Recolta 2014: albe proaspete, minerale si expresive

Vremea capricioasa a anului de recolta 2014 a testat priceperea viticultorilor si a enologilor M1.Crama Atelier, misiunea acestora in obtinerea unor vinuri complexe fiind usurata de baza de selectie a parcelelor de care dispune „crama mica din crama mare”. Insa, cu toate ca 2014 a fost un an destul de neprietenos cu acest tip de ocupatie – lunile de coacere a strugurilor fiind predominant ploioase, lucru ce a dus la o dezvoltare mai lenta a vitei de vie – vinurile albe si rose rezultate din anul de recolta precedent au surprins inca de la primele degustari interne facute in crama, atat prin prospetimea de care dau dovada, cat si prin amplitudinea aromatica, foarte bine reprezentata. Alaturi de aceste caracteristici, alte doua elemente ce definesc recolta 2014 sunt aciditatea ridicata si nivelul alcoolic mai scazut al vinurilor albe, comparativ cu anii anteriori. Dar haideti sa trecem repede in revista noutatile albe, vinuri semnate de Razvan Macici, enologul consultant al Cramei Atelier.

AREZAN - Cramposie

Aflata la cea de-a treia prezenta in portofoliul M1.Crama Atelier (dupa cele aparute in 2011 si in 2013), Cramposia revine in colectia Arezan cu reprezentantul 2014, un vin care atrage prin intensitatea sa aromatica (imbina placut aromele de fructe galbene, dulci, cu tonurile de iarba verde, proaspata), prin expresia sa acid-minerala, foarte percutanta si directa, dar si prin lejeritatea cu care poate fi consumata (alcoolul nedepasind 11,5% vol. alc.).

*

Leat pinot gris

Dupa o pauza de doua recolte (a aparut in 2011, insa in 2012 si 2013 nu a fost produs), Pinot Gris revine sub semnatura lui Razvan Macici, in colectia Leat 6500 The Origin, prezentandu-se intr-o forma de zile mari: intens si generos, cu o tinuta aproape clasica, dar foarte prezenta si impunatoare, cu aceeasi aciditate mineral-vegetala specifica anului si cu arome de citrice coapte, flori albe si samburi de migdale.

*

Arezan Feteasca alba

Tot la capitolul reveniri se inscrie si „duoul” de Feteasca Regala si Feteasca Alba, cupaj 2014 care va imbogati colectia Arezan, o eticheta M1 dedicata soiurilor autohtone. Arezan Feteasca Regala & Feteasca alba 2014 se inscrie in seria vinurilor delicate, dar care reusesc sa se evidentieze prin expresie si complexitate, prin suculenta si prin echilibrul dintre notele de citrice si cele de fructe galbene (piersici, mere, pere).

*

SABLE NOBLE - alb

Deja un clasic al portofoliul Cramei Atelier, cupajul Sable Noble Alb 2014 merge pe acelasi trio ce l-a consacrat format din Sauvignon Blanc (40%), Chardonnay (40%) si Pinot Gris (20%), fiecare dintre elementele cupajului punandu-si amprenta asupra rezultatului final: un vin prietenos, intens si expresiv.

*

AMPRENTA_M1_ATELIER_v2

Un adevarat examen de intuitie si talent pentru vinificatori in primele momente ale vietii sale, Muscat Ottonel Amprenta 2014 reuseste sa se inscrie si anul acesta pe linia care a atras de partea sa foarte multi fani de vinuri dulci. Aromele sale foarte clare, bine creionate, de flori de salcam, miere si nuca, si zaharul rezidual, ce ii confera consistenta, sunt perfect echilibrate de o aciditate de coaja de portocala, dandu-i prospetime si vioiciune.

Afla aici si despre rose-urile 2014 de la M1!

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: