparativ cu vasele de inox, cu ajutorul amforelor de ciment se evita aparitia caracterului reductiv la vinuri. In aceeasi masura, datorita materialului din care sunt realizate fluctuatiile de temperatura sunt destul de mici, insa exista totusi riscul ca betonul sa crape in conditiile in care temperaturile sunt prea mari.

Printre producatorii de vinuri care folosesc aceste amfore din ciment si care le-au promovat destul de intens in ultima perioada se numara Petrus, Chateau Lafite, Pontet Canet, Domaine de la Romanee Conti sau Chapoutier.

 

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: