Jurnal de campanie 2015 – Ziua Merlotului

IMG_5437

Razvan Macici face inspectia Merlotului de pe banda de sortare.

Miercuri, 7 octombrie 2015

Razele de soare aparute la primele ore ale diminetii au acelasi efect asupra starii de spirit a „muncitorilor matinali” ca si victoria nationalei de rugby a Romaniei asupra Canadei, meci savurat de catre unii dintre „actorii” acestei rubrici, cu o seara in urma. Vremea s-a indreptat, iar promisiunile de soare sunt cat se poate de serioase. Mai toata ziua de astazi va fi dedicata receptiei si prelucrarii strugurilor de Merlot.

Primul transport de Merlot intrat pe „poarta” Cramei Atelier aduce struguri sanatosi, copti, cu un continut de zahar ridicat. Razvan Macici este multumit de calitatea lor. Oamenii de la benzile de selectie isi reiau posturile, iar receptia merge „ceas”, sub atenta supraveghere a lui Razvan. Dupa aproape trei saptamani de campanie, acest proces a devenit deja automatism.

IMG_5467

Ionut Radulescu, vinificatorul Cramei Atelier, e intr-un du-te-vino continuu.

Mutati in crama, Razvan si Ionut Radulescu verifica fiecare tanc de inox in parte, pentru a vedea in ce stadiu se afla viitoarele vinuri din portofoliul M1.Crama Atelier. Pinotul noir, ajuns la sec, este tras de pe boasca, si urmeaza sa fie transferat in curand la baricuri de stejar. Mustul de Cramposie, limpezit foarte bine, este inoculat cu drojdii pentru a-l pregati pentru fermentatie. Odata la trei ore, Syrah-ul tinut la butoaie este luat la „mana”, pentru a a fi omogenizat. De fapt, nu mai este must, deoarece, intr-un mod surprinzator, aproape a ajuns la sec. Dens, carnos, cu o tipicitate foarte buna de soi. Devine o certitudine aparitia sa in colectiile M1! Inceput in cursul zilei de ieri, transferul Chardonnay-ului 2015 la baricuri de stejar este finalizat inainte de pranz.

IMG_5471

Butuc de Cabernet Sauvignon din 1957.

La orele amiezii, Razvan Macici da o fuga in vie pentru a verifica inca o data in ce stadiu de coacere se afla strugurii de Cabernet Sauvignon. Unele dintre parcelele selectate pentru Crama Atelier se afla intr-o stare avansata de coacere, asa ca se ia hotararea recoltarii acestora si aducerii strugurilor la „crama mica”

Intre timp, in crama se fac remontaje. Feteasca neagra a dezvoltat o culoare foarte frumoasa si arome intense. In cateva zile ajunge la sec. Receptia si prelucrarea strugurilor de Merlot mentine un ritm alert la benzile de selectie. Ziua se incheie, bineinteles, cu omogenizarea mustuielii de Syrah, proces care consuma ultimele ramasite de energie.

A fost o zi plina. Maine, ultima zi a campaniei 2015 la Crama Atelier!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: