Noul anotimp al rose-urilor M1

Proaspete si aromate, fructate si revigorante, seducatoare din punct de vedere cromatic, rasfatandu-ti simturile si evocand foarte usor starea de „joie de vivre”. Cred ca asa ar trebui sa sune o definitie hedonista a vinurilor rose! Dar ce anume face vinurile rose atat de speciale? Faptul ca sunt vibrante, explozive aromatic, dar in acelasi timp delicate?! Ca reusesc sa exprime unele caracteristici ale vinurilor rosii, dar si elemente caracteristice ale vinurilor albe, prezentand sub aceeasi expresie aromele de fructe rosii coapte ale vinurilor rosii si aciditatea citrica vegetala a vinurilor albe?! Faptul ca sunt potrivite pentru o multitudine de preparate culinare sau ca se potrivesc a fi consumate in aproape orice situatie?!

Incepand cu recolta 2014, M1.Crama Atelier si-a propus sa abordeze un stil diferit de rose-uri fata de anii anteriori, alegand modul de exprimare energic, reconfortant al vinurilor de Provence, cu nuante cromatice mai pale, spre rose translucid-stralucitor. Astfel, toate rose-urile 2014 produse in “crama mica de la malul marii”, indiferent ca vorbim despre Sable Noble Rose, Arezan Feteasca Neagra Rose, Leat 6500 Rose sau Fatum, merg spre lejeritatea si prospetimea provensala, cu arome de citrice si florale, mai pronuntate, fara insa sa puna in plan secund tonurile de fructe rosii coapte.

SAM_1746 as Smart Object-1

Sable Noble Rose (Merlot – 65% si Cabernet Sauvignon – 35%) ramane acelasi cupaj prietenos, cu arome mai pronuntate de fructe de padure (fragi si zmeura). Noutatea pe care o promite, pe langa culoarea mai deschisa, trandafirie, este insa lejeritatea de a fi consumat si de inteles, structura sa fiind construita pe o aciditate citrica-vegetala. Aceasta schimbare de stil se resimte mai ales la vinurile Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 si la Leat 6500 Rose 2014 (Cabernet Sauvignon 55%, Feteasca Neagra 45%), atat din punct de vedere cromatic, cat si aromatic si structural. Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 are o culoare oranj-pal, cu usoare pigmentari de nuanta roz, iar aromatic se exprima prin tonuri de fragi si grapefruit rosu, cu o aciditate ridicata, ce ii da o prospetime aproape vegetala. Respectand „directia” provensala, Leat 6500 Rose 2014 se apropie cromatic de cea a lui Arezan Feteasca Neagra Rose 2014, insa expresia sa aromatica vine cu un usor plus de complexitate si eleganta, notele de fructe rosii si citrice, fiind invaluite de nuante de condimente exotice.

Multi consumatori considera inca rose-urile ca fiind o “culoare” nepretentioasa, dar asta nu inseamna ca sunt usor de produs. Din punct de vedere tehnic, este chiar o provocare sa realizezi un rose de calitate. Tehnologia folosita pentru producerea acestor vinuri imprumuta procedee atat din procesul de obtinere a vinurilor albe, cat si din vinificatia celor rosii. Iar obtinerea culorii dorite nu este un lucru foarte facil, deoarece culorile mai pale pot insemna o pierdere la capitolul arome. In aceeasi masura, incercarea de a obtine un surplus aromatic poate duce la culori mult mai intense ale rose-urilor, acestea putand vira spre cele rosii.

Rose-ul nu mai este de mult doar o bautura simpla de vara, de baut pe terasa. Rose-ul este o moda! O culoare care ar trebui sa fie luata cat mai in serios. Experientele de pana acum au aratat ca este mult mai usor sa te apropii de consumatori cu acest tip de culoare, si asta pentru ca in rose-uri ai garantate aromele de fructe rosii dominante, dar si structura supla, bazata pe o aciditate proaspata si suculenta.

Afla si despre Charme de la Mer – Traminer 2014. Rock this wine!

4 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: