Rock this wine! – Arezan Feteasca Regala 2013 & We will rock you – Queen

arezan_queen_2

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu aceasta noua rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Poate ca multi dintre cititori si-ar fi imaginat acest vin alaturi de un Tudor Gheorghe, Liviu Vasilica sau Faramita Lambru, insa ma incapatanez sa il duc dincolo de cliseele populare de tipul “soi autohton, antic, pur-romanesc, merge de minune la o taiere de mot, cu lautarul alaturi”. Poate ca merge perfect! Nu am incercat inca situatia mai sus descrisa.

In cerbicia mea cu muzica “mai zbuciumata”, l-am vazut tot alaturi de o melodie rock. “We will rock you – Queen”. De fapt, ce vorbim de melodie rock, este un ditamai imnul, care a facut sa bata ritmat din picior deja vreo trei generatii de “roakeri” si de melomani care aspirau la acest titlu. Dar sa ma explic!

We will rock you” a reprezentat o importanta schimbare de stil a celor de la Queen, un experiment concentrat foarte mult in directia minimalismului, si asta deoarece repertoriul formatiei britanice este extrem de darnic in privinta exemplelor melodice.

Melodia este mai mult o combinatie simpla dintre ritmul repetitiv si voce, fara nici un fel de incarcatura armonica, totul culminand cu solo-ul de chitara din final. Rezultatul: una dintre cele mai originale si usor de recunoscut compozitii muzicale din istoria rock-ului!

Motivul ritmic al melodiei “We will rock you”este foarte simplu, dupa un tipar bine definit: “bum-bum-clap!”, foarte usor de retinut si usor de reprodus. De fapt, in acest element sta ineditul acestei creatii muzicale. In acelasi mod, Feteasca Regala Arezan 2013 se exprima direct si simplu, cu o aciditate ce da un ritm accelerat si sacadat, fara pretentii inutile de complexitate excesiva. Structura Fetestii Regale este una liniara, prietenoasa, lucru ce o face usor de inteles si de consumat.

Linia melodica vocala a lui Freddy Mercury este de asemenea una destul de simpla, liniara, dublata in unele momente, pentru a da o senzatie de complexitate. In Feteasca Regala, straturile ce dau consistenta si volum vinului sunt impuse de tonurile vegetale si de fructe galbene coapte, cu unele senzatii de flori albe.

Finalul cantecului apartine soloului de chitara, unul realizat in forta, dar cu o melodicitate ce vine cumva in contrapunct cu restul melodiei din punct de vedere stilistic, fara sa ii stirbeasca insa din valoare. In aceeasi cheie, postgustul Fetestii Regale intra in forta, datorita aciditatii si senzatiilor vegetale dominante, rasfrangandu-se intr-o multime de note ce dau o senzatie de prospetime. In ambele cazuri, caracteristicile definitorii – sinceritatea expresiei, forta mesajului dar si repetitia stilistica – fac ca cele doua elemente sa fie apreciate si intelese mai usor de catre cei care le consuma.

In cazul in care considerati ca Arezan Feteasca Regala 2013 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun simt!

Rock this wine!

BONUS

Dupa doua asocieri vin si muzica, va propunem spre auditie :D, asa de „amorul artei”, un mashup dintre cele doua melodii de pana acum! A nu se incerca si cu vinurile!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: