Jurnal de campanie 2015 – Promisiuni si surprize din vie

IMG_5151Vineri, 2 octombrie 2015

Este campanie de recoltare! Si parca rutina matinala, pentru unii dintre noi extrem de matinala, nu mai pare o corvoada asa de mare. Drumul din Constanta pana la „crama mica” de la Murfatlar este suficient pentru a ajunge la un nivel de energie acceptabil.

Ajunsi la crama, la fel ca in fiecare dimineata, Razvan Macici si Ionut Radulescu, secondati de subsemnatul, cu cate un pahar in mana, trec in revista fiecare dintre viitoarele vinuri intrate in crama. Sauvignonul evolueaza foarte bine in drumul lui spre desavarsire, Feteasca neagra rose a prins trenul fermentatiei, pastrandu-si tonurile vegetale atat de evidente inca din faza de must. Chardonnay-urile devin din ce in ce mai placute si mai exotice. Pinot-ului noir, care a dezvoltat o culoare foarte frumoasa, i se face un remontaj, pentru a extrage si mai mult pigment.

IMG_5150„Mergem pana in vie ca sa vedem strugurii ce vor veni in zilele urmatoare”, anunta Razvan. Impreuna cu Liviu Teleanu si Dumitru Dragan, oamenii care se ingrijesc de bunul mers al viei de la Murfatlar, inclusiv de parcelele selectate pentru M1.Crama Atelier, pornim spre parcelele de Cabernet Sauvignon si Syrah. In cazul in care cafeaua de dimineata nu si-a facut efectul, cu siguranta drumul spre aceste parcele da un randament foarte bun. Ajungem la prima parcela, cea de Syrah. Arata foarte bine, iar Razvan are planuri mari cu aceasta. „La calitatea la care se prezinta strugurii, este posibil sa avem primul Syrah la Atelier”. In apropiere, parcela de Cabernet Sauvignon, o plantatie de veche de 57 de ani, cu niste butuci grosi si contorsionati, precum niste hidre, arata foarte bine, insa strugurii mai trebuie sa astepte o perioada pana la cules. Schimbam parcela. De data aceasta, trecem peste Canalul Dunare Marea Neagra, unde se afla o alta plantatie de Syrah. Deoarece nivelul de coacere si de calitate a strugurilor este diferit comparativ cu prima parcela, Razvan solicita o selectie cat mai stricta, inca din faza de cules.

IMG_5208Ajungem la crama cam in acelasi timp cu primele transporturi de Feteasca Neagra. Strugurii sunt copti, cu o pielita crocanta si samburii, de gustul nucilor verzi, dar Razvan cere o mare atentie la benzile de selectie. Se face receptia, se selecteaza, se preseaza, dupa care mustuiala este pusa la maceratie peliculara.

Deoarece nu este nevoie de presa pentru Feteasca Neagra, utilajul este folosit pentru presarea mustuielii de Muscat Ottonel. Muscatul care a stat la macerat timp de aproape 24 de ore pentru amplificarea aromelor. Momentul in care mustuiala este trasa din tanc, Crama Atelier se transforma in cofetarie sau florarie. Cel putin la nivel olfactiv. Intre timp, se inoculeaza si ultimul Chardonnay cu drojdii pentru a primi unda verde spre fermentare.

Presarea mustuielii de Muscat Ottonel este un proces care necesita timp. Totul se face tihnit, cu o mare atentie. Ultimul transport de Feteasca neagra catre crama prinde soarele la asfintit, insa oamenii de la receptie – sortare sunt la datorie.

Weekend-ul bate la usa, insa maine la Crama Atelier este zi de munca. E campanie de recoltare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: