WineNews: Producatorii sprijina Muzeului Vinului din Bordeaux

thomas-jefferson-auditorium

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

Producatorii vin in sprijinul Muzeului Vinului din Bordeaux

Mai multi producatori celebri din Bordeaux au anuntat ca doresc sa sprijine noul muzeu al vinului din aceasta regiune, Cite du Vin, oferind in acest sens mai multe tururi, cine exclusiviste sau vinuri pentru a fi licitate, anunta Decanter.com.

Printre cei care au anuntat ca doresc sa se alatura demersului se numara Chateau Haut Brion, care va oferi o cina festiva pentru sase persoane alaturi de Printul Robert al Luxemburgului, Chateau Lafite-Rothschild care a oferit doua sticle Lafite-Rothschild 1918 si doua din recolta 1945 sau Chateau Angelus, care a programat mai multe tururi exclusiviste in crama.

Toate ofertele vor putea fi achizitionate in cadrul unei licitatii organizate de catre casa Sotheby’s, la New York, la sfarsitul lunii aprilie. Fondurile stranse vor fi donate pentru constructia salii Thomas Jefferson Auditorium, din cadrul complexului muzeal-cultural bordelez, Cite du Vin.

Printre ofertele de licitat se mai numara o degustare privata si o cina pentru doua persoane alaturi de familia Bouard, proprietara Chateau Angelus, un Petrus 1945 si o cina alaturi de familia Moueix, proprietara domeniului, cina fiind pregatita de catre chef Michel Guerard, bucatar cu trei stele Michelin. Acest ultim pachet pleaca in licitatie de la suma de 20.000 de dolari. De asemenea, Chateau d’Yquem va oferi un dublu magnum din recolta 2009 si o vizita privata pentru sase persoane in celebrul chateau bordelez, alaturi de Pierre Lurton.

Complexul muzeal Cite du Vin este programat a se deschide pe data de 1 iunie, in cadrul acestuia existand inclusiv un magazin, care, potrivit reprezentantilor, va oferta mii de vinuri din intreaga lume.

Mai multe detalii si intreaga lista a pachetelor licitate, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/exclusive-bordeaux-charity-auction-raise-fund-cite-du-vin

Margaux, campionul recoltei 2015

Chateau Margaux 2015 a fost declarat “vinul recoltei 2015” de catre mai multi comercianti chestionati de catre reprezentantii platformei Liv-ex, anunta The Drinks Business.

In fiecare an, dupa degustarea En-primeur a vinurilor din Bordeaux, cea mai mare platforma de tranzactionare online a vinurilor din lume, Liv-ex, realizeaza un sondaj de opinie pentru a realiza topul celor mai bune vinuri ale recoltei. Anul acesta, au fost chestionati 44 comercianti internationali, acestia fiind rugati sa raspunda mai multor intrebari legate de ultima recolta din Bordeaux.

Raspunsurile a doua treimi din cei chestionati au indicat faptul ca cel mai bun vin al recoltei 2015 este Chateau Margaux. Pentru al saselea an consecutiv, Chateau Grand Puy Lacoste a fost considerat vinul cu cel mai bun raport pret calitate, pretul acestui vin fiind preconizat a fi cu 18% mai mic decat cel al recoltei 2014. Pe locul al doilea in topul preferatilor comerciantilor de Bordeaux s-a situat Haut Brion, urmat de catre Chateau Cheval Blanc.

Foarte multi critici si comentatori au considerat ca situarea Margaux in acest top reprezinta un fel de tribut adus lui Paul Pontallier, directorul tehnic al domeniului, care a murit acum aproape o luna. Iata topul celor mai bune 10 vinuri din recolta 2015, Bordeaux: 1. Margaux, 2. Haut-Brion, 3. Cheval Blanc, 4. Petrus, 5. Vieux Chateau Certan, 6. Ausone, 7. Lafleur, 8. Palmer, 9. La Mission Haut-Brion, 10. Lafite.

Mai multe detalii despre aceasta lista si reactii pot fi citite aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/04/merchant-survey-2015-margaux-wine-of-the-vintage/

vin nazistVinuri din perioada nazista, baute de catre descoperitori

O colectie de vinuri din perioada Germaniei naziste a fost descoperita in Rusia, in urma lucrarilor de consolidare ale unui imobil, precizeaza The Drinks Business, citand agentia Sputnik News. Descoperirea a fost facuta, dupa ce un muncitor a cazut in crama, prin podeaua pe care o repara. Colectia este formata din vinuri produse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiecare dintre sticle purtand embleme ale celui de-al Treilea Reich sau zvastici pe etichete.

Potrivit agentiei de stiri citate de The Drinks Business, muncitorii au inceput sa sarbatoreasca descoperirea pana la venirea autoritatilor, consumand mai multe sticle din colectia de vinuri de 70 de ani. Unul dintre specialistii care au vazut colectia a declarat ca “vinurile, romul sau brandy-ul descoperite se afla intr-o stare foarte buna, propice consumului”, adaugand ca “aceasta colectie a fost probabil lasata in urma, deoarece retragerea trupelor din aceasta zona s-a facut in conditii de extrema urgenta”.

Detalii, aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/04/nazi-wine-stash-discovered-in-secret-cellar/

Pieter-Walser-GrungePrimul “neuro-vin” din lume, creat in Africa de Sud

Vinificatorul sud-african Pieter Walser va lansa in curand pe piata un vin realizat pe baza raspunsurilor cognitive si emotionale masurate cu ajutorul tehnicii medicale, anunta portalul The Drinks Business.

Walser, creatorul colectiei Blank Bottle, care are in componenta aproape 30 de vinuri, s-a asociat pentru acest proiect cu o firma de consultanta in neuromarketing, pentru a determina cu ajutorul electroencefalogramei si al datelor biometrice stilul de vin preferat, in procesul de realizare a doua cupaje, unul alb si unul rosu. Astfel, in cadrul laboratorului firmei de consultanta in neuromarketing, Walser a fost conectat la un monitor EEG, iar pe timpul degustarii celor 41 de vinuri, componente pentru cele doua cupaje, acestuia i-au fost masurate raspunsurile emotionale si cognitive.

Datele generate in urma degustarii vinurilor au fost apoi utilizate de Walser pentru a crea primul “neuro-vin” din lume. “In laborator am construi un model al activitatii cerebrale a lui Walser si, impreuna cu datele biometrice, am putut sa descoperim raspunsurile inconstiente ale creierului aparute in timpul degustarii. Pe baza modelului s-a putut astfel determina care au fost vinurile cu cele mai bune performante in degustare, prin prisma creierului lui Walser”, a anuntat unul dintre doctori.

Mai multe despre primul “neuro-vin” din lume, aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/04/sa-winemaker-launches-worlds-first-neurowine/

wine in moderationInstitutul Master of Wine promoveaza consumul moderat de vin

Institutul Master of Wine, cea mai recunoscuta forma de specializare in domeniul vinului, s-a asociat cu programul “Wine in Moderation” (n.a. – Vin cu moderatie), pentru a demara mai multe proiecte legate de educarea si responsabilizarea publicului referitor la consumul moderat de vin.

Conform publicatiei The Drinks Business, programul “Wine in Moderation”, care desfasoara mai multe campanii impotriva condusului in stare de ebrietate, se va asocia cu Institutul Master of Wine pentru a “incuraja responsabilitatea in servirea, vanzarea, comunicarea si consumul de vin”. In acest sens, Master of Wine isi va schimba programa de examinare pentru a include principiile “Wine in Moderation”.

George Sandeman, presedintele asociatiei Wine in Moderation a declarat ca acest parteneriat are menirea sa ii faca pe oameni “sa aprecieze mai mult vinul si sa ii sensibilizeze si sa evite abuzul”.

Detalii, aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/04/masters-of-wine-to-promote-safe-drinking/

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: