Colectiile M1, definitie a terroir-ului de Murfatlar

10441046_579706168815793_1312728092585598555_n

Primele vinuri ale colectiei M1. Crama Atelier au fost lansate pe piata in iunie 2012, moment in care a inceput si „aventura” cramei mici de la Murfatlar.

 

Foarte multi dintre specialistii si pasionatii de vinuri, in momentul in care au luat contact pentru prima data cu portofoliul M1, s-au aratat surprinsi de raportul dintre dimensiunea colectiei raportat la cea a cramei in sine. 30 de hectare de vita de vie caracterizate prin expresia a 17 etichete diferite, cuprinse in mai multe colectii!

Motivatia din spatele acestei dezvoltari a colectiei de vinuri a plecat si din dorinta lui Razvan Macici, enologul consultant al cramei, de a experimenta si de a “crea” vinuri in “Atelier”, vinuri diferite, expresive si inedite, dar si dorinta echipei M1 de a acoperi cat mai bine, nu numai intr-o singura definitie, toate valentele terroir-ului din Murfatlar.

Inca din momentul aparitiei sale pe piata din Romania, proiectul M1.Crama Atelier s-a concentrat in dezvoltarea unui portofoliu de produse care sa reflecte cat mai fidel atat ceea ce poate sa ofere pamantul si clima din Dobrogea, tipicitatea soiurilor, cat si priceperea echipei de enologi in a produce vinuri de calitate. O colectie de vinuri care sa se adreseze mai multor categorii de consumatori, care sa satisfaca mai multe tipuri de gusturi, un portofoliu care sa vina in intampinarea asteptarilor unui numar cat mai mare de pasionati de vinuri.

Fiecare dintre colectiile M1 are in sine o simbolistica aparte, reprezentand intrinsec o dedicatie facuta fie terroir-ului, fie traditiei vinaritului sau mostenirii cultural-religioase a zonei, elemente definitorii si diferentiatoare, dar si o adresabilitate diferita prin modul de realizare a fiecarui vin in parte.

“Vinurile de nisip” din colectia Sable Noble

Colectia de baza a portofoliului M1, prin cele trei cupaje distincte ale sale, alb, rosu si rose, se adreseaza unei categorii foarte largi de consumatori, mai ales datorita caracterului prietenos al vinurilor ce poarta aceasta eticheta. Vinuri usor de inteles si de baut, placute, cu mult fruct copt (galben sau rosu), dense si carnoase, indraznete prin expresie, aproape “exhibitioniste”, cu o aciditate bine integrata si cu un volum alcoolic gliceric, ce transmite usoare senzatii dulci vinului.

Inca din momentul aparitiei sale pe piata – a fost colectia care a marcat nasterea proiectului Crama Atelier, cupajele Sable Noble si-au pastrat aproape in totalitate componenta soiurilor din care au fost realizate, pentru a mentine de la an la an o expresie constanta a terroir-ului. Pentru Sable Noble Alb s-a mers pe jocul aromatico-structural dintre Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Gris, pentru Sable Noble Rose, pe caracterul ierbos al Cabernetului si intensitatea aromatica a Fetestii Negre, iar Sable Noble Rosu a fost creat pe baza “triadei rosii” Feteasca Neagra – Merlot – Cabernet Sauvignon. In plus, pentru a se marca si mai bine legatura cu terroir-ul Murfatlarului, apropierea de mare si influenta pe care aceasta o are asupra vitei de vie, fiecare eticheta este purtatoarea unui simbol al nisipului: o scoica, un melc, un crab.

Traditie si soiuri autohtone: Arezan

Numele acestei colectii a fost inspirat de sarbatoarea “Arezanul viilor”, ceremonial cu valente mitico-magice cu radacini inca de pe vremea tracilor, care marcheaza inceputul “noului an viticol”, moment in care se realizeaza primele lucrari in vie. Arezanul, ritual inca viu in multe din zonele viticole din sudul tarii, reprezinta “tributul” adus de catre viticultori fortelor supranaturale, pentru a avea garantia unui an viticol imbelsugat. In acelasi mod, Arezan, de data aceasta colectia de vinuri M1, reprezinta dedicatia facuta de catre “crama mica din crama mare” traditiei vitivinicole. De aceea, toate vinurile din Arezan sunt produse exclusiv din soiuri autohtone, struguri simbol pentru vinul romanesc. Colectia Arezan a reprezentat aducerea in prim plan a doua soiuri “uitate” in regiunea Murfatlar, Cramposie (2011 si 2013) si mult ravnita Babeasca Neagra (recolta 2012), soiuri care au castigat in substanta datorita amprentei de “Lume Noua” pe care Razvan Macici a dorit sa le-o imprime. Acestor doua soiuri le stau alaturi in colectia Arezan un cupaj de Feteasca Regala si Feteasca Alba (2011), dar si o Feteasca Regala (2013), vinuri cu o aciditate directa si cu un caracter mineral bine definit. Din aceasta colectie, nu putea lipsi soiul fanion al vinului autohton, Feteasca Neagra (2011 si 2012), cu o constructie aromatica in care tonurile primare, parfumate si carnoase, se echilibreaza cu cele secundare, de condiment si vanilie, conferite de maturarea sa la baric, si nici varianta rose a acesteia (2012 si 2013), care imbina elegant notele vegetale, acide si proaspete cu cele de fructe coapte de padure.

Leat 6500 The Origin – expresie a soiurilor internationale pe pamant dobrogean

Traditia a fost unul dintre motivele care au stat si la baza aparitiei colectiei Leat 6500 The Origin, insa de aceasta data este vorba de mostenirea cultural-religioasa dobrogeana. Leat 6500, cu al sau nume inspirat de o inscriptie descoperita intr-una din bisericile de creta din complexul arheologic Basarabi, este colectia in care soiurile internationale isi exprima caracteristicile, trecute prin filtrul terroir-ului de Murfatlar. Pentru aceasta colectie abordarea vinificatorilor este una mai modernista, un fel de armonizare intre traditie si inovatie. De la Pinotul Gris, din recolta 2011, (care va reveni in curand cu recolta 2014), cu al sau caracter elegant, mineral – vegetal, la Sauvignonul Blanc (2012 si 2013), tipic, cald si exotic si pana la Chardonnay-ul aromat si amplu, unul dintre soiurile cu cel mai bun potential din podgoria Murfatlar, toate exprima deopotriva caracteristicile de soi, dar si mineralitatea solului luto-nisipos din zona. Pentru rose-ul acestei colectii s-a mers pe tandemul Cabernet Sauvignon – Feteasca neagra, datorita caracteristicilor complementare ale celor doua soiuri si a echilibrului acestei asocieri. Deocamdata, reprezentantii rosii ai colectiei Leat 6500 The Origin au fost Pinot Noir (recoltele 2011 si 2012), Merlot 2011 si Cabernet + Merlot 2011, vinuri care au parte de un tratament mai special in faza de productie, contributia de lunga durata a baricurilor de stejar in cazul acestora amplasandu-le undeva intre spectrul sobru, auster si elegant specific vinurilor de Lume Veche si constructia puternic aromata, catifelata si prietenoasa a vinurilor de Lume Noua.

*********

Alaturi de aceste trei colectii principale, in portofoliul M1.Crama Atelier se mai regasesc cateva formate din vinuri concept, fiecare dintre ele aducand ceva inedit in peisajul vinului romanesc.

Amprenta

amprenta6Pana acum, aceasta colectie a fost realizata pentru a reprezenta cea mai buna expresie a terroir-ului si a recoltei anului respectiv. Aparitia Muscatului Ottonel Amprenta in 2011 a facut ca aceste soi vinificat in dulce sa confiste numele colectiei, asa incat in acest moment numele sa fie “confundat” cu soiul din care este produs. Reaparitia sa in recoltele 2012, 2013 si in curand 2014 a confirmat faptul ca Muscatul Ottonel, alaturi de Chardonnay si Pinot Noir, da un randament impresionant din punct de vedere calitativ, peste multe alte soiuri.

Charme de la Mer

charmeVinul concept “Charme de la Mer” a reprezentat o inovatie pentru vinul romanesc fiind primul Traminer vinificat pe stilul vinurilor rose, cu o maceratie peliculara la rece, de lunga durata. Realizat a fi foarte usor de inteles, cu un rest de zahar aproape insesizabil, dar care echilibra aciditatea de grapefruit si cu o culoare extrem de atractiva, Charme de la Mer Traminer a fost foarte bine primit de public, fiind facut sa atraga aproape de vin noi categorii de consumatori de bauturi. Totodata, aparitia sa in vara lui 2014 (recolta 2013) a dus daca nu la aparitia, cu siguranta la dezvoltarea unui nou obicei de consum al vinului: in cluburi, la petrecerile pe plaja sau la piscina.

Fatum

fatumAceasta colectia de vinuri s-a declarat de la inceput a fi un exercitiu de analiza si intelegere a ceea ce numim soarta, destin. Pentru un producator de vinuri „spatiile de exprimare” sau canalele purtatoare ale mesajului sunt limitate, chiar de catre profilul activitatii sale, asa ca „reinterpretarea” ideii de destin a fost realizata atat in sticla, cat si pe eticheta acesteia, fiecare dintre creatiile cu numele Fatum abordand un tip de arta diferit, de la fotografie, la design de moda (2011), pana la creatia de bijuterii (2012) si tehnica vitraliului (2013). Transpunerea in dimensiunea artistica a fost realizata si prin limitarea numarului de baricuri produse la trei, fiecare avand o capacitate de 300 de litri. Fatum este vinul fanion al M1. Crama Atelier, un rose produs intr-o cantitate foarte mica, in fiecare an din Pinot Noir, maturat la lemn de stejar romanesc timp de 3 luni.

Noble Late Harvest

harvest2Artizanal e cuvantul care defineste acest vin concept. De la lichidul din sticla, realizat printr-un proces migalos de vinificare, ce a presupus inghetarea la -10 grade a boabelor innobilate cu Botrytis Cinerea si apoi presarea lor la -20 de grade Celsius, pana la eticheta stantata manual. Noble Late Harvest Muscat Ottonel 2011 este “mica bijuterie dulce” a Cramei Atelier, in realizarea careia si-au dat concursul atat intuitia, talentul si implicarea echipei de enologi, cat si natura in sine.

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: