Rock this wine! Leat 6500 Cabernet Sauvignon & Merlot & Paradise City – Guns n’ Roses

paradise city-leat cs-merlot

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu aceasta noua rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Poate si usor subiectiv (sau mai mult!), am ales sa asociez pentru aceasta saptamana, la rubrica „Rock this wine!”, vinul Leat 6500 Cabernet Sauvignon&Merlot 2011 cu una dintre cele mai tari melodii pe care le-a dat muzica rock in toate timpurile, Paradise City, a formatiei Guns n’ Roses. O sa va intrebati ce legatura ar putea avea  melodia unei formatii rock, exponenta si adepta a stilului de viata „drugs, sex and rock n’ roll” (cel putin in primii ani de viata), cu un vin creat sa para mai sobru, mai serios!?

Aparut pe albumul de debut al formatiei, Appetite for Destruction, la sfarsitul anului 1987, cantecul este catalogat de catre critici a fi un „clasic”, datorita structurii sale rotunde si complexe, o exprimare hard-rock „comestibila” pentru mare public. Un „basm rock cu zane si dragoni”, dupa cum a descris-o chitaristul GNR, Saul Hudson aka Slash, melodia imprima acea senzatie de greutate, data de distorsul chitarelor si de tobele de o ritmicitate halucinanta, insa care este foarte bine echilibrata de riff-urile de chitara melodica si de partea vocala sustinuta de Axl Rose, cunoscut pentru „elasticitatea” cu care se „joaca” in mai multe octave. In Leat 6500 Cabernet Sauvignon&Merlot 2011, senzatia de „heavy” este data de tonurile de lemn, ritmice si ele in exprimare, prezente atat la nivel olfactiv, cat si gustativ. Dar, la fel ca in melodia asociata, acestea sunt „imblanzite” de „riff-urile” interpretate de aromele de fructe coapte si gemoase, de cele de ciocolata si menta, cat si de o aciditate care vine sa slefuiasca intregul, sa-l catifeleze.

Sablonul ritmic al cantecului este unul usor de intuit, iar dinamica sa este una progresiva. In partea de inceput, melodia pleaca „lejer”, cu un tempo moderat, dupa care ritmul se accelereaza pana in momentul in care linia melodica atinge un punct culminant, de o intensitate magnetizanta. Mergand pe aceeasi registri, Leat 6500 Cabernet Sauvignon&Merlot se deschide usor „egoist”, insa, dupa un timp, scapa de „timiditate” si creste atat viteza de exprimare, cat si intensitatea, evoluand progresiv pana la finalul post-gustului suculent si impunator.

Melodia pare una heavy, dar are niste rotunjimi si o „melodicitate” clasica, cu o frazare rapida si energica. In acelasi mod, vinul da in prima instanta o senzatie de „heavy”, insa jocul dintre taninurile sale foarte catifelate si moi si aciditatea energica, de fructe negre de padure, are acelasi rol pe care il au solo-urile de chitara din cantec, ale caror treceri de la registrul hard la cel melodic si invers ofera melodiei (si vinului!) echilibru si complexitate.

„Take me down to the Paradise city / Where the grass is green and the girls are pretty”

Rock this wine!

In cazul in care considerati ca Leat 6500 Cabernet Sauvignon&Merlot 2011 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun simt!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: