Rock this Wine! Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 & D’yer Mak’er – Led Zeppelin

dyer maker-arezan fn rose

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Este demonstrat stiintific ca muzica amplifica senzatiile gustative in momentul degustarii unui vin, iar anumite vinuri cer imperios un anumit stil muzical pentru a fi savurate la potentialul lor maxim. Ei bine, noi, M1, si prietenii nostri putem garanta ca asa este! Ascultat, degustat, incercat, placut! Exercitiul pe care il propunem de aceasta data are menirea de a aduce un pic de vara, sau macar amintirea ei, in randul pasionatilor de vin si de muzica. (momentul redactarii acestui articol corespunde cu stabilirea unor noi recorduri de temperaturi cu minus, asa ca…)

Cantecul D’yer Mak’er, aparut in 1973, pe albumul Houses of the Holy, al legendarei trupe Led Zeppelin, a fost primit nu foarte politicos de catre criticii muzicali ai vremii, deoarece piesa iesea din tiparele pe care trupa le stabilise. Dar cum in muzica, la fel ca in lumea vinului, creativitatea este atributul care primeaza, D’yer Mak’er a fost acceptata mai apoi ca un experiment, unul care a contribuit la diversitatea acestui album. Tot la nivel de experiment s-a inscris si aparitia rose-ului Arezan Feteasca Neagra 2014, unul dintre vinurile care au marcat schimbarea vinificarii la rose in Crama Atelier.

Poate ca piesa nu se asaza in sabloanele rock-ului clasic, potrivit unora, insa ea transmite o vibratie pozitiva. Sound-ul „raggae-ficat” al lui D’yer Mak’er transforma aceasta compozitie intr-o evadare de 4 minute si jumatate in Jamaica (pronuntia fonetica a lui D’yer Mak’er, recomandata de membrii trupei, se apropie de pronuntia englezeasca a tarii lui Bob Marley). In aceeasi masura, Arezan Feteasca Neagra rose 2014 are capacitatea, prin stilul lejer, direct si intens, de a evoca energia estivala, plina de viata, aproape pasionala. Ambele componente ale asocierii sunt creatii care se intiparesc foarte usor in memoria senzoriala a ascultatorului-degustator, tocmai datorita usurintei prin care se fac intelese.

Vocea lui Robert Plant, cu stilul sau ludic si interjectiile obsesive, dau culoare piesei, in acelasi mod in care aromele de fructe de padure si capsuni proaspete construiesc stilul exotic al rose-ului asociat. Structura melodiei se bazeaza pe jocul dintre chitara ritmica a lui Page, cu efectul sau wah-wah, si dinamismul tobelor lui John Bonham, cu talgerele care imita sunetul valurilor. In vin, echilibrul dintre aciditatea ritmica, efervescent, cu trimiteri citric-sarate, si senzatiile suculente, glicerice, conferite de alcoolul bine integrat, are menirea de a te transpune intr-o dimensiune estivala, cu plaja, mare, soare, scoici si toate celelalte. Expresiv si foarte “sociabil”, Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 se potriveste foarte bine cu stilul savuros, lejer al cantecului D’yer Mak’er, deoarece ambele sunt creatii solare.

Cu toate ca nu este incadrata in niciun canon la operei “iconice” Zeppelin (nu a fost niciodata cantata live!), D’yer Mak’er este fara niciun dubiu unul dintre momentele de sclipire in istoria trupei. Dincolo de usurinta in exprimare si intelegere a celor doua elemente ale acestei asocieri – Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 si D’yer Mak’er – este faptul ele transmit deopotriva satisfactia lucrului bine facut.

Rock this wine!

In cazul in care considerati ca Arezan Feteasca Neagra Rose 2014 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun-gust!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: