Jurnal de campanie 2015 – A cincea recolta. Un an bun!

IMG_5539

Omogenizarea mustuielii de Syrah, sub atenta supraveghere a lui Razvan Macici si Ionut Radulescu.

Joi, 9 octombrie 2015

Pentru un pasionat de vinuri participarea activa la nasterea unui vin poate reprezenta o experienta fascinanta. Pozitia de martor al metamorfozei strugurelui in vin, observarea lui in mai toate etapele de evolutie, agitatia din crama in timpul campaniei de recoltare, sunt cateva dintre acele lucruri ce te marcheaza si te determina sa iti doresti sa revii in acelasi loc si in campaniile viitoare.

Este ultima zi de campanie. De fapt, ultima zi in care se mai recolteaza si se face receptie de struguri la Crama Atelier, deoarece in crama lucrurile nu sunt nici pe departe finalizate. De acum, toata atentia vinificatorilor va fi concentrata strict pe vinuri si evolutia lor. „Rondul de dimineata”, realizat de catre Razvan Macici si Ionut Radulescu, se desfasoara dupa tipicul normal, fara surprize neplacute. Fiecare tanc de inox este degustat si analizat. A fost un an bun, in care toate vinurile intrate in Crama Atelier au fermentat „ca la carte”.

IMG_5484

Receptia strugurilor de Cabernet Sauvignon, ultimii intrati in Crama Atelier din recolta 2015.

Primii struguri ai zilei, soiul Cabernet Sauvignon, au ajuns deja la crama si sunt prelucrati pe benzile de selectie. Sunt frumosi, vigurosi, cu un continut de zahar bun. Pielita strugurilor este dulce, crocanta, iar samburii, de gustul nucilor crude. In crama, Babeasca neagra si Merlotul sunt inoculate cu drojdii selectionate si sunt „expediate” pe drumul efervescent al fermentatiei.

La orele amiezii, actiunea se muta in sala de degustare M1.Atelierul, unde are loc deja traditionala degustare comparativa de toamna. Cateva dintre vinurile ce poarta semnatura lui Razvan Macici sunt degustate alaturi de principalii lor competitori din piata. Se analizeaza, se discuta liber, se dau puncte. Degustarea are loc in orb, iar obiectivitatea trebuie sa fie la cotele cele mai inalte. Juriul este format din enologii Cramei Atelier, Razvan Macici si Ionut Radulescu, vinificatorii Murfatlar Romania, Ilie Ionel si Claudia Bucur, Cosmin Popescu, director general Murfatlar Romania, Daniel Negrescu, manager de marketing Murfatlar Romania, Dan Bundur, manager general M1.Crama Atelier si semnatarul acestei insemnari. Nivelul de calitate al vinurilor degustate este unul foarte ridicat, semnalele cresterii pietei vinurilor fiind unele foarte clare. In urma rezultatelor degustarii, unele chiar imbucuratoare, se trag concluziile de rigoare in privinta miscarilor viitoare ce urmeaza a fi facute pe piata.

Ziua se incheie, insa nu inainte de a mai da o tura prin „crama mica” si de a mai „scufunda caciula” la baricurile de Syrah. Vinul a ajuns la sec, iar boasca pare sa nu mai opuna atat de multa forta la omogenizare, semn ca vinul si-a tras tot ce a avut nevoie. Nu puteam sa incheiem aceasta a cincea campanie la Crama Atelier fara sa celebram momentul, alaturi de un antricot de vita si o Babeasca neagra Arezan 2013, o asociere pe care foarte multi dintre participanti au numit-o perfecta.

A cincea campanie M1 s-a incheiat! Sa ne revedem cu bine la a sasea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: