De ce Chardonnay-ul se simte foarte bine in DOC Murfatlar?

chardonnay img_8403Murfatlar este considerata a fi una dintre cele mai interesante zone viticole din tara, iar aceasta caracteristica a regiunii nu decurge numai din marimea bazinului viticol, ci si din factorii de clima si sol care influenteaza calitatea vinului produs aici. Poate parea surprinzator pentru multi dintre specialisti, insa unul dintre soiurile care se fac remarcate (in directia calitatii, bineinteles!) la Murfatlar este Chardonnay. Aceasta realitate nu este una de ieri de astazi, de-a lungul timpului aparand pe piata multe Chardonnay-uri de Murfatlar ce au reusit chiar sa impuna trenduri de consum sau sa schimbe anumite apetente gustative.

Ca de obicei, cand faci afirmatii, acestea nu au nicio valoare, daca nu sunt sustinute de argumente. In cazul Chardonnay-urilor de Murfatlar de cele mai multe ori, pe langa epuizarea rapida a loturilor si cererea in crestere de la o recolta la alta, principalele dovezi au fost medaliile castigate la unele dintre cele mai mari concursuri internationale.

chardonnay img_8401Razvan Macici, enologul consultant al Cramei Atelier, a simtit inca de la inceputul colaborarii sale cu proiectul dobrogean, potentialul acestui soi si a pariat pe viitorul acestuia, oferindu-i o amprenta specifica Lumii Noi, printr-o vinificare usor diferita si o baricare de 14 luni. Iar acest pariu a dat roade de la primele aparitii ale lui Leat 6500 Chardonnay, medaliile si distinctiile care atesta calitatea acestui vin pastrandu-si constanta in fiecare an.

Pana in 2016, inclusiv, Leat 6500 Chardonnay, cu recoltele 2011, 2012 si 2013, a reusit sa castige trei medalii de aur (Vinalies Internationales Paris 2016, Vinalies Internationeles Paris 2015, Concours Mondial de Bruxelles 2013), doua medalii de argint (Berliner Wine Trophy 2015, Concours Mondial de Bruxelles 2015) si doua de bronz (International Wine & Spirits Competition London 2015, International Wine & Spirits Competition London 2014, Decanter World Wine Awards 2013). Daca la aceasta insiruire de distinctii mai adaugam si faptul ca vinul 3 Hectare Chardonnay, vinul produs de “fratele mai mare”, Murfatlar Romania, a castigat de-a lungul timpului unele dintre cele mai ravnite distinctii din lume – precum Marea Medalie de Aur in cadrul concursului Vinitaly 2013 sau medalia de Aur la Chardonnay du Monde 2013 – putem sa ne creionam o idee destul de limpede privind calitatea Chardonnay-urilor din DOC Murfatlar. Chiar in ziua publicării acestui articol, pe seara, s-au făcut publice rezultatele de la Chardonnay du Monde 2016. Singura medalie de aur a României a fost acordată pentru Colectia Murfatlar 2013.

Si totusi, ce anume face ca Chardonnay-ul sa se comporte impecabil la Murfatlar? Iata cateva raspunsuri la acesta intrebare, oferite de catre Razvan Macici, enologul-consultant M1.Crama Atelier, si de viticultorul Liviu Teleanu, inginer-sef al Fermelor Murfatlar.

Razvan Macici, enolog-consultant M1.Crama Atelier

IMG_4362

“Din punctul meu de vedere soiul Chardonnay este emblematic pentru Murfatlar! Si cred foarte tare acest lucru, deoarece la Murfatlar acest soi are toate conditiile de sol si clima pentru a obtine vinuri mari: coline domoale, soluri calcaroase, clima moderata, influentata de Marea Neagra si de Dunare. Ce imi place la Chardonnay-ul de Murfatlar este faptul ca, pe langa complexitate si caracterul de soi, poti gasi acea rara combinatie dintre aromele de strugure si o clasica mineralitate. Vinurile Chardonnay de aici sunt expresive si persistente, cu o aciditate fina, echilibrata de onctuozitate. Folosirea baricurilor de stejar in vinificare, echilibreaza aciditatea si mineralitatea vinului, dar ii ofera totodata si un potential mare de pastrare.”

Liviu Teleanu, inginer-sef Fermele Murfatlar

“Sunt foarte multi factori care contribuie al obtinerea unor Chardonnay-uri de calitate la Murfatlar, plecand de la clima – care este un factor esential, la tipul de sol, la tehnologia aplicata in vie si in crama, la conditiile meteo din anul de recolta. Plantatiile de Chardonnay de la Murfatlar, in special cele selectionate pentru Crama Atelier, au o incarcatura de aproximativ 5.000 – 5.500 de kilograme la hectare, deci o cantitate mica, care permite un control cat mai mare asupra calitatii strugurilor. Aceste plantatii au parte de tratamente atent realizate, de la plivitul lastarilor sterili, desfrunziri si taieri in verde, ca sa nu mai vorbim de recoltatul manual al strugurilor. De asemenea, un factor important este relieful, plantatiile de Chardonnay aflandu-se in zone cu pante line, fara curenti reci, cu o expunere sud-estica. In foarte multe locuri sunt conditii de microclimat, iar solurile in majoritatea lor sunt scheletice, cu un strat fertil de 40 de centimetri, urmat de un strat de calcar, soluri care se incalzesc usor si mentin caldura.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: