Vesti bune dupa evaluarea din Atelier: avem Babeasca!

DSC_1468Cand unele persoane abia isi revin dupa inevitabilul exces „pricinuit” de Sarbatorile de iarna, in Crama Atelier se creeaza vinurile ce urmeaza sa intre pe piata in perioada urmatoare. A devenit deja o traditie pentru „crama mica” reuniunea la Murfatlar a echipei M1 in primele zile ale noului an, nu numai pentru a-si transmite in mod direct urari de bine, dar mai ales pentru a analiza si pregati vinurile viitoare. Pentru cei cu rezidenta in Romania acest lucru nu reprezinta un efort atat de mare, insa enologul cramei, Razvan Macici, trebuie sa zboare mai bine de 11.000 de kilometri, timp de peste 15 ore, tocmai din Africa de Sud, pentru a-si pune „tusa finala” asupra vinurilor noi.

IMG_10723 ianuarie, prima zi lucrativa. Pe masa din “M1.Atelierul”, noua sala de degustare inaugurata in toamna lui 2014, peste 90 de probe de vinuri albe si rose asteapta a fi analizate, pentru a intra sau nu in colectiile M1 si implicit pentru a purta semnatura lui Razvan Macici. Sunt probe din toate tancurile si baricurile Cramei Atelier. Riesling, Cramposie, Pinot Gris, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Traminer, Chardonnay, Muscat Ottonel. Anul 2014 a fost unul dificil din punct de vedere viticol, insa vinurile albele au arome frumos definite si o structura bine reprezentata, mai ales datorita aciditatii ridicate si a unui volum alcoolic mediu mai redus. Razvan asculta parerile celorlalti membri ai echipei, alege vinurile care vor intra in portofoliul M1 si realizeaza asamblajele si cupajele care vor purta numele de Sable Noble, Arezan sau Leat 6500. Vinurile care nu se califica pentru Crama Atelier merg catre gamele „cramei mari”, insa nu oricum, ci cu indicatii din partea enologului-consultant pentru a avea un standard de calitate mai ridicat. Marile surprize sunt reprezentate de Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Gris, vinurile din 2014 din aceste soiuri avand o buna tipicitate si o structura bazata foarte mult pe raportul aciditate – mineralitate.

La capitolul rose-uri, anul 2014 vine cu o schimbare de abordare la Crama Atelier. Toate rose-urile din portofoliu vor avea culori mai deschise, cu nuante ce merg mai mult catre foaia de ceapa si mai putin catre rose-somon sau rose-coral. Aceasta trecere spre o culoare mai deschisa la vinurile rose s-a facut cu mare atentie, pentru a nu se pierde din intensitatea aromatica si gustativa a acestora. Ca si in cazul vinurilor albe, nivelul alcoolic mai redus, comparativ cu recoltele anterioare, contribuie foarte mult la prospetimea, expresivitatea si echilibrul vinurilor de acest tip.

IMG_1243Pe 4 ianuarie, continuam analizarea vinurilor ce urmeaza a fi lansate, insa de data aceasta schimbam culoarea, „trecand pe rosu”. Daca la albe si rose-uri, majoritatea vinurilor au provenit din recolta lui 2014, exceptiile fiind cateva probe de Chardonnay din recolta lui 2013, la vinurile rosii aria de analiza a recoltelor se extinde pana la 2012. Si de aceasta data sunt degustate peste 90 de probe de vinuri (aflate in diferite stadii de productie). Fiecare proba este atent notata si analizata, iar asamblajele si cupajele realizate pentru diferitele colectii sunt comparate si cu recoltele anterioare ale acestora, pentru pastrarea unei constante in exprimare de la an la an.

2014 a fost un an de recolta nu foarte darnic. In ciuda eforturilor foarte mari facute in crama pentru prelucrarea soiurilor rosii, in urma analizei, s-a ajuns la concluzia ca este mult mai bine sa apara sub etichetele M1. Crama Atelier doar rosiile 2014 care merita. Doarece recolta 2013 a fost una buna din punct de vedere a calitatii vinurilor (culoare si amprenta aromatica intensa si structura gustativa solida), pasionatii de vinuri din Romania se vor putea bucura in continuare de vinuri rosii de la Crama Atelier. Una dintre surprizele pe care o putem anunta este revenirea Babestii Negre Arezan, din recolta 2013, despre care va vorbeam in campania de cules ca e posibil sa fie lansata. Dupa o buna perioada de stat la baric de stejar, acest vin a reusit sa treaca examenul in fata enologului cramei, urmand sa ajunga pe piata in aceasta primavara.

Selectia vinurilor noi la inceput de an a devenit deja o traditie la Crama Atelier. Daca pentru unii dintre membri echipei M1 acest moment reprezinta o buna ocazie de evaluare a muncii depuse in anul trecut si de dimensionare a eforturilor pentru perioada urmatoare, pentru Razvan Macici este si un bun „antrenament” pentru noua campanie de recoltare ce demareaza chiar zilele astea la Nederburg, in Africa de Sud, unde este Cellarmaster inca din 2001.

Surprize mai avem cu siguranta, insa nu am vrut sa le dezvaluim pe toate dintr-o data. Asa ca tineti aproape de M1. Crama Atelier si in 2015!

x-echipa 1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: