Sarbatoarea Arezanului. Celebram traditia si soiurile romanesti!

cei patru Arezan

Te invitam sa afli taina vinului Arezan si-a sarbatorii care l-a inspirat!

Vinul si mestesugul producerii acestuia au adunat de-a lungul vremii in jurul sau o multitudine de ceremonii si ritualuri, fiecare dintre acestea avand o insemnatate aparte in mentalul colectiv. Un exemplu in aceste sens este reprezentat de “Arezanul viilor”, manifestare populara, cu radacini foarte adanci, mai ales in traditia locuitorilor de la sud de Carpati. Aceasta sarbatoare, existenta si tinuta chiar si in zilele noastre in multe zone viticole, din Dobrogea pana in Banat, este prima dintr-un lung sir de evenimente dedicate vitei de vie de-a lungul anului. Ea marcheaza inceputul noului an viticol, revenirea vitei la starea vegetativa, ceremonialul in sine implicand atat ritualuri pagane, inspirate de sarbatorile dedicate viei de pe vremea tracilor, cat si manifestari ale cultului crestin-ortodox.

Acestei sarbatori, dar si traditiei producerii vinului pe pamant dobrogean, M1. Crama Atelier i-a dedicat o colectie aparte, numita Arezan. Si pentru ca aceasta sa reflecte cat mai bine intentiile “cramei mici din crama mare”, sub numele Arezan sunt vinificate exclusiv soiuri autohtone, prezente in podgoria Murfatlar: Feteasca Regala, Feteasca Alba, Cramposie, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra.

photoIncepand cu februarie 2013, M1. Crama Atelier a reinventat Arezanul Viilor si, odata cu celebrarea ei in vie, a incercat sa duca simbolistica acestui ritual mai aproape de consumatori, organizand anual in mai multe restaurante “Sarbatoarea Arezanului”, o reeditare moderna ce anul acesta a ajuns la a treia editie. Astfel, in perioada 1-8 februarie, in 10 restaurante din 7 orase ale tarii, pasionatii de vinuri se vor putea intalni cu doua dintre vinurile colectiei, Arezan Feteasca Neagra 2012 si Arezan Feteasca Regala 2013 si vor putea cunoaste conceptul ce a stat in spatele acestei etichete chiar de la reprezentantii cramei. Restaurantele care vor celebra anul acesta Arezanul sunt: Rossetya, Crama Domneasca, Gargantua, Gargantua D’oro (Bucuresti), Casa Vanatorului (Iasi), La Scoica (Constanta), Casa Sattler (Pitesti), Keller Steak House (Brasov), Graf (Oradea) si Amphora (Timisoara).

Vinurile Arezan vor avea parte de o promovare directa catre consumator, prin intermediul unor meniuri special concepute pentru acest eveniment, fiecare dintre restaurante propunand cate trei preparate gastronomice, care sa se asocieze perfect cu cele doua vinuri din colectie. Pe meniurile Arezan, in afara de preparate, va mai putea fi gasita si legenda acestei sarbatori, precum si prezentarea celor doua vinuri. Meniurile au fost adaptate dupa specificul fiecarui restaurant in parte, iar vinurile vor fi comercializate, in functie de posibilitatile locatiilor, atat la sticla, cat si la pahar.

Vrei sa afli mai multe despre colectiile M1. Crama Atelier, click aici!

 

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: