Primul examen din an pentru viitoarele vinuri M1

13

„Juratii” evaluarii M1 (de la stanga): Dan Bundur – general manager M1.Crama Atelier, Alexandru Canariov – senior wine-maker Murfatlar, Ionut Radulescu – enolog M1.Crama Atelier, Cosmin Popescu – director general Murfatlar, Veronica Lohan, director Murfatlar, Ionel Ilie, sef vinificatie Murfatlar, Claudia Bucur – enolog, sef vinificatie vinuri rosii, Razvan Macici, enolog-consultant M1.Crama Atelier, Daniel Negrescu, manager de marketing Murfatlar, Valentin Ceafalau, promotion manageri M1.Crama Atelier si Florin Manoliu, enolog Murfatlar.

A devenit o traditie ca la inceput de an echipa Cramei Atelier, impreuna cu echipa de vinificatori Murfatlar Romania sa se reuneasca in sala de degustare M1.Atelierul pentru a realiza o analiza a recoltei 2015 si pentru a-si da verdictul asupra viitoarelor vinuri ce urmeaza sa iasa pe piata. Este posibil ca pentru unii inceputul anului nou sa reprezinte inca momentul in care mai rezoneaza cu realizarile din anul proaspat incheiat, insa pentru M1.Crama Atelier este momentul in care se priveste cu seriozitate spre viitor. Si asta, deoarece evaluarea de inceput de an, ce a atins in 2016 a cincea borna, reprezinta “punctul zero”, baza de la care se pleaca in realizarea viitoarei strategii de promovare si de marketing.

944662_869111329875274_2068033605374274305_nCa de fiecare data in ultimii cinci ani, “reunirea lotului” s-a facut pe 4 ianuarie, sub atenta supraveghere a “antrenorului” Razvan Macici, enologul-consultant al Cramei Atelier, care a lasat pret de cateva zile vara sud-africana pentru “primul cod galben de zapada” din acest an, cu scopul de a-si pune amprenta asupra viitoarelor vinuri ce vor purta numele de Sable Noble, Arezan sau Leat 6500. Si, pentru ca diferentele de temperatura sa fie mai usor de suportat, mai ales pentru Razvan, dupa urarile de bine inerente acestui moment din an, am trecut foarte rapid la treaba in degustarea si analiza vinurilor, nu insa inainte de a primi fiecare cate un cadou „trimis” de Mos Craciun tocmai din Africa de Sud.

Mai intai au intrat pe “bancul de lucru” vinurile albe din 2015, o recolta care s-a aratat foarte promitatoare inca din timpul campaniei din toamna, dar si probe de baric din Chardonnay-ul 2014, ce urmeaza sa intre pe piata anul acesta. Dupa o analiza foarte atenta a vinurilor albe, s-au remarcat prin expresie aromatica, complexitate si prin structura Cramposia 2015, un vin crocant, ierbos-vegetal, cu tente de mar verde si cu un bun echilibru gustativ, Chardonnay-ul 2015, cu o expresie exotica, plina si cu o mineralitate de cremene, Muscat Ottonel 2015, care pare sa fie cel mai reusit exponent al colectiei Amprenta. Traminerul 2015 ce urmeaza a fi imbuteliat sub numele Charme de la Mer pastreaza aceeasi linie a expresiei aromatice si a usurintei cu care poate fi baut a recoltelor precedente, culoarea sa fiind de aceasta data un pic mai intensa, decat recolta 2014. Sable Noble alb din recolta lui 2015 va reprezenta o noutate, fiind pentru prima data in istoria acestei etichete cand partenerii de cupaj vor fi doar Chardonnay, care aduce notele fructat exotice, dense si catifelate, si Sauvignon Blanc, ce vine cu structura mineral-ierboasa si tonurile citrice, zemoase.

535282_867429763376764_8067376842510481039_nPentru categoria rose-uri, am pastrat modelul abordat in urma cu un an, vinuri lejere, proaspete, usor de baut, cu nuante cromatice cat mai deschise si un bun echilibru intre notele de fructe rosii si cele de citrice.

La capitolul vinuri rosii, in evaluarea facuta au intrat vinurile noi dar si vinurile din recoltele anterioare lui 2015, echipa de vinificatori condusa de Razvan Macici concentrandu-se, pe langa analiza vinurilor in sine, si pe realizarea cupajelor si asamblajelor din colectiile M1. Astfel, a fost realizat cupajul de Sable Noble Rosu 2013, dar si varianta sa din 2014, stilul abordat fiind caracterizat de fructul copt, explozie in exprimare si lejeritate in structura. Pinot Noir 2013, care va merge in colectia Leat 6500, revazut si gata de a iesi pe piata, a confirmat inca o data ca Murfatlar este un loc unde se simte foarte bine acest soi, la fel ca si Feteasca Neagra 2013, amprenta Lumii Noi dorita de Razvan in acest vin conferindu-i o personalitate unica. Legat de noutatile rosii ale lui 2015, o impresie impecabila dar si o promisiune a facut-o Syrah-ul, un vin dens, tipic si carnos, care isi va intalni fanii cel mai devreme peste doi ani. O revedere mai “intarziata” cu pasionatii de vinuri o va avea si Babeasca Neagra 2015, care va iesi pe piata cel mai devreme in primavara lui 2017, insa modul in care se prezinta vinul acum promite ca asteptarea va fi rasplatita.

994739_869111166541957_6377523305100975924_nIn cadrul evaluarii M1, ce s-a intins pe durata a doua zile si jumatate, au intrat toate vinurile existente in portofoliul Cramei Atelier, dar si viitoarele etichete, fiecare vin in parte fiind degustat, analizat in amanunt si dezbatut, ba chiar unele dintre ele trecand prin degustari comparative cu principalii lor contracandidati din piata. Pe unele dintre ele le-am prezentat in randurile de mai sus, pe altele le pastram ca “surpriza” pana in momentul lansarii lor pe piata! Asa ca ramaneti aproape de M1. Crama Atelier si in 2016!

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: