Rock this wine! Charme de la Mer Traminer 2014 & Happy – Pharrell Williams

happy pharell2 - charme de la mer

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu aceasta noua rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Cu siguranta exista zeci-sute de melodii de factura rock care pot fi asociate de minune cu Charme de la Mer Traminer 2014, insa de data aceasta, deviind un pic de la cursul prestabilit al acestei rubrici, am ales o melodie ne-rock: Happy – Pharrell Williams.

Declarata “cea mai vesela melodie” realizata in epoca moderna a muzicii, Happy urmeaza stilul “faux Motown”, stil inspirat de cel impus in anii ‘70 de catre Motown Records, casa de productie “vinovata” de promovarea unor domni sau doamne precum Stevie Wonder, Jackson 5 & Michael Jackson, Marvin Gaye, Diana Ross, The Temptations etc. Charme de la Mer Traminer 2014 nu a fost inca declarat “cel mai vesel vin” din lume, insa are de partea sa toate premisele pentru a creste exponential indicele de fericire in foarte multe momente.

Din punct de vedere al structurii, Happy a lui Pharrell este o creatie cu un tempo mediu, funk, cu un aranjament orchestral facut dupa standardele moderne: o percutie sintetizata cu ajutorul calculatorului, partea de bass, o parte de clape si una sustinuta de bataile repetate din palme. Aceste elemente luate impreuna prind “culoare” datorita partii vocale sustinute de catre Pharrell Williams, acompaniat de corul de influenta “gospel”. De cealalta parte, Charme de la Mer, un produs concept realizat cu scopul de a aduce mai aproape de vin consumatorii tineri, sta pe o structura caracterizata de jocul dintre aciditatea citrica, placuta si proaspata, senzatiile gustative dulci date de zaharul rezidual si notele ritmate ale volumului alcoolic. La fel ca in cazul melodiei, elementele mai sus mentionate sunt animate de partea aromatica a vinului, notele de petale de trandafir, tipice acestui soi, impreuna cu cele exotice de citrice coapte, reusind sa dea intregului o tenta foarte “funk”, sclipitoare.

Dinamica melodiei Happy, asemanatoare cu a vinului Charme de la Mer, nu este una accelerata, nu are suisuri si coborasuri precum un carusel, insa ea decurge cat se poate de natural, de firesc, precum o calatorie in cadrul careia te lasi dus de val si de ritm.

Un alt element comun al melodiei Happy cu Charme de la Mer este tehnica contrapunctului (partea vocala urmeaza o linie melodica diferita fata de cea sustinuta de instrumente). In vin, aceasta “tehnica” este ilustrata cel mai bine de raportul dintre partea olfactiva aproape dulce (tonuri de petale de trandafir, fructe tropicale coapte si mirodenii dulci) si cea gustativa, tonica si energizanta, vinul amintind de gustul grapefruit-ului rosu copt.

charme banner

Proaspat lansat pe piata, Charme de la Mer Traminer 2014 merge pe aceeasi linie aromatica ca a predecesorului sau – puternic aromat, prosapat si revigorant -, un stil ce a facut foarte multi fani in vara anului trecut.

Charme de la Mer si Happy sunt doua elemente foarte usor de inteles de o categorie foarte mare de consumatori, cu un gust, respectiv o linie melodica, atragatoare, armonioase si echilibrate. Usor de inteles, usor de acceptat, usor de memorat. Aproape familiare.

Insa, de departe cel mai special lucru referitor la aceste doua creatii este acela ca ambele te fac intr-adevar sa te simti fericit si te determina sa le asculti/bei din nou si din nou.

Funk this wine! 🙂

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: