Rock this wine! – Arezan Feteasca Neagra 2012 & Back in Black – AC/DC


arezanfn-back in blackNe place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu aceasta noua rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica. Exista studii (si nu din acelea realizate de celebrii “cercetatori englezi”) care demonstreaza ca muzica reuseste sa amplifice simturile olfactiv si gustativ, acest lucru determinand aparitia pe piata a mai multor selectii de melodii “bune de ascultat la un pahar de vin”.

Imi place sa spun ca muzica si vinul se aseamana, deoarece au la baza aproape aceleasi elemente. La fel ca in muzica, in vin ai nevoie de un transmitator al mesajului, de un cantaret/compozitor, in cazul nostru, producatorul. De asemenea, ai nevoie de un mesaj, de un cantec, recte un vin. Si cui anume se adreseaza acestea, daca nu unui public consumator! De muzica sau de vin. In sfarsit, acestea fiind spuse sa trecem la treaba!

Recomandare: A se citi/asculta doar cu un pahar de vin in mana!

Arezan Feteasca Neagra 2012 & AC/DC – Back in Black

Am ales pentru aceasta prima “reprezentatie” vinul Arezan Feteasca Neagra 2012. Pentru asociere am avut mai multe melodii in minte, insa cea care mi s-a parut ca se apropie cel mai tare de constructia Fetestii Negre din Crama Atelier este“Back in Black”, a celor de la AC/DC (guilty pleasure, recunosc!).

Una dintre compozitiile “icon” ale muzicii rock, “Back in Black” are o structura concentrata pe forta, cu o constructie in progresie, toate elementele muzicale contribuind la dezvoltarea unui intreg, fara foarte multe variatii ale liniei melodice. In cazul Fetestii Negre Arezan 2012, se simte aceeasi abordare in forta, mai ales din punct de vedere aromatic, unde tonurile fruct copt, concentrat si dulce sunt completate de notele puternice si directe provenite de la baricul de stejar. La fel ca linia melodica din cantec, si linia aromatico-gustativa a vinului ramane unitara, crescand in intensitate si amploare, mai ales in partea finala.

Baza compozitiei Back in Black este data de bass si de tobe, cu participarea generoasa a celor doua chitari, lead si cea ritmica. In vin, baza este creata de aportul taninurilor catifelate si de cel al alcoolului bine imbracat si structurat. Daca in melodie ritmul este accelerat de vocea lui Brian Johnson, in cazul vinului, ritmul este impus si de aciditatea de fruct, care vine cu senzatii de prospetime.

Sound-ul cantecului este impunator, curat, foarte real si foarte direct, insa sunt multe detalii care stau ascunse si asteapta sa fie descoperite. La fel, Arezan Feteasca Neagra merge pe aceeasi sinceritate directa si pe expresia puternica, cu unele tente ce se destainuie mai greu, dar care vin sa dea complexitate intregului.

In cazul in care considerati ca Arezan Feteasca Neagra 2012 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun simt!

Rock this wine!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: