WineNews: Bacterie letala pentru vita de vie, descoperita in Franta

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

TheDrinksBusiness.com: SUA, cea mai atractiva piata

new-york

Foto-credit@TheDrinksBusiness.com

Odata cu declinul pietei chineze din top 5, Statele Unite au devenit piata ce mai atractiva pentru comercializarea vinului, anunta TheDrinksBusiness.com, citand un studiu realizat de Wine Intelligence. In raportul “Compass Report 2015-16”, agentia Wine Intelligence realizeaza un top al principalelor piete ale vinului, clasament realizat pe baza mai multor criterii, precum diversitatea lantului comercial, masurile economice luate sau programele de incurajare a consumului de vin.

Concluziile studiului arata ca, in ciuda unui sistem de distributie destul de complicat, Statele Unite “raman cel mai puternic pariu pentru o crestere a vanzarilor pe categoria vin, mai ales datorita cresterii economice, a consumului de vin si a puterii de cumparare a populatiei”. In acest top, Germania, atat datorita marimii sale ca piata, cat si datorita performantelor economice, se claseaza pe locul al doilea, urmata de Japonia, pe trei, si de Marea Britanie, pe patru.

Mai multe date si concluzii despre clasamentul Wine Intelligence, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2015/08/us-the-most-attractive-wine-market/

Decanter: O bacterie letala pentru vita de vie, descoperita in Franta

Red Globe PD Vine2

Foto-credit@ca.gov

O bacterie ce cauzeaza Boala Pierce, o maladie ce a dat batai de cap mai multor crame din California timp de mai multi ani, a fost descoperita in viile din Franta, specifica publicatia britanica Decanter.

Bacteria de Xylella fastidiosa a fost descoperita in plantatiile de vita de vie de pe insula Corsica, la 18 luni de la prima sesizare a aparitiei acesteia in plantatiile de maslini din Italia. Stirea raspandirii ei a declansat o reactie imediata a Organizatiei Europene de Protectie a Plantelor (EPPO), for care a precizat ca “masuri de eradicare a maladiei au fost implementate imediat”.

Xylella fastidiosa este sursa Bolii Pierce, una letala pentru vita de vie, care a cauzat pagube serioasa in viile din California, pierderile anuale ridicandu-se la 104 milioane de dolari. Oficialii UE au anuntat ca aceasta bacterie reprezinta “un risc major pentru teritoriul Uniunii”, iar expertul Jacques Grosman, expertul in viticultura al Guvernului francez a dat asigurari ca “in acest moment nivelul contaminarii in Franta este unul scazut”.

Mai multe despre noua amenintare la adresa viilor europene, aici:
www.decanter.com/wine-news/bacteria-behind-lethal-vine-disease-found-on-french-soil

TheDrinksBusiness.com: Rooibos, o alternativa la sulf?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

O crama din regiunea Stellenbosch, Africa de Sud, a anuntat ca intentioneaza sa foloseasca in vinificare rooibos, planta specifica acestei tari, ca inlocuitor pentru sulfiti in stabilizarea vinurilor, scriu redactorii TheDrinksBusiness.com. Anul trecut, Audacia Wines a lansat un Merlot, produs in cantitati limitate, care a fost vinificat cu lemn rooibos, in locul chipsurilor de stejar.

Asociata mai mult cu ceaiurile si infuziile, planta rooibos este apreciata pentru nivelul ridicat de antioxidanti. Conform declaratiilor reprezentantilor cramei, Audacia a reusit sa evite folosirea sulfitilor, dupa ce a folosit rooibos in procesul de vinificare. De cele mai multe ori, sulfitii sunt asociati cu durerile de cap cauzate de reactiile alergice pe care le dezvolta un mic procent dintre consumatori in momentul in care consuma vin. In urma rezultatelor pozitive obtinute cu Merlotul, Audacia a anuntat ca v a lansa pe piata cu varianta alba, reprezentata de un Chenin Blanc, vinificat dupa aceeasi reteta.

Cu toate ca reprezentantii Audacia declara ca inovativ proiectul lor, se pare ca nu sunt singurii care incearca sa gaseasca alternative la sulfiti. Printre producatorii de acest tip se mai numara si KWV, Africa de Sud, care foloseste rooibos si cyclopia in vinificare, dar si o crama din Italia, care experimenteaza vinificarea cu conservanti din samburi de struguri.

Articolul pe larg, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2015/07/rooibos-an-alternative-to-sulphur/

Wine Spectator: Vinul rosu poate combate depresia

o-RED-WINEO noua cercetare prezentata de curand pietei aduce in prim plan resveratrolul si efectele sale benefice ale organismului uman. De data aceasta, este vorba despre efectele acestei “substante minune” in combaterea depresiei. Mai precis, o echipa de cercetatori din cadrul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii South Carolina au anuntat ca resveratrolul poate combate depresiile cauzate de stres si poate atenua efectele acesteia.

Conform conducatorului studiului, dr. Susan Wood, depresia pe baza de stres cauzeaza inflamatii la nivel neuronal, care la randul lor duc la dezvoltarea starii de depresiei. Bazandu-se pe faptul ca resveratrolul este un agent antiinflamator, echipa condusa de Susan Wood au realizat mai multe studii pe animale, rezultatele indicand faptul ca aceasta substanta din vinul rosu poate stopa inflamatiile neuronale. In cadrul unui astfel de studiu, publicat si in revista Federatiei Societatii Americane pentru Biologie Experimentala, cercetatorii au testat efectele resveratrolului pe sobolani, care erau supusi la stres de catre rozatoare de talie mai mare. S-a observat ca sobolanii “stresati” au un comportament asemanator celui cauzat de inflamatiile neuronale. Dupa administrarea unei cantitati de resveratrol, echivalentul a sase pahare de vin rosu, s-a observat ca sobolanii cu “comportament depresiv” pre-administrare, nu mai au acelasi timp de raspuns la factorii de stres, echipa de specialisti concluzionand ca substanta a blocat neuroinflamatiile.

Detalii pe larg despre acest studiu, aici:
http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/51889

TheDrinksbusiness.com: Liber la plantari de vita de vie in Franta

vineyards-champagne-viewFranta va relaxa reglementarile legislative care fac referire la plantarile de vita de vie, odata expirarea termenului de aplicabilitate a legilor in vigoare, anunta portalul The DrinksBusiness.com.

Reglementarile Uniunii Europene cu privire la plantatiile de vita de vie au ca termen 31 decembrie 2015, insa in timpul formularii Politicii Comune pe Agricultura in 2013 Franta a obtinut o noua autorizare, care va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2016. Aceasta autorizare presupune o relaxare legislativa pentru noile plantatii infiintate pe tot teritoriul Frantei, indiferent ca este vorba de plantatii AOC, IGP sau VSIG. Potrivit editorilor TheDrinksBusiness.com, producatorii de vinuri vor avea nevoie totusi de o autorizare din partea forurilor de control inainte sa infiinteze plantatii, pentru replantari sau reconversii ale viilor, insa nu vor mai plati taxe pentru acestea. Si asta, deoarece Ministerul Agriculturii francez permite cresterea suprafetei viticole cu doar 1%, iar noile autorizatii vor fi acordate in functie de succesul comercial sau se nivelul supraproductiei in acest domeniu. In acelasi timp, plantatiile infiintate cu scop necomercial, precum cele folosite experimente sau cele pentru consumul casnic, nu intra sub incidenta noilor reglementari.

Mai multe detalii, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2015/08/france-to-relax-vineyard-planting-rules/

TheDrinksBusiness.com: Olivia Newton John lanseaza un vin in scop caritabil

olivia-newton-johnActrita australianca Olivia Newton John revine in atentia pasionatilor de vinuri cu un nou brand de vinuri, de data aceasta un brand propriu, eticheta ce are ca obiectiv sustinerea o campanie contra cancerului la san si de prostata.

Conform site-ului TheDrinksBusiness.com, actrita a lansat vinul “Pink and Blue for Two”, un Merlot ce poarta numele campaniei de lupta impotriva cancerului la san si de prostata, un proiect ce a fost initiat de nepotul Oliviei Newton John. Proiectul caritabil ca primi 10% din venitul obtinut in urma vanzarii vinului “Pink and Blue for Two”, alte 10 procente urmand sa mearga catre propria campanie a actritei, impotriva cancerului la san.

Mai multe detalii si declaratii in link-ul de mai jos:
www.thedrinksbusiness.com/2015/08/olivia-newton-john-launches-wine-brand/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: