Hanul Vatra, Costesti – Cursuri de vin la Academia Leaders

DSC_2097Dupa o scurta pauza, turneul de promovare al noutatilor din portofoliul M1.Crama Atelier a pornit din nou la drum. Asa ca, luni, 25 mai, ne-am oprit la Hanul Vatra, din Costesti, Valcea, pentru a organiza o degustare mai speciala alaturi de Fundatia Leaders. De peste 15 ani, aceasta fundatie creeaza programe de formare a tinerilor din toata tara, viitori oameni de afaceri, persoane cu potential si cu dorinta de afirmare din toate domeniile, activitatile si conferintele propuse avand un caracter neconventional, experimental si inovativ. Cum vinul si cunostintele despre vin nu ar trebui sa lipseasca din „bagajul” niciunui om de afaceri, consacrat sau in devenire, am stabilit impreuna cu Alex Gorun si Adelina Maria, organizatorii Leaders Academy, sa includem in program si o prezentare a „cramei mici de la malul marii„. De fapt, aceasta degustare nu a reprezentat o premiera, „reteta” fiind testata impreuna cu Leaders, in toamna anului trecut, in cadrul Leaders School, program destinat unei categorii de varsta mai mici (25 de ani).

DSC_2064Nu a fost nevoie de foarte mult timp ca prezentarea Cramei Atelier si a noutatilor din portofoliu sa se transforme intr-un veritabil „atelier de vinuri”, discutiile atingand subiecte din cele mai diverse, de la modul de producere ale vinurilor, factorii care influenteaza calitatea vinurilor sau degustarea propriu-zisa si modul de servire, pana la legendele urbane si cele mai intalnite defecte ce pot fi gasite in vin. Participantii au incercat sa descrie senzorial vinurile, chiar daca unii dintre ei se aflau la prima lor degustare, si sa faca ierarhii ale vinurilor preferate. Cele sase vinuri prezentate – Arezan Cramposie 2014, Leat 6500 Pinot Gris 2014, Arezan Feteasca Neagra Rose 2014, Charme de la Mer Traminer 2014 (vinul cu cea mai mare priza la publicul participant), Arezan Babeasca Neagra 2013 – au deschis apetitul celor prezenti pentru discutii, degustarea prelungindu-se peste programul stabilit initial. Seara a fost incheiata „en fanfare” cu Mamaia, bautura speciala pe baza de vin, cu extract de cirese amare si gentiana, dar si cu premierea celui mai atent dintre participanti, acesta primind o sticla de Leat 6500 Pinot Noir 2012 cu semnatura lui Razvan Macici, oenologul Cramei Atelier.

hanul vatraNu pot sa inchei acest articol, fara sa spun cateva cuvinte si despre locul de desfasurare a degustarii M1 si a intregului program Leaders Academy, Hanul Vatra. Construit acum aproape 120 de ani si cunoscut o buna perioada sub numele de Stabilimentul Bailor Costesti, conacul cunoaste in zilele noastre o renastere uluitoare, cu a sa arhitectura de influenta neo-romaneasca, cel mai mare merit pentru acest fapt avandu-l sotii Otilia si Dan Loidl, proprietarii Hanului Vatra. Arhitect de meserie, Dan Loidl a transformat locul intr-o pensiune impresionanta, cu o utilitate adaptata la nevoile omului modern, dar cu radacini adanci in traditia olteneasca. Intregul plan pare sa fie realizat dupa modelul minimalist, insa cu o foarte mare atentie pentru detaliu. Unitatea conceptului este data echilibrul dintre o parte minerala, mai rece (albul peretilor, pardoseala de piatra, feroneria si elementele de decor lucrate traditional) si o componenta organica, reprezentata de mobilierul din lemn natur sau barnele la vedere. Potrivit proprietarilor sai, Hanul Vatra va intra in circuitul turistic, in cateva luni, cel mai probabil la inceputul anului viitor.

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: