WineNews: Drojdie modificata pentru a reduce alcoolul din vinuri

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri ale acestei saptamani, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

Decanter.com: Drojdie modificata pentru a reduce alcoolul din vinuri

vin drojdiiFaptul ca drojdiile selectionate influenteaza in mare masura aromele vinurilor nu mai este un secret, insa de curand cercetatorii australieni au anuntat ca au facut un pas important in reducerea alcoolului in vinuri prin modificarea tulpinilor de drojdii folosite pentru fermentare.

Potrivit publicatiei britanice Decanter.com, in urma noilor experimente realizate in cadrul Institutului de Cercetare a Vinului din Australia s-a reusit reducerea nivelului de etanol din vinurile produse din Shiraz si Chardonnay cu 1,8 procente, datorita combinarii a trei tulpini diferite de drojdii. Acest proiectul, finantat de catre Autoritatea Vinului si a Strugurilor din Australia, are ca obiectiv reducerea nivelului alcoolic din vinuri, care a crescut semnificativ in ultimii ani din cauza schimbarilor climatice, mai ales in tarile reprezentante ale Lumii Noi.

Doctorul Cristian Varela, conducatorul proiectului, a declarat ca secretul acestei descoperiri a constat in abilitatea specialistilor de a combina tulpinile de drojdii in asa fel incat vinurile sa aiba continut alcoolic mai scazut, insa fara sa piarda la nivel aromatic. Potrivit spuselor acestuia, in afara de drojdia clasica folosita pentru fermentarea vinului, saccharomyces cerevisiae, exista aproximativ 50 de tulpini de drojdii neconventionale, capabile sa produca vinuri cu un continut scazut de alcool. Specialistii australieni au reusit sa combine in laborator drojdia clasica cu alte doua tulpini de drojdie, rezultatul fiind folosit cu succes pentru obtinerea de vinuri din Shiraz si Chardonnay cu alcool scazut. Cu toate ca este aceasta cercetare este considerata a fi un succes, Cristian Varela sustine ca mai sunt multi pasi de facut in aceasta directie, deoarece este posibil ca efectele obtinute in laborator sa nu coincida cu cele obtinute la scara mai larga.

Mai multe detalii despre studiul realizat de cercetatorii australieni aici

http://www.decanter.com/news/wine-news/588104/scientists-harness-yeast-to-cut-wine-alcohol-level

Decanter.com: Via lui DaVinci, replantata in centrul orasului Milano

leonardo vie

Foto-credit@Telegraph.co.uk

O parcela de vita de vie, despre care se presupune ca ar fi apartinut lui Leonardo DaVinci incepand cu 1499, a fost replantata in centrul orasului Milano de catre o echipa de specialisti italieni, anunta portalul online al publicatiei Decanter.

Confagricoltura, echipa care s-a ocupa de acest proiect, din care face parte si criticul de vin si enologul, Luca Maroni, a petrecut mai multi ani pentru a identifica soiurile de vie ingropate in site-ul arheologic din centrul orasului Milano. Conform grupului Confagricoltura, Leonardo DaVinci ar fi primit aceasta parcela de vita de vie in 1499 de la Lodovico Il Moro (Lodovico Sforza) drept plata pentru lucrarea „Cina cea de taina”. Cu toate ca Leonardo a murit 20 de ani mai tarziu de la acest moment, via ar fi supravietuit inca 450, fiind distrusa de catre bombardamentele Aliatilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Via, replantata cu soiul Malvasia di Candia, original din Creta, va putea fi vizitata de catre public in 2015, an in care Milano va gazdui Expozitia Mondiala.

Mai multe despre via lui Leonardo, aici:

http://www.decanter.com/news/wine-news/588059/leonardo-da-vinci-vineyard-revived-in-central-milan

TheDrinksBusiness: Crame californiene acuzate de nivel ridicat de arsenic in vinuri

arsenic vinuri caliMai multe crame de top din California au fost citate in justitie, fiind acuzate ca vinurile produse contin arsenic in cantitati „extrem de ridicate”, anunta TheDrinksBusiness.com. Potrivit plangerii, depusa intr-un tribunal din Los Angeles de catre patru reclamanti, 28 de crame sunt acuzate ca incalca „cu buna-stiinta” legile statale producand, promovand si vanzand vinuri cu urme de arsenic anorganic, in cantitati de 500% ori mai mari decat limita maxima admisa in California. Asociatia profesionala a vinificatorilor din zona, The Wine Institute, a declarat in contrapartida ca acest demers este „o campanie publica iresponsabila”, menita sa „determine publicul consumator sa creada ca vinul este periculos pentru consum”. Vinurile acuzate ca ar contine arsenic sunt vinuri „ieftine” albe produse din Pinot Grigio, Muscat si Sauvignon Blanc, principalii producatori vizati fiind Sutter home, Chales Shaw si Beringer.

Producatorii si asociatiile profesionale californiene au reactionat destul de rapid la acuzatiile aduse, sustinand ca demersul are ca obiectiv panicarea consumatorilor, stare de pe urma careia se pot obtine beneficii financiare. Legat de cantitatea „nesigura” de arsenic reclamata in plangere, reprezentantii producatorilor au declarat ca 50 de parti la un miliard reprezinta 50% din cantitatea acceptata in statul Ontario si o patrime din cantitatea acceptata in vinurile europene.

Detalii despre scandalul „arsenic in vinurile californiene”, aici:

http://www.thedrinksbusiness.com/2015/03/lawsuit-over-arsenic-in-californian-wines/

WineSpectator: O insecta asiatica, pericol pentru vinul european!

Oct. 2, 2011 - Roseburg, Oregon, U.S - A fruit fly alights on a ripe blackberry in a thicket on a farm near Roseburg.  Most fruit flies are simply considered nuisance flies as they breed on rotting material.  Some species, like the Asian spotted wing Dros

Foto-credit@Decanter.com

Publicatia WineSpectator publica pe portalul sau online un amplu material despre o noua amenintare la adresa culturilor de vita de vie din Europa. Este vorba de o musca inrudita cu Drosophila melanogaster, care, incepand cu 2008, a fost descoperita in mai multe zone viticole din Europa si California. Efectele pe care aceasta insecta le-a produs in ultimii ani, mai ales in 2014, an climatic mai dificil pentru vie, ii determina pe redactorii WineSpectator sa o compare cu filoxera, parazit care a facut ravagii in viile Europei la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Potrivit specialistilor, invazia din ultimii ani a insectei Drosophila suzukii, de provenienta asiatica, ridica destul de multe semne de intrebare si ingrijoreaza tot mai multi producatori de vinuri din Spania, Italia, Franta si Germania. Pentru a depune ouale, femelele de Drosophila suzukii inteapa pielita strugurilor, ca mai apoi larvele sa consume boabele din interior. In comparatie cu musca de otet care cauta strugurii zdrobiti sau mucegaiti, Drosophila suzukii ataca strugurii copti si sanatosi.

Conditiile climatice cu umiditate ridicata din 2014 au dus la inmultirea populatiilor de Drosophila suzukii, pierderile declarate de catre unii producatori din Alsacia, ajungand pana la 15% din productie.

Mai multe despre noua „amenintare” la adresa vitei de vie pot fi descoperite in link-ul de mai jos.

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/51347

Wine-Searcher.com: Smith Haut Lafitte + apa minerala Perrier = sprit de Sauternes

so sauternes

Foto-credit@larvf.com

Din dorinta de a „reinvia” faimoasele vinuri din Sauternes, Chateau Smith Haut Lafitte a demarat un proiect impreuna cu imbuteliatorul de ape minerale Perrier, pentru a realiza un aperitiv pe baza de vin Sauternes, destinat a fi comercializat in cluburi si in cocktail-barurile din Paris, scrie Wine-Searcher.com.

Proprietarii Smith Haut Lafitte, Florence si Daniel Cathiard, care au cumparat anul trecut Chateau Bastor Lamontagne, au realizat impreuna cu mai multi producatori din Sauternes cotati „Premier Cru” vinul aperitiv SO Sauternes, destinat a fi amestecat cu apa Perrier.

Prin acest proiect, proprietarii Lafitte spera ca vor aduce vinul de Sauternes mai aproape de consumatorii tineri. SO Sauternes a fost produs intr-un lot de 10.000 de sticle, imbuteliate cu screwcap, fiind realizat din Semillon in procent de 100%, din viile tinere ale mai multor producatori din zona, crame ce au dorit sa pastreze anonimatul.

Decizia de a realiza acest vin aperitiv din Bordeaux a plecat, dupa cum declara Florence Cathiard, de la faptul ca „Sauternes nu isi mai face banii…, cu toate ca in zona suntem in mare majoritate «regalisti»”. „Este o cale mult mai buna de a intra in contact cu tinerii consumatori si de a pastra ridicata increderea in numele Sauternes. Iar producerea de vinuri seci, dupa cum procedeaza inclusiv Chateau d’Yquem, nu reflecta filosofia zonei”.

Consumul de vin de Sauternes a scazut in Franta de la aproximativ 83.500 de hectolitri (1999-2000) la 54.5000 de hectolitri (2008-2009). De asemenea, suprafata de vie din regiune a scazut de la 4139 de hectare la 3773, in aceeasi perioada indicata. Potrivit cercetarilor de piata, media de varsta a consumatorilor de Sauternes este de 60 de ani.

Mai multe detalii despre noul produs Lafitte pot fi citite aici.

http://www.wine-searcher.com/m/2015/03/smith-haut-lafitte-and-perrier-sex-up-sauternes

1 reply »

  1. In Souterne – apa nu mai mult de o patrime din volum, pt cei ce prefera shpritul…
    Da ! levurile – excelente pt W slab alcoolice, sa nu mai cheltuim pe membrane osmoza scumpe…
    Ce mai asteptati, urgent de starpit al doilea calvar, de la I -avem 130 ani….
    Va doresc la toti succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: