Jurnal de campanie 2015 – A venit Amprenta!

IMG_8485

Joi, 1 octombrie 2015

Diminetile la malul marii, mai ales in momentele in care toamna este destul de parcimonioasa cu soarele, au un efect destul de brutal asupra „muncitorilor matinali”. Ajunsi la crama, Razvan Macici si Ionut Radulescu verifica fiecare tanc in parte pentru a vedea in ce stadii se afla viitoarele vinuri, intrate in crama in zilele anterioare.

Cele pregatite pentru fermentare in ziua anterioara – Sauvignonul blanc, Feteasca Neagra rose, Chardonnayul si Pinotul noir, si-au inceput drumul mai lung sau mai scurt (depinde de caz) catre stadiul final. Celalalt Chardonnay, ajuns ieri in crama, s-a limpezit si este si el „gatit” pentru a fi inoculat cu drojdii de fermentare. Mustul din Traminer, viitorul Charme de la Mer, si-a gatat maceratia peliculara la rece de 12 ore si este bagat la presa.

IMG_8488Insa cel mai important punct al zilei este sosirea la crama si receptia strugurilor de Muscat Ottonel. Acel Muscat din care Razvan si Ionut vor slefui vinul dulce, Amprenta. Aceasta eticheta a fost realizata de carte M1.Crama Atelier pentru a reprezenta cea mai buna expresie a terroir-ului si a anului de recolta. De la primii struguri de Muscat aparuti la crama iti poti da seama ca potentialul acestui an de recolta este unul ridicat. Echilibrul aromatic, dulceata si savoarea strugurilor indica faptul ca acestui soi i-au priit conditiile meteorologice din 2015. Sunt dulci, cu arome mieroase, intense, cu o pielita crocanta si vegetala. Razvan imi arata ca unii dintre struguri aproape s-au stafidit, existand si unele urme de mucegai nobil. „Boabele stafidite sunt cele mai dulci. Poate ca nu arata bine vizual, dar sunt ideale pentru vinurile cu rest de zahar.”

Dupa selectie si dezbrobonire, strugurii de Muscat merg in tancuri pentru o maceratie peliculara de 24 de ore. Si asta, pentru ca aromele tipice soiului sa se accentueze si sa se fixeze structural de vin.

La prima vedere nu pare sa fi fost o zi plina de evenimente, insa cu siguranta a fost una intensa, cu destul de multe lucruri de stabilit si realizat!

Maine vom reveni cu noi amanunte legate de campania de toamna M1. Crama Atelier!

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: