Jurnal de campanie 2015 – A cincea recolta cu Razvan Macici

IMG_8401

Razvan Macici la receptia strugurilor de Chardonnay.

Acum aproximativ 12 luni publicam primele articole in cadrul rubricii „Jurnal de campanie”, in care relatam in detaliu mersul recoltei 2014, la Crama Atelier. Multe dintre rezultatele acelei campanii au ajuns de mult in paharele iubitorilor de vinuri, fiind povestite de catre noi in cadrul campaniilor de promovare pe care le-am realizat in intreaga tara. Ajunsi in cea de-a cincea recolta a Cramei Atelier, ne-am suflecat manecile, am imbracat vestele de reporteri si am intrat din nou in crama, pentru a relata de la „locul faptei” cum i-au nastere viitoarele vinuri din portofoliul M1. Si nu oricum, ci ghidati de catre enologul-consultant al Cramei Atelier, Razvan MaciciIntelegerea si aprecierea vinului la adevarata sa valoare presupune si cunoasterea traseului pe care il are acesta de la strugure pana in momentul in care sticla iese pe poarta cramei. Ne place sa credem ca cititorii nostri, adevarati pasionati de vinuri, sunt curiosi sa cunoasca ce se intampla cu vinurile preferate inainte de a le savura in pahare, asa ca ramaneti alaturi de Atelieruldevinuri.com!

IMG_8392

Ionut Radulescu, enologul Cramei Atelier, impreuna cu enologul consultant Razvan Macici, la evaluarea unor probe din baric.

Marti, 29 septembrie 2015

Din nou in crama! Dupa evenimentul de succes de la Brasov, in cadrul caruia am prezentat unele dintre noutatile Cramei Atelier (detalii aici), am revenit cu forte proaspete pentru a relua campania de recoltare inceputa cu o saptamana in urma. Ziua a inceput foarte devreme si sub auspiciile unei ploi marunte de toamna. Graba de a ajunge cat mai repede la “locul de munca” este cumva motivata de sosirea la crama a strugurilor de Chardonnay. In crama sunt cateva viitoare vinuri, care isi asteapta intrarea in cursul normal de vinificare. Un Sauvignon Blanc promitator, cu o culoare verzuie, intensa, cu arome puternice si cu un bun echilibru zahar-aciditate inca din faza de must. Razvan Macici a dorit sa fie cules un pic mai devreme, pentru a-i accentua notele ierboase. In timp ce degusta mustul de Sauvignon Blanc, tinut la limpezit, Razvan ii da lui Ionut Radulescu, vinificatorul Cramei Atelier, cateva indicatii legate de cursul pe care trebuie sa il urmeze Sauvignonul. Maine urmeaza ca Sauvignonul sa fie tras de pe burba. A fost tinut pe burba, la rece, pentru a extrage arome. Langa Sauvignon, se pregateste sa intre in procesul de fermentare Pinotul Noir, care sta la macerare la rece, de aproape patru zile. Arata promitator. Copt, dens, carnos.

IMG_8387Pana la aparitia strugurilor de Chardonnay, Razvan propune sa degustam baricurile in care a fermentat si s-a maturat Chardonnay-ul 2014. Sunt exact 12 luni de cand a fost pus la desavarsit la lemn de stejar. Inca de la primele baricuri degustate, semnele sunt imbucuratoare. Anul 2014 a fost unul dificil, ploios si rece, insa vinurile albe de la Murfatlar au avut de castigat, mai ales in directia aciditatii. Cu toate ca sta de aproape un an la lemn, vinul are o structura impresionanta, in care tonurile de lemn sunt trecut intr-un plan secund de jocul dintre aciditate si mineralitate. Are o eleganta aparte, aromele de fructe exotice combinandu-se sublim cu cele vegetale, miere si condimente uscate, dar si o vioiciune revigoranta, verde. Asamblajul final de Chardonnay va trece examenul cu Razvan Macici la inceputul lui ianuarie 2016, iar intre timp va mai avea timp sa se mai rotunjeasca la sticla.

IMG_8403Vin si strugurii de Chardonnay! Sunt frumosi, galbeni, dulci, plini de arome. Sunt pusi pe benzile de selectie. In timp ce Chardonnay-ul isi urmeaza ciclul normal spre tancurile de inox, la crama ajung si strugurii de Feteasca neagra, pentru viitoarele rose-uri din colectiile Sable Noble, Leat 6500 si Arezan. Deoarece anul a fost unul in care intensitatea culorii este la cote mai ridicate, Razvan a propus ca mustul pentru rose-uri sa fie obtinut printr-o presare gravitationala, iar contactul mustului cu pielita sa fie de doar o ora. Pentru o culoare cat mai apropiata de cea a rose-urilor de Provence!

Destul de politicoasa, ploaia permite terminarea procesului de sortare a strugurilor de Chardonnay si ne muta in crama. Maine o noua zi de campanie la Crama Atelier! Sa speram ca ploaia nu devine prea insistenta!

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: