WineFacts: Vita de vie – punctul de plecare

IMG_7916Un domeniul atat de vast precum cel al vinului poate intimida consumatorii mai putin indrazneti in a-i descoperi tainele. Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa si constientizeze ceea ce degusta, o sa publicam in cadrul rubricii “WineFacts” mai multe articole scurte despre vin si factorii care ii influenteaza evolutia, cat si despre cum sa il degustam asa incat sa scoatem maximum de placere din aceasta indeletnicire. Fara a avea pretentia de a fi exhaustive aceste articole au mai mult un rol informativ.

Vita de vie

Cred ca nu mai este nevoie sa amintim ca vinul se produce din struguri, care la randul lor sunt rodul vitei de vie! In lume, sunt peste o mie de soiuri diferite de Vitis Vinifera – planta care se face vinovata de productia vinului in intreaga lume. In aceeasi masura, strugurii difera de la soiurile mai “tinere”, aparute mai aproape de momentul vorbirii, in urma incrucisarilor realizate de om, pana la soiurile traditionale, precum Feteasca Neagra, Chardonnay sau Riesling.

Fiecare dintre aceste soiuri de vita de vie reusesc sa produca vinuri cu arome si caracteristici gustative diferite, vinuri care pot fi diferite de la o zona la alta, de la un an de recolta la altul, chiar daca poarta acelasi “nume”. Dupa cum spuneam, unele dintre soiurile de vita de vie, precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Chardonnay, au fost alaturi de om mai multe sute de ani, insa exista si soiuri care au aparut mai tarziu, in urma incrucisarilor controlate de specialisti, printre acestea numarandu-se si soiuri precum Feteasca Regala, Pinotage, Muscat Ottonel sau Muller Thurgau.

vie-veche-murfatlar2Cea mai mare slabiciune a vitei de vie este predispozitia sa la imbolnavirea cu Phyloxerra vastatrix, sau mai simplu filoxera, o insecta parazit care, pornind din California, s-a raspandit rapid in intreaga lume a vinului, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Filoxera distruge sistemul de radacini al vitei de vie, ceea de duce implicit la moartea plantei, pana acum nefiind descoperit un tratament eficient de exterminare a parazitului.

Din fericire, s-a observat ca anumite specii de vita de vie, originare din America de Nord, precum Vitis rupestris si Vitis siparia, sunt imune la filoxera. Cu toate ca aceste vite de vie nu produc vinuri foarte atractive, specialistii acelor timpuri si-au incercat norocul in lupta cu filoxera si au altoit Vitis vinifera pe portaltoi de vita americana. Aceasta “descoperire” a echivalat de fapt cu o renastere a vinului in intreaga lume, producatorii putandu-si astfel sa isi inlocuiasca viile distruse de plaga.

Asa se face ca majoritatea plantatiilor de vita de vie de astazi sunt cu portaltoi american: ceea ce se afla deasupra solului este Vitis Vinifera, iar ce se afla in subsol este vita americana. Exista bineinteles si unele exceptii, unele planatii din Chile si Sudul Australiei scapand atacul de filoxera, acestea fiind numite in literatura de specialitate vii prefiloxerice.

Pentru ca vita de vie sa intre pe rod sunt necesari trei sau patru ani din momentul plantarii. Odata intrata pe rod, vita de vie tanara si viguroasa ofera cantitati relativ mari de struguri, insa, in aceasta etapa, calitatea strugurilor este una nu foarte ridicata. Odata cu trecerea timpului si cu maturizarea plantei, peste varsta de treizeci de ani, scade vigoarea si productivitatea vitei de vie. Cu toate acestea, strugurii capata o mai mare concentratie gustativa si aromatica si nu mai este niciun secret pentru nimeni ca cele mai interesante vinuri din lume sunt produse din struguri recoltati din vii mature.

9 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: