WineNews: Rusia interzice vinurile a trei crame californiene

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

Decanter: Rusia interzice vinurile a trei crame californiene

russia-duma-630x416Vinurile a trei crame californiene au fost retrase de la vanzare de pe piata din Rusia de catre autoritatea de protectie a consumatorilor din acesta tara, motivul invocat de catre oficiali fiind acela ca produsele contineau reziduri de insecticide peste limitele legale acceptate, anunta publicatia Decanter. Printre vinurile retrase de pe piata de catre Rospotrebnadzor, autoritatea pentru protectia consumatorilor din Rusia, se numara Gnarly Head Chardonnay, Geyser Peak Merlot si Crane Lake Moscato.

Mai multe publicatii rusesti, inclusiv Moscow Times, au creditat aceasta masura ca fiind un rezultat al tensiunilor dintre Rusia si Statele Unite. Rusia are un istoric bogat in interzicerea produselor de import, decizii influentate de catre disputele politice. La inceputul lunii august, oficialii rusi au reaprins disputele privind vinurile georgiene si interzicerea acestora, pe motivul nerespectarii reglementariilor privind siguranta alimentara.

Mai multe despre acest subiect, aici:
www.decanter.com/wine-news/russia-suspends-sale-of-three-california-wines

Wine Spectator: O noua amenintare la adresa vitei de vie

NS_Esca081815A_1600Ultima conferinta desfasurata la Centrul de Cercetare a Vitei de Vie si Vinului din Rioja a adus in atentia publica o noua amenintare la adresa plantelor de vita de vie, relateaza intr-un amplu articol publicatia Wine Spectator. Potrivit specialistilor prezenti la conferinta si citati de editorii americani, boala care prezinta cel mai mare risc epidemiologic pentru vita de vie se numeste esca, existand temeri potrivit carora efectele acesteia pot ajunge la nivelor celor provocate de filoxera, boala care a distrus domeniul vitivinicol european in secolul al XIX-lea.

Aparitii ale acestei maladii au fost raportate atat in Spania, cat si in California, Elvetia Australia si Franta, raspandirea acesteia fiind una foarte rapida. Cercetatorii, impreuna cu producatorii din tarile mai sus-citate, depun eforturi pentru a stabili cauzele raspandirii maladiei si pentru a gasi o solutie. Foarte multi au comparat situatia actuala cu cea a crizei provocate de filoxera: “toate viile din California sunt infectate la nivel de unul sau mai multi butuci. Gradul de infestare este diferit, dar o epidemie pare sa fie inevitabila. Este exact ca filoxera”, a declarat doctor Kendra Baumgartner, din cadrul Univeristatii Davis, California.

Esca este o malade provocata de ciuprcile Phaeomoniella chlamydospora si Togninia minima, raspandirea acesteia realizandu-se prin spori microscopici transmisibili cu ajutorul vantului sau al ploilor. Infectarea plantelor are loc mai ales in timpul taierilor la vita de vie, simptomele bolii fiind vizibile in lunile iulie si august, atunci cand pe frunze si pe struguri incep sa apara pete rosiatice si galbui. Plantele grav infestate isi pierd in totalitate frunzele.

Impactul economic al acestei boli este unul enorm. Conform articolului din Wine Spectator, Franta a estimat ca aproape 12 procente din supafata viticola nu este productiva din cauza acestei boli, 5-6 procente fiind replantate anual.

Detalii despre raspandirea acestei boli, despre presupusele cauze dar si solutiile gasite pana acum pot fi citite aici:
www.winespectator.com/webfeature/show/id/51972

Decanter: Cei mai bogati proprietari de vii din Franta

Bernard-ArnaudDoar 10% dintre cei mai bogati oameni din Franta sunt proprietari de domenii viticole, potrivit ultimului top realizat de publicatia de afaceri Challenges, citat de revista britanica Decanter. Cu toate acestea, liderul acestui clasament este Bernard Arnault (foto), proprietarul domeniului Cheval Blanc si al companiei Louis Vuitton Moet Hennessy. Acesta a devenit cea mai bogata persoana din Franta dupa ce averea sa a crescut cu aproape 10 miliarde de euro, de la ultima aparitie a topului Challenges Les 500 Fortunes, in 2014. Pe langa cele doua proprietati, din portofoliul lui Arnault mai fac parte nume precum Krug sau Dom Perignon, averea totala a acestuia fiind estimata la aproximativ 34 miliarde de euro.

In ierarhia Challenges Les 500 Fortunes au mai intrat urmatorii:

· Serge Dassault, a carui familie detine Chateau Dassault in Saint Emillion, alaturi de o alta afacere in domeniul aeronauticii. Acesta ocupa locul 5, in crestere cu o pozitie, cu o avere de 17,5 miliarde de euro.

· Familia Wertheimer, proprietari ai linie de produse de lux Chanel si ai Chateau Rauzan Ségla si Chateau Canon, care ocupa locul 7, cu o avere de 16,6 miliarde de euro.

· François-Henri Pinault, proprietarul casei de licitatii Christie’s, al domeniului Chateau Latour din Pauillac, Araujo din Napa Valley si alte cateva domenii viticole de top din intreaga lume, ocupa locul al optulea, cu 12,7 miliarde de euro.

· Pierre Castel – “magnatul vinului si al berii”, ajuns la varsta de 89 de ani, este al 11-lea cel mai bogat francez, cu o avere de 7,5 miliarde de euro, la fel ca si François Perrodo, proprietarul Chateau Labegorce.

· Familia Bouygues, detinatoarea Chateau Montrose, s-a clasificat cu trei locuri mai jos, comparativ cu 2014, ocupand locul 27, cu o avere de 2,4 miliarde de euro.

· Philippe Sereys de Rothschild se afla pe locul 87, cu 750 milioane de euro.

· Frederic Rouzaud, proprietarul Louis Roederer, ocupa pozitia 95, cu 700 milioane de euro.

· Corinne Mentzelopoulos, cu al ei Chateau Margaux, se afla pe pozitia 104 a clasamentului, cu 630 milioane de euro.

·  Familia Faiveley, detinatoarea Domaine Faiveley din Burgundia, este pe locul 106, cu 620 milioane de euro.

· Bernard Magrez, proprietarul Chateau Pape Clement si a altor cateva domenii viticole, se afla pe locul 107 cu 600 milioane de euro.

· Eric de RothschildChateau Lafite Rothschild – a cazut 23 de pozitii fata de ierarhia din 2014, pe 138, cu o avere de 450 milioane de euro.

Mai multe detalii despre Challenges Les 500 Fortunes, in link-ul de mai jos:
www.decanter.com/wine-news/richest-french-wine-chateau-owners-revealed

Decanter: Amendamentele aduse Legii Evin respinse

france-wine_3333656bConsiliul Constitutional din Franta a respins planul de revizuire a controversatei Legi Evin, cea care reglementeaza publicitatea in domeniul vinului, insa sustinatorii planului de reforma a acestei legi au declarat ca nu vor renunta.

Potrivit publicatiei Decanter, noul plan de revizuire a Legii Evin, sustinut de catre Parlamentul francez, intentiona relaxarea publicitatii pentru asociatiile cu scop educativ si pentru operatorii turistici care activeaza in domeniul vinului. Aceasta disputa asupra Legii Evin este ultima dintr-o serie ce are ca subiect marketingul si publicitatea vinului si cat de stricta ar trebui sa fie legislatia in privinta acestora.

Propunerile de amendamente la Legea Evin au fost facute ca fiind parte din Legea Marcron, propunere legislativa ce are ca scop stimularea economiei franceze, insa Consiliul Constitutional a declarat ca nu exista o legatura intre cele doua domenii.

Mai multi politicieni au reactionat in legatura cu respingerea amendamentelor, precizand ca “Consiliul Constitutional nu a inteles pe deplin ce impact socio-economic are vinul francez asupra economiei franceze”.

Legea Evin (Evin Loi) a fost introdusa in 1991 si reglementeaza publicitatea pentru bauturile alcoolice. Ultimele revizuiri ale legii si disputele legislative si juridice aparute i-au determinat pe multi jurnalisti francezi sa acuze guvernul francez de politica “anti-vin”.

Mai multe detalii si reactii pot fi citite aici:
www.decanter.com/wine-news/evin-law-french-lawmakers-scrap-reform-plan

TheDrinksBusiness.com: Vinurile italiene mai bine tranzactionate decat cele din Burgundia

280812115809_TuscanyVinurile din Italia le-au devansat pe cele din Burgundia din punct de vedere al volumelor tranzactionate, anunta cel mai important portal international de tranzactii din domeniul vinurilor, Liv-ex, citat de The Drinks Business.

Pe primul loc in topul celor mai trazactionate regiuni sta Bordeaux-ul, care detine “partea leului” in continuare, cu toate ca in ultimii cinci ani procentul din totalul de tranzactii a scazut de la 95% la 73%. Pe locul doi in topul Liv-ex se afla Burgundia, insa doar din punct de vedere valoric, acest lucru datorandu-se unor marci precum Domaine de la Romanee-Conti sau Henri Jayer. Pe locul trei al ierarhiei valorice cunt clasificate vinurile din Italia, cele mai tranzactionate fiind Supertoscanele. Cresterea preturilor vinurilor din Burgundia a determinat o crestere a tranzactiilor de vinuri italiene, mult mai accesibile, astfel ca procentul din totalul tranzactiilor cu vinuri italiene a ajuns la 7%, comparativ cu 6,7%, procentul detinut de tranzactiile cu vinuri din Burgundia. Sassicaia, recoltele 2011 si 2012,  si Argiano 2010 au fost cele mai tranzactionate vinuri din Penisula.

Mai multe cifre si procente, in articolul publicat de The Drinks Business:
www.thedrinksbusiness.com/2015/08/italy-second-most-traded-region

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: