Rock this wine! – Leat 6500 Chardonnay 2012 & Supermassive Black Hole – Muse

leat ch - supermassive black hole

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu aceasta noua rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Mi-a luat ceva timp pana sa gasesc o melodie care sa rezoneze cu Leat 6500 Chardonnay 2012 din punct de vedere al structurii, al mesajului, al senzatiilor. Gandindu-ma la notele catifelat-vanilate ale vinului, m-am gandit ca ar merge bine la “Mistreated – Deep Purple”. Dar parca vinul nu este chiar atat de grav! Dupa care am trecut un pic pe la “Mama I’m coming home – Ozzy Osbourne”. Nici cu aceasta asociere nu am fost multumit, deoarece melodia, cu toate ca este una excelenta, are o structura destul de liniara.

Intr-un sfarsit m-am oprit la “Supermassive Black Hole – Muse”! Acest cantec se numara printre creatiile care te prind inca de la prima auditie. De ce? Pentru ca are cate putin din toate. Plecand de la beat-ul disco, chitara ritmica cu influente “alternative”, vocea in registru inalt, cu trimiteri catre funk, pana la chitara solo cu unele reminiscente de muzica clasica. Daca ar fi sa o caracterizezi in doua cuvinte acelea ar fi “heavy” si “funky”. Aceleasi elemente se potrivesc de minune pentru a descrie vinul. Notele conferite de lemnul de stejar si senzatiile percutant-condimentate date de volumul alcoolic sunt caracterizate perfect de descriptorul “heavy”, pe cand notele vanilate, alaturi de tonurile de fructe galbene coapte, de la ananas la portocala, prin exotismul lor pot fi descrise ca fiind “funky”.

Melodia pleaca cu un ritm bine definit, ce sustine structural compozitia de la un capat la altul. In vin, acest rol ii revine aciditatii energice si progresive, care sustine si echilibreaza tonurile onctuoase. De asemenea, aciditatea din vin poate fi comparata cu falsetul interpretat de vocalistului Mattew Bellamy, si, in acelasi mod in care aciditatea este incadrata de catre tonurile dense de fructe galbene coapte, la fel vocea foarte inalta este imbracata pe alocuri de acea dublare/stratificare, ce da o senzatie de „chorus”. Mineralitatea lui Leat 6500 Chardonnay 2012 se face simtita in plan secund, completand senzatia finala, asa cum partile specifice muzicii electronice ilustreaza compozitia muzicala asociata.

Atat Leat 6500 Chardonnay 2012, cat si Supermassive Black Hole – Muse iti lasa impresia de complex format din mai multe bucati, diferite intre ele, dar care se completeaza perfect impreuna, senzatia finala de “bitter sweet” (dulce-amarui) obligandu-te sa apesi din nou butonul “Play”, respectiv sa ridici paharul de pe masa.

In cazul in care considerati ca Leat 6500 Chardonnay 2012 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun simt!

Rock this wine!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: