VinCE 2015. The Grand Budapest Wine Fair

IMG_0100

VinCE 2015 – „Discover wines of California!”, master-class prezentat de Claudia Schug, ambasador al Institutului Wines of California

Despre targul de vinuri VinCE Budapest am scris in mai multe randuri, articolele respective fiind publicate atat in varianta tiparita, cat si cea online a publicatiei de profil Vinul.Ro. De fiecare data, am scris despre acest eveniment din perspectiva jurnalistului, incercand sa atrag atentia asupra diferentelor de abordare si organizare dintre evenimentele de profil de la noi si VinCE. La editia de anul acesta a targului organizat in capitala vecina, am fost prezent, impreuna cu managerul Cramei Atelier, Dan Bundur, din pozitia de simplu vizitator. Asa ca in randurile care urmeaza o sa incerc o relatare, in care o sa vorbesc atat despre plusurile, cat si despre partile mai putin bune ale acestui targ, fara nicio alta referire la ceea ce se intampla pe la noi.

IMG_0052-2Poate mai putin sclipitoare decat editiile anterioare, organizate sub „umbrela” Decanter si a „atotputernicului” Institute Master of Wine, editia 2015 a VinCE a reusit sa stranga totusi in cele trei zile de desfasurare (6-8 Martie), conform datelor organizatorilor, peste 7.000 de vizitatori (pasionati si specialisti din intreaga lume), care au putut sa se intalneasca cu cei peste 160 de expozanti din Ungaria si tarile vecine si sa deguste o parte din cele aproape 1.000 de vinuri prezentate. Si asta pe langa multe alte produse precum palinci si alte spirtoase, preparate gastronomice, delicatesuri si alte „creatii”, ce au facut din Budapesta una dintre „capitalele” importante ale gastronomiei internationale.

VinCE este acel tip de eveniment ce reuseste sa ii surprinda chiar si pe cei mai pretentiosi dintre vizitatori printr-o serie de detalii foarte bine puse la punct, plecand de la locul de desfasurare, Corinthia Royal Hotel, o imensa cladire „art-nouveau” construita in 1896, modul in care este gestionata achizitia de bilete si accesul in targ, pana la numarul mare de evenimente organizate in afara expozitiei propriu-zise. Cu toate ca spatiul de expunere este segmentat, trecerile de la o sala la alta se fac cat se poate de natural, fara sa ai senzatia de fragmentare a intregului proiect. Anul acesta, pozitionarea producatorilor in cadrul targului nu a mai fost una care sa tina cont neaparat de regiunea geografica de provenienta, lucru ce a facut mai grea munca „fanaticilor terroir-isti”, care au dorit sa descopere caracteristicile specifice vinurilor dintr-o anumita zona.

Dupa trei zile de degustari pe la standuri reafirm ca Ungaria face vin cu pasiune si rigurozitate si in alte parti decat in „celebra” Tokaj, noile regiuni vedeta ale tarii vecine numindu-se Somlo, Eger, Mor, Vilany, Sopron sau Balaton. Stilul de vinificare al vinurilor unguresti, luat per ansamblu, este unul cat se poate de direct, sincer si salbatic, bazat in primul rand pe ceea ce iti ofera natura in mod direct, cu foarte multe exponente ce dau dovada de sclipiri de genialitate. Mai nou, la multi dintre producatori se simte un suflu de Lume Noua, care vine sa dea vinurilor un plus de arome delicate si de finete vinurilor, nu ca ar duce lipsa de eleganta, dar… O ultima „gaselnita” a producatorilor maghiari este vinul spumant, atat numarul de astfel de vinuri, cat si de pasionati de acest stil fiind vizibil mai mare decat la editiile anterioare.

Cu toate ca nu au fost feriti de efectele drastice ale crizei economice, nu am putut sa nu observ faptul ca apetenta consumatorilor de vin din Ungaria si Budapesta pentru astfel de evenimente a ramas una foarte ridicata. Altfel, nu ar putea fi explicata atitudinea miilor vizitatorilor care au platit in jur de 30 de euro sa deguste vinuri in cadrul unei expozitii sau 7-12 de euro pentru master-class-uri de doua ore, ca sa le invete, si nu oricum, ci de la specialisti si celebritati de talie internationala. Ca o paranteza, si anul acesta, sambata dupa-amiaza, din cauza supraaglomerarii, locul de desfasurare a targului VinCE a fost „inchis” pe motive de securitate, organizatorii fiind obligati sa aplice regula „iese unul, intra unul”. De asemenea, numarul de vizitatori romani a fost unul mult mai mare decat de obicei, si nu de putine ori am avut impresia ca romana a fost a doua limba vorbita in cadrul acestui targ.

IMG_5848-2

Din cauza supraaglomerarii si din motive de securitate, locul de desfasurare a targului VinCE a fost „inchis”, organizatorii fiind obligati sa aplice regula „iese unul, intra unul”.

Componenta prin care VinCE s-a diferentiat fata de alte evenimente de profil din Europa, inca de la prima editie, a fost cea educationala, master-class-urile, degustarile si workshop-urile organizate in cadrul acestei manifestari bucurandu-se pe participarea multor „rock-star-uri” ale lumii vinului. Anul acesta, printre manifestarile ce au tinut capul de afis al evenimentului s-au numarat master-class-urile „Sparkling Oscars. The Art of Chardonnay– Champagne Ruinart”, sustinut de Frederic Panaiotis, „French Wine Regions from Champagne to Languedoc”, prezentator Pascal Bouvet, „Premium Estates of Austria” – Andreas Wickhoff MW, „The ultimate challenge – Do you recognize top wines?”, degustare de vinuri renumite, in cadrul careia indrumatori au fost Elizabeth Gabay MW, Anne Krebiehl MW, Louise Sydbeck MW, Christopher Burr MW si Romsics Laszlo, si verticala de „Chateau Pontet-Canet – Full House”, degustare sustinuta de Melanie Tesseron.

IMG_1657-2

Seminariile s workshop-urile de la VinCE 2015 s-au desfasurat in marea lor majoritate cu „casa inchisa”

Pentru ca cererea de bilete a fost foarte mare, multe dintre workshop-uri fiind vandute cu o saptamana inainte de eveniment, am reusit sa ajung la doar cinci dintre master-class-urile organizate la VinCE. In cadrul „Chablis master class with wines of Domaine Laroche”, sustinut chiar de catre proprietara domeniului, Gwenele Laroche, am facut cunostinta cu nenumaratele fatete ale Chardonnay-ului pur, percutant si crocant, trecut prin filtrul diferitelor incadrari ale apelatiunii Chablis. Am urmat apoi o prezentare generica a Californiei numita „Discover wines of California!”, in cadrul careia Claudia Schug, ambasador al Institutului Wines of California, si-a ilustrat expozeul cu vinuri produse de crame reprezentative din zona precum Buena Vista Winery, Ghost Pines, Shug Carneros Estate, Gallo, Turning Leaf, Rancho Zabacco, Louis M. Martini sau Francisc Ford Coppola Winery. In cadrul workshop-ului „Gastronomy Master Class with wine”, mi-a fost demonstrat (nu ca ar mai fi fost nevoie!), mie si intregii audiente, ca vinul este parte din gastronomie si ca aceste doua elemente se pun in valoare reciproc, asocierile dintre vinurile de la Azienda Scarbolo (Italia) si preparatele gastronomice pregatite de Jolanda de Colo (frunizor important de delicatesuri in Europa) fiind unele impresionante si indraznete.

Cum vinurile de Tokaj se numara printre preferatele mele, nu am putut sa ratez prezentarea „Tokaj in the eyes of masters”, in cadrul careia Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW si criticul de vinuri Darrel Joseph s-au transformat in ambasadori ai regiunii, ajutati fiind de trei vinuri seci, trei Late Harvest si trei Aszu, vinuri dulci cu zahar rezidual de pana la 500 de grame pe litru. Experienta VinCE pentru echipa M1 s-a incheiat cu master-class-ul „Shiraz / Syrah – the most exuberant grape variety”, care initial a fost anuntat ca va fi prezentat de Christopher Burr MW si Marc Chapoutier. Din pacate, nici MW-ul si nici renumitul vinificator nu au mai ajuns la prezentare, locul acestora fiind luat de catre somelierul francez Alexandre Sidorenko, lucru care nu a stirbit nicidecum modul de exprimare a celor sase vinuri semnate de catre Chapoutier.

Nu as vrea sa inchei fara sa trec in revista producatorii romani prezenti cu stand la cea aceasta editie a VinCE, acestia fiind: amb Wine, Cramele Recas, Crama Ratesti, Nachbil si Bala Geza.

VinCE este deja o reteta de succes care reuseste de la editie la alta sa prezinte vinul maghiar intr-un context mai amplu si in acelasi timp reprezinta o buna oportunitate pentru producatorii de aici, mici sau mari, mai mult sau mai putin cunoscuti, sa arate ca ceea ce propun pietei este diferit. Numarul destul de mare de vizitatori platitori, dar si dorinta acestora de a afla cat mai multe despre vinuri in general, indica faptul ca Ungaria, in speta Budapesta, nu numai ca iubeste vinul, dar il considera si un stil de viata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: