Rock this Wine! Arezan Cramposie 2015 & Start Me Up – The Rolling Stones

cramposie - start me up

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Muzical, nu ne vine in minte o asociere mai buna pentru a sarbatori aparitia pe piata a recoltei 2015 a vinului Arezan Cramposie decat melodia Start Me Up a formatiei vocal-instrumentale The Rolling Stones. Motivele sunt multe si le vom expune, speram noi cat mai convingator, in randurile de mai jos.

De departe, primul argument care ne-a convins sa facem aceasta asociere a fost… prospetimea! O sa va intrebati probabil ce treaba are insa prospetimea cu o formatie care canta de aproape 55 de ani sau cu o melodie aparuta in 1981?! Insa, asa cum se intampla cu foarte multe lucruri ce poarta titulatura de “evergreen”, si in cazul formatiei The Rolling Stones este vorba de vibratie, de o energie ce nu se construieste pe un sablon anume, ci vine din interior, si care se bazeaza pe franchete si pe experienta nemijlocita, creand astfel senzatia de “mereu proaspat”. Cramposia, ca soi, nu s-a bucurat nicidecum de o popularitate pe masura celei a formatiei Rolling Stones, insa mai nou ea incepe sa fie redescoperita, “sa prinda” la public, si asta deoarece vinurile produse din acest soi mizeaza pe sinceritatea in expresie, pe simplitate si pe… prospetime!

Despre Start Me Up se poate spune ca a avut cumva o soarta asemanatoare cu Cramposia, deoarece primei sale forme, realizata prin 1978 si care purta sonoritati de reggae, i-a fost refuzata de lansarea de catre membrii formatiei. A fost nevoie de o “reslefuire” a ritmului si reconstruirea intr-o maniera mai “moderna”, pentru ca melodia sa primeasca numele de Start Me Up (se numea Never Stop) si sa fie introdusa pe albumul Tattoo You.

Cantecul demareaza cu ceea ce a devenit o “marca inregistrata” pentru Keith Richards, acel riff de chitara care face cu precizie acel lucru pentru care a fost creat: anima, da startul la distractie. Acelasi efect il au si primele arome prin care se dezvaluie Cramposia, notele sale de iarba proaspat cosita si flori de camp, trimitand catre creier semnale de relaxare.

Riff-ul de chitara, impreuna cu ritmul echilibrat-sacadat al bateriei lui Charlie Watts si cu bass-ul lui Bill Wyman, fac linia melodica a cantecului si ii dau structura, la fel cum actioneaza aciditatea metalic-citrica a vinului Arezan Cramposie 2015, care rezoneaza in aceeasi cadenta cu mineralitatea si cu tonurile suculente de mere verzi. Ambele elemente ale asocierii merg pe aceeasi linie de la inceput pana la sfarsit, una simpla, clara, placuta si atractiva.

Vocea lui Mick Jagger aduce o nota de senzualitate in constructia cantecului, dar si o rupere a ritmului, ca notele exotice de fructe galbene si zemoase, care se aseaza in straturi peste structura acid-minerala a vinului Arezan Cramposie 2015.

Atat Arezan Cramposie 2015, cat si Start Me Up sunt doua creatii care pun stapanire pe cel care le consuma, prin lejeritatea de expresie. De asemenea, sunt construite sa te determine sa te ridici si sa dai mai tare volumul pentru a-ti deranja vecinii cusurgii.

Inutil sa spunem ca acest cantec a devenit preferatul celor de la Stones pentru deschiderea concertelor, asa cum pentru noi, M1.Crama Atelier, Cramposia Arezan reprezinta “piesa” cu care ne place sa ne “deschidem” degustarile.

Rock this wine!

PS: Pentru a va convinge de statutul de „evergreen” al formatiei The Rolling Stones, va recomandam sa vizionati clipul de mai jos, filmat acum trei ani, moment in care membrii formatiei aveau impreuna varsta de 274 de ani!!!

In cazul in care considerati ca Arezan Cramposie 2015 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun-gust!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

1 reply »

  1. Frumoasã și nonconformistã asocierea Crâmpoșie / Rolling Stones – Start me up, așa cum ne-au obișnuit deja maeștrii vinului dobrogean de la M1 :). Personal aș asocia Crâmpoșia M1 cu Ciuleandra, când mã gândesc la Crâmpoșie parcã aud numai: „2 fire 2 paie, luați Ciuleandra la bãtaie” 🙂 și bineînteles gândul mã poartã pe meleagurile botoșãnene ale strãmoșilor , unde dealurile, iarba și fânul miros a… Crâmpoșie 🙂 p.s. aș vrea sã-l aud pe Mick Jagger pronunțând „Crâmpoșie” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: