Jurnal de campanie 2015 – O noua sansa pentru Syrah!

Sambata, 3 octombrie 2015

Chiar daca este sambata, dimineata ne zoreste catre crama. Motivele se numesc Cramposie si Syrah. Strugurii vor sosi astazi la crama, iar asteptarile in privinta calitatii sunt foarte mari. Deja o rutina, pe care o cunosc inclusiv cei care au citit posturile anterioare ale acestei rubrici, rondul de dimineata se desfasoara in conditii normale. Fiecare tanc in parte este degustat, evolutia fiecarui viitor vin, analizata, iar Razvan Macici si Ionut Radulescu hotarasc ce masuri trebuie luate pentru un bun mers al fermentatiei. Sauvignonul blanc evolueaza ca la carte. La Chardonnay-uri deja incepe se sa simta diferentele intre diferitele parcele: unul este mai exotic, cu note de coaja de portocala confiata, altul vine cu tente mai ierboase. Asamblajul final va fi desavarsit in ianuarie, moment in care vinurile ce urmeaza a primi semnatura lui Razvan Macici, vor da „examenul de maturitate”. Si celelalte viitoare vinuri – Feteasca neagra rose si Pinotul noir – performeaza in fermentatie fara probleme. Pinotul promite ca pana luni sa ajunga la sec. Muscatul Ottonel se limpezeste frumos dupa presare. Mustul are o culoare aurie, este dens, mieros si foarte parfumat.

IMG_5263Primii struguri ai zilei sunt cei de Cramposie. Nu sunt pusi la procesat, deoarece vedeta zilei este alt soi. Strugurii sunt frumosi, fara boli, cu un bun echilibru zahar-aciditate. Laditele de mici dimensiuni sunt sigilate si bagate in camere frigorifice, la 7 grade Celsius, pentru ca strugurii sa fie stabilizati din punct de vedere microbiologic si antibacterian inainte de a intra in procesul de vinificatie.

Intr-un final ajung la crama si strugurii de Syrah! Dupa descarcarea laditelor din remorci, strugurii sunt pusi pe linia de selectie si dezbrobonire. Linia a fost modificata pentru a se face selectie si la nivelul boabelor. Prima parcela, cea de la Ferma 11, a dat struguri bine copti, frumosi, dar selectia este stricta. Razvan are mari planuri cu acest soi. Pana acum, tentativele acestui soi de a promova in colectia Leat 6500 a Cramei Atelier, dedicata soiurilor internationale, nu au dat rezultatele scontate. Si asta deoarece etalonul lui Razvan Macici legat de vinurile din acest soi este unul foarte ridicat. De data aceasta, Syrah-ul pare sa aiba o mare sansa. Primii struguri sunt trimisi in tancuri de mici dimensiuni, pentru a sta la maceratie peliculara.

IMG_8580Urmatorul transport de Syrah intra in crama, insa strugurii acestia au parte de un alt tratament, dupa selectie si dezbrobonire. Printre tancurile de inox se monteaza o linie formata din tavi, site si tubulaturi. Iar imaginea nu pare sa fie una destul de des intalnita in foarte multe crame. „O sa facem un rose din Syrah, prin metoda saignee”, lamureste Razvan. In mod normal, metoda saignee presupune vinificarea strugurilor ca si in cazul vinurilor rosii (cu contact mai lung intre must si pielite), numai ca, intr-o prima faza, o fractie din mustul obtinut din aceeasi struguri, care nu a apucat sa acumuleze culoare, se separa, dupa care poate fi folosita pentru a dilua culoarea vinului rosu, pana la nuanta dorita. In cazul de fata, contactul intre pielita si must este de numai cateva minute, pana in cinci, iar mustul are deja o culoare destul de intensa. Atentia in momentul realizarii acestei tehnici trebuie sa fie foarte ridicata, iar rapiditatea cu care se misca oamenii implicati este de asemenea importanta. Cateva minute in plus si risti ca rose-ul sa vireze intr-un rosu in toata regula. Dupa obtinerea cantitatii de rose dorite, restul strugurilor sunt lasati la maceratie peliculara.

La sfarsitul zilei de campanie, chiar daca este sambata, satisfactia obtinerii unui rose prin saignee si speranta ca va exista un viitor Syrah in colectiile Cramei Atelier fac ca oboseala acumulata sa fie mult mai usor de suportat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: