Jurnal de campanie 2015 – Sculptam arome!

Luni, 5 octombrie 2015

O noua saptamana de campanie de toamna! Actorii principali ai acestei „productii” aromatice isi continua drumul spre etapa finala, cea de vin. In primele ceasuri ale diminetii, „crama mica din crama mare” abunda de arome si esteri de fermentatie. „Raportul de garda” matinal, realizat de Razvan Macici si Ionut Radulescu, se prezinta imbucurator. Fiecare viitor vin (unele dintre ele se afla inca in faza de must) este degustat si analizat. Se discuta planul de activitate pentru ziua in curs.

Cramposia, tinuta la refrigerat peste noapte, este adusa pentru a fi prelucrata pe linia de sortare – dezbrobonire – presare. Cantitatea de struguri este una destul de mare, iar programul de presare, unul indelungat, deoarece se doreste o presare lejera, cu un randament mai mic, fara distrugerea samburilor. In timp ce afara oamenii de la benzile de selectie sunt ocupati cu Cramposia, in crama, Muscatul Ottonel, deja limpezit, este tras de pe burba si inoculat cu drojdii, pentru a porni in fermentare. De acelasi tratament se bucura si mustul rose din Syrah, care are o culoare apropiata somonului si arome abundente, de fructe rosii, dulci.IMG_5296Pinotul Noir a terminat fermentatia alcoolica. I se da un ragaz, pentru a se linisti, dupa care va fi tras de pe pielita pentru a-si incepe fermentatia malolactica. Si asta inainte de a fi pus la maturat in baricuri de stejar pentru 18 luni. Sauvignonul Blanc si Feteasca Neagra rose fermenteaza linistit, fara sa dea nici un fel de emotii. Feteasca neagra inca lucreaza la extragerea culorii. Anul acesta este carnoasa si catifelata, in acelasi timp. Chardonnay-urile, cele trei, culese de pe parcele diferite, fermenteaza la tanc, dar in curand vor fi puse la baricuri de stejar pentru a-si desavarsi fermentatia alcoolica. Vor fi pastrate la lemn, pe drojdii fine, timp de 12 luni.

Chardonnay-ul 2013, pe care Razvan si Ionut l-au degustat cu cateva zile inainte, a fost tras din baricuri in tancuri de inox. Va sta aici, pentru omogenizarea lotului, pana in luna ianuarie 2016, cand vor fi facute asamblajele si evaluarile finale inainte de imbuteliere.

IMG_8639Dupa pranz, Razvan Macici ne promite actiune „hard core”! Syrah-ul sosit sambata in crama va avea parte de un tratament preferential. Acea fractie ramasa dupa obtinerea rose-ului de Syrah prin metoda saignee, a stat la maceratie la rece doua zile, timp in care a tras culoare si arome. Mustuiala este densa, de culoarea murelor, iar aromele sunt unele foarte puternice. Razvan doreste ca acest Syrah sa isi faca fermentatia alcoolica in recipiente mici, deschise. Metoda este una traditionala, artizanala, insa rezultatele pot fi unele spectaculoase. Din tancul de inox, mustuiala este mutata in butoaie de 300 de litri. Manual. Fiecare dintre cei prezenti isi aduce aportul pentru a realiza aceasta sarcina. Una migaloasa, cronofaga si foarte „murdara”. Unii incarca mustuiala cu lopetile, altii aseaza butoaiele sau potrivesc raportul de mustuiala – lichid. Este foarte important ca mustuiala sa aiba aceeasi densitate, pentru a nu exista mari diferente de extract si structura de la un butoi la altul. „Prin aceasta metoda se creaza un contact foarte intim intre pielitele de struguri si must, iar extractul de culoare si arome va fi unul mare”, specifica Razvan. Odata la trei ore, „caciula” va fi scufundata, iar mustuiala, omogenizata manual. In acest caz, forta mecanica este una minima, fara bruscarea mustuielii si spargerea semintelor, rezultatul final al acestei sarcini urmand a fi un vin foarte concentrat, dar fin in acelasi timp. Dupa fermentatie, vinul urmeaza sa stea in amforele de ciment din Atelier, unde se va slefui.

O zi lunga si solicitanta, insa, din nou, satisfactia reusitei depaseste nivelul de oboseala!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: