WineFacts: Solurile – gustul pamantului

soluri murfatlarNu mai este un secret pentru nimeni ca in agricultura rezultatele sunt influentate direct si de catre calitatea solurilor. Bineinteles, sub incidenta acestui aspect intra inclusiv cultivarea vitei de vie. Ca regula, solurile plantate cu vita de vie au nevoie de un bun drenaj, deoarece apa in exces poate duce la aparitia mai multor boli. In aceeasi masura, daca irigatia nu reprezinta o optiune, solurile trebuie sa retina umezeala pentru a hidrata via pe parcursul verii. In unele regiuni, din cauza conditiilor de clima mai putin prietenoase si a precipitatiilor scazute, unii producatori au instalate sisteme de irigatii pentru un control mai ridicat al umiditatii in plantatie. Pentru a se dezvolta, planta de vita de vie trebuie sa extraga din sol anumiti nutrienti cheie, precum fierul si azotul.

Doar un sol bun nu implica neaparat si o cultura de vita de vie buna. Solul este doar unul dintre acei cativa factori, precum climatul, altitudinea, relieful etc, care influenteaza cultura vitei de vie. In general, se disting patru tipuri de sol cu o buna influenta asupra calitatii vinurilor: solurile calcaroase, solurile nisipoase, solurile aluvionare si cele argiloase.

soluriSolurile calcaroase ofera nutrientii benefici strugurilor pentru a produce vinuri cu o aciditate ridicata, cu arome foarte puternice si indraznete. Si asta, deoarece aceste tipuri de sol retin umiditatea in perioadele secetoase, oferind in acelasi timp si un bun drenaj in cele reci. Sunt deficitare totusi in continutul de fier, lucru ce obliga viticultorii la fertilizari mai dese.

Solurile nisipoase dau vinuri elegante, cu arome foarte puternice, insa, cu o structura mai moale si cu un continut tanic mai scazut si cu pigmenti mai putin intensi. Aceste soluri, au un drenaj foarte bun si retin caldura. Soiurile aromate se preteaza cel mai bine la acest tip de sol.

Solurile argiloase dau nastere unor vinuri puternice, musculoase, cu un extract puternic si cu o culoare intensa. Aceste soluri tind sa ramana mai reci si retin umezeala.

Vinurile obtinute de pe solurile aluvionare (loess) sunt catifelate, rotunde, cu aciditati mai scazute. Tipul acesta de sol retine apa si inmagazineaza caldura. In zonele mai reci, aceste tipuri de soluri au un continut ridicat de calcar.

soluri4De-a lungul timpului, s-a observat ca vinurile din acelasi soi produse de pe doua parcele distinctive – chiar daca parcelele erau vecine, iar vinurile, vinificate in acelasi mod -, aveau caracteristici diferite. Cei care au descoperit acest lucru, francezii, i-au dat si un nume: terroir! Iar termenul terroir, potrivit inventatorilor lui, cuprinde elemente precum solurile, altitudinea, gradul de expunere si de inclinare a pantei, microclimatul acelei zone. Tinand cont de aceste aspecte se poate spune ca nu pot exista doua terroir-uri identice. Daca pentru producatorii din Lumea Veche a vinului termenul de terroir are un impact semnificativ asupra stilului si calitatii vinurilor, pentru cei din Lumea Noua, conceptul se dezgoleste de semnificatia sa, creditul mergand mai mult catre tipul de sol.

Din aceeasi serie:

WineFacts: Vita de vie – punctul de plecare

9 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: