WineFacts: Vinificarea – trecerea din starea solida in cea lichida

img_5467

M1.Crama Atelier in plina campanie de vinificare

Pe scurt, vinificarea este procesul prin care mustul de struguri este transformat in vin. Pare simplu la prima vedere, insa realitatea este cu totul alta. Cu toate ca este unul natural – drojdiile transforma zaharul in alcool –, acest proces presupune foarte multa atentie, talent, dedicatie si viteza de reactie din partea vinificatorilor, mai ales daca sunt implicate si niste pretentii in directia calitatii. Daca se poate obtine vin fara ca procesul de vinificatie sa fie unul atent urmarit?! Bineinteles ca da! Insa, rezultatul final poate sa nu fie unul care sa dezamageasca.

Odata ajunsi la crama, strugurii albi sau rosii, dupa ce trec printr-o simpla sortare, dubla (la ciorchine si la boaba), sau “fara sortare”, intra in procesul de vinificare propriu-zis. Am impartit vinificarea pe culori si stiluri de vin, pentru ca procesele sunt usor diferite.

img_8414Vinurile albe

Strugurii sunt desciorchinati si presati, pentru a separa mustul de partea solida. Cu cat presarea este mai delicata, cu atat mustul va fi mai de calitate si nu va capata notele verzi-amarui de la samburi. Dupa aceasta etapa, mustul este lasat sa se limpezeasca timp de 10-12 ore. Orice ajustari legate de extrasul de culoare, gust, nivel de aciditate si zahar, trebuie facute in aceasta etapa. De asemenea, mustul este tratat cu o doza de dioxid de sulf, principalul conservant folosit in vinificare. La nivel comercial sunt putine cramele care mai merg pe fermentatia cu drojdii salbatice, asa ca majoritatea folosesc drojdii de cultura (drojdii selectionate), o data pentru a se stimula demararea procesului de fermentatie, dar si pentru un control mai bun al aromelor. Drojdiile metabolizeaza zaharurile si le transforma in alcool si dioxid de carbon, pentru un grad alcoolic in volum fiind nevoie in medie de 17 grame de zahar la litru. Majoritatea vinurilor albe sunt fermentate la o temperatura scazuta, intre 15 si 20 de grade Celsius, pentru a se pastra aromele fructate si prospetimea in vinuri. In general, este nevoie de aproximativ doua saptamani pentru ca zaharul din vinuri sa fie metabolizat complet si pentru ca vinurile sa ajunga la sec. Majoritatea fermentatiilor se fac in tancuri de inox, insa sunt si producatori care fac fermentatiile anumitor vinuri albe in budane de mari dimensiuni sau baricuri de stejar.

Dupa terminarea fermentatiei alcoolice, drojdiile se precipita la fundul vasului de fermentare si formeaza un sediment. In timp ce stau pe drojdii, vinurile pot intra intr-o a doua fermentatie numita fermentatia malolactica. Este un proces in cadrul caruia un streptococ, bacteria malolactica, proceseaza acidul malic (cel care da un gust acru, verde) si il transforma in acid lactic (care are un gust mai onctuos, catifelat). Vinificatorii pot decide daca continua sau nu acest proces, de regula, acest proces fiind folosit pentru vinurile din Chardonnay. Vinul obtinut este mai apoi scurs din tancuri, fiind separat de drojdii. Majoritatea vinurilor albe sunt maturate pentru o scurta perioada, iar daca aceasta maturare are loc in baricuri de stejar, vinurile capata note distincte, vanilate. In caz contrar, daca sunt pastrate in tancuri de inox, ele isi vor pastra caracterul fructat.

img_8714Vinurile rosii

La sosirea la crama strugurii rosii sunt desciorchinati, dupa care sunt pompati direct in tancurile de fermentatie. Esenta vinificarii la rosu consta in timpul in care mustul intra in contact cu pielita strugurilor, timp in care vinul capata culoare si extrage taninuri. Aceasta etapa se numeste maceratie si este cruciala pentru vinurile rosii. Orice aditie de zahar, dioxid de sulf sau drojdii poate fi facuta in acest moment, in vasul de maceratie-fermentare. Pentru a incuraja extrasul de culoare, majoritatea rosiilor sunt fermentate la temperaturi mai ridicate, cuprinse intre 25-32 de grade Celsius. De asemenea, se practica destul de des scufundarea caciulii si omogenizarea mustuielii, tocmai pentru a stimula extragerea culorii, aromelor si taninurilor.

Dupa finalizarea fermentatiei, majoritatea vinurilor rosii sunt trase gravitational din tancuri. Pielita si samburii sunt apoi trase in presa, pentru a se obtine vinul de presa, acesta din urma fiind din punct de vedere gustativ mai agresiv si mai taninos. In unele ocazii poate fi amestecat cu vinul ravac pentru a-i creste corpolenta.

Toate trec vinurile rosii prin fermentatie malolactica pentru a capata un gust catifelat. In general perioada de maturare la vinurile rosii ar trebui sa fie mai mare decat la vinurile albe. La fel ca la vinurile albe, folosirea baricurilor poate avea un efect semnificativ asupra gustului vinului.

07

Razvan Macici, enologul-consultant M1.Crama Atelier, degustand rose-urile pentru viitoarele colectii

Vinurile rose

Vinificarea acestei culori reprezinta o combinatie intre vinificarea vinurilor albe si vinificarea celor rosii. In majoritatea cazurilor, vinurile rose se obtin din struguri rosii. Bineinteles ca este posibil sa produci vinuri rose din amestecul de vin alb cu vin rosu, insa aceasta practica este interzisa in toate tarile din Uniunea Europeana. Practica cea mai raspandita este maceratia de scurta durata a mustuielii, perioada de contact a mustului cu pielitele strugurilor fiind foarte mica. Dupa ce mustul capata o culoare rozalie (poate sa varieze de la culoarea foii de ceapa pana la visiniu inchis), este tras de pe pielita. Din acest moment procesul de vinificare este identic cu al vinurilor albe, cu fermentatie la temperaturi scazute si o scurta perioada de maturare.

Vinurile spumante

Obtinerea vinurilor cu bule se poate realiza prin mai multe metode, fiecare dintre ele influentand in mod direct calitatea rezultatului final. Cea mai veche, metoda traditionala sau Champenoise, implica trecerea vinului printr-o noua fermentatie, insa de aceasta data procesul petrecandu-se in sticla. Dioxidul de carbon obtinut in timpul celei de-a doua fermentatii fiind captiv se impregneaza in lichid. Aceasta metoda presupune mult timp si bani, fiind folosita pentru a obtine vinuri complexe, fiind folosita de catre producatorii din Champagne, de catre producatorii de Cava sau cei din Franciacorta.

A doua metoda, Charmat, presupune ca fermentatia secundara sa aibe loc in tancuri de inox sub presiune, in locul sticlelor. Mai ieftina, mai rapida, aceasta metoda este folosita de multi producatori in intreaga lume, cele mai renumite astfel de vinuri fiind cele din Prosecco.

O alta metoda este carbonatarea si implica injectarea de dioxid de carbon in vinuri, fiind cea mai ieftina metoda de obtinere a vinurilor cu bule. Perlatia in cazul acestor vinuri este una mare si dispare rapid.

SAM_2479 as Smart Object-2

Noble Late Harvest, unul din cele doua vinuri dulci ale Cramei Atelier, este obtinut prin botritizarea strugurilor de Muscat Ottonel.

Vinurile dulci

Exista diferite tehnici pentru obtinerea vinurilor dulci, insa cea mai raspandita reprezinta intr-un fel un dar pe care il face natura. Strugurii sunt culesi la stafidirea boabelor, cu atac de mucegai nobil. Acesta ajuta la deshidratarea boabelor si la concentrarea zaharurilor, acizilor si aromelor. Astfel, strugurii ajung sa contin mai mult zahar decat pot drojdiile fermenta, ramanand astfel in vin o cantitate de zahar rezidual. De asemenea, un vin sec poate fi vinificat in dulce, prin adaugarea de must concentrat rectificat.

Fermentatia alcoolica poate fi oprita pentru a pastra o cantitate de zahar rezidual prin refrigerare (metoda folosita pentru vinurile Asti) sau prin adaos de distilat de vin (Porto).

Vinurile fortifiate

Aceste vinuri au un proces de obtinere mai complex, care difera semnificativ de la o categorie la alta. In majoritatea cazurilor, distilatul de vin joaca un rol foarte important, el fiind folosit in procesul de productie. Momentul intrarii in scena a distilatului de vin este de asemenea important. La vinurile de Xeres distilatul este adaugat dupa fermentatie, in timp ce la vinurile de Porto se adauga in timpul fermentatiei.

DIN ACEEASI SERIE:

WineFacts: Vita de vie – punctul de plecare

WineFacts: Solurile – gustul pamantului

WineFacts: Clima si influenta sa asupra vitei de vie

WineFacts: Strugurii, o scurta analiza

WineFacts: Via si factorii de risc

6 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: