Arezan, o dedicatie adusa traditiei in viticultura

photo4De-a lungul timpului, vinul si mestesugul producerii lui au adunat in jurul lor nenumarate ritualuri si ceremonii, fiecare dintre ele avand o insemnatatea aparte si o simbolistica distincta in mentalul colectiv. Un exemplu in aceste sens este reprezentat de “Arezanul viilor”, o manifestare populara, cu radacini foarte adanci, mai ales in traditia locuitorilor de la sud de Carpati. Acest ceremonial cu valente mitico-magice isi gaseste radacinile inca de pe vremea tracilor si marcheaza inceputul “noului an viticol”, moment in care se realizeaza primele lucrari in vie.

Existenta si tinuta chiar si in zilele noastre in multe zone viticole, din Dobrogea pana in Banat, la inceputul lunii februarie, Arezanul este prima dintr-un lung sir de evenimente dedicate vitei de vie de-a lungul anului. Este perioada in care vita de vie revine la starea vegetativa – “reintoarcerea la viata”, si de aceea ceremonialul in sine implica atat ritualuri pagane, inspirate de sarbatorile dedicate viei de pe vremea tracilor, cat si manifestari ale cultului crestin-ortodox.

Acestei sarbatori, dar si traditiei producerii vinului pe pamant dobrogean, M1. Crama Atelier i-a dedicat o colectie aparte, numita Arezan.

cei-patru-arezan

Arezanul reprezinta “tributul” adus de catre viticultori fortelor supranaturale, pentru a avea garantia unui an viticol imbelsugat. In acelasi mod, Arezan, de data aceasta colectia de vinuri M1.Crama Atelier, reprezinta dedicatia facuta de catre “crama mica din crama mare” traditiei vitivinicole. Si pentru ca aceasta colectie sa reflecte cat mai bine intentiile M1, sub numele Arezan sunt vinificate exclusiv soiuri autohtone, prezente in podgoria Murfatlar.

Colectia Arezan a reprezentat aducerea in prim plan a doua soiuri “uitate” in regiunea Murfatlar, Cramposie si mult ravnita Babeasca Neagra, soiuri care au castigat in substanta datorita amprentei de “Lume Noua” pe care Razvan Macici, enologul-consultant al Cramei Atelier, a dorit sa le-o imprime. Acestor doua soiuri le stau alaturi in colectia Arezan un cupaj de Feteasca Regala si Feteasca Alba, un vin cu o aciditate directa si cu un caracter mineral bine definit. Din aceasta colectie, nu putea lipsi soiul fanion al vinului autohton, Feteasca Neagra, cu o constructie aromatica in care tonurile primare, parfumate si carnoase, se echilibreaza cu cele secundare, de condiment si vanilie, conferite de maturarea sa la baric, si nici varianta rose a acesteia, care imbina elegant notele vegetale, acide si proaspete cu cele de fructe coapte de padure.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: