Concours Mondial 2016 – locul in care gusturile intalnesc statistica

concours4I se spune Concours Mondial de Bruxelles, insa din 2006 competitia nascuta in capitala Belgiei in 1994 a trecut prin diferite orase ale Europei, atat pentru a-si construi notorietatea, cat si pentru a convinge producatorii de vinuri si consumatorii de bunele sale intentii. Dupa ce a vizitat Lisabona, Maastricht, Bordeaux, Valencia, Palermo, Luxemburg, Guimaraes, Bratislava, Bruxelles si Jesolo, in 2016 Concours Mondial s-a oprit in Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria.

Plovdiv este tipul acela de oras pe care e musai sa il vizitezi, daca vrei sa te convingi ca ceea ce iti povestesc altii despre el este adevarat. Unul dintre cele mai bine conservate orase antice din Europa, Plovdivul, nu numai ca poarta, dar are grija sa arate influentele ale mai multor culturi istorice: traca, romana, bulgara si otomana. Chiar daca regimul comunist a incercat sa ii dea o poleiala socialista, orasul, mai ales partea veche, a reusit sa isi pastreze parfumul de alta data, iar acum transmite o combinatie colorata de stiluri si influente, mustind a istorie in locuri in care nu te-ai astepta.

Plovdiv a fost ales de catre organizatorii Concours Mondial, deoarece in planurile sale de promovare si de sustinere a candidaturii pentru titlul de “oras european al culturii” pentru anul 2019 vinului i-a fost atribuit un rol strategic. Dupa ce in noiembrie, 2015, Plovdivul gazduia Conferinta Internationala a Comunicarii Digitale a Vinului, intre 29 aprilie si 1 mai, orasul si-a prezentat inca o data calitatile de gazda celor peste 400 de persoane invitati si organizatori CMB, proveniti din peste 50 de tari.

Astfel, timp de trei zile, in cadrul complexului expozitional International Fair Plovdiv, juratii Concours Mondial au degustat, cantarit si analizat 8.750 de probe, din 51 de tari, cu scopul de a descoperi acele vinuri menite sa ofere satisfactie consumatorilor din intreaga lume.

concours1

Marea familie Concours Mondial de Bruxelles

Pentru foarte multi oameni este doar un concurs de vinuri, sau “inca un concurs”, insa Concours Mondial de Bruxelles ramane poate unul dintre putinele locuri din lume unde partea hedonista, placerea, este trecuta prin filtrul exact al statisticii. Intr-un fel sau altul, fiecare jurat prezent in acest concurs este un reprezentant al pietei de unde provine, indiferent ca este enolog, cercetator, wine buyer, distribuitor, somelier, jurnalist sau Master of Wine, astfel ca vinurile participante ajung sa fie judecate din perspective diferite. Si tocmai aceasta multitudine si diversitate de gusturi si opinii confera acestui concurs greutate si un caracter unic in lume. Un aspect foarte important legat de acest concurs este acela ca nu s-a multumit niciodata cu situatia actuala si a cautat evolutia, prin perfectionarea mecanismelor de jurizare, analiza si de promovare a rezultatelor, asa incat toate sa convearga catre un singur punct: credibilitate. Relevanta medaliilor acordate in acest concurs este garantata si de sistemul foarte strict de selectie a juratilor, de conditiile de jurizare asigurate si analiza rezultatelor. Inca din 2004, organizatorii CMB au ales sa lucreze cu Institutul de Statistica din Louvain pentru a procesa rezultatele si pentru a alcatui profilul fiecarui degustator in parte.

Din pozitia de jurat al acestui concurs, degustarea aceluiasi vin de doua ori intr-o zi, dar si degustarea aceleiasi serii de vinuri de catre doua comisii diferite, te responsabilizeaza si te obliga la o tinuta profesionala. Pentru cineva neobisnuit cu un astfel de eveniment, strict din punct de vedere al spectacolului, un concurs de vinuri poate sa fie ceva ce sfideaza chiar si bunele maniere: o multime de oameni, barbati si femei, adunati la un loc, care agita si se uita la paharele cu vin, dupa care sorb, pleoscaie si scuipa, intr-o secventialitate plictisitoare! Nu acelasi lucru il pot spune cei implicati in concurs, juratii, deoarece spectacolul vine tocmai din diversitatea de gusturi si stiluri pe care le intalnesti. Indiferent de cat de multe ai invatat despre vin si de cat de multe vinuri ai intalnit in viata, degustarea in orb te aduce cu picioarele pe pamant. Frumusetea unui astfel de concurs este aceea ca, datorita sistemului de impartire a probelor pe comisii, ajungi sa degusti vinuri din regiuni diferite ale lumii, de pe diferite paliere de pret, sa cunosti stiluri diferite, sa faci diferenta intre terroir-uri, sa intalnesti abordari inedite si indraznete in vinificare. Astfel, poti sa vezi cat de placute si intense sunt cupajele albe din apelatiunea Bordeaux, recolta 2015, cat de acide si exotice sunt vinurile din Verdejo din Rueda, Spania, cat de bine structurate au devenit vinurile rosii din 2013 produse in Douro, Portugalia, cum definesc forta vinurile rosii din Toscana si Castilla y Leon, eleganta, vinurile cava spaniole, sau la ce nivel de calitate se afla vinurile rosii cu apelatiunea Bordeaux Superior 2014, vinificate fara lemn.

Ca la fiecare editie a Concours Mondial, atat organizatorii belgieni, cat si gazdele bulgare s-au straduit sa ofere experiente inedite si in afara competitiei propriu-zise, prin organizarea master-class-uri cu soiurile bulgaresti, de vizite la unele dintre cele mai interesante crame din aceasta tara – si le amintesc aici pe Dragomir Estate, Domain Bessa Valley, Angelus Estate, Zagreus sau  Villa Yustina, de cine festive cu preparate specifice gastronomiei autohtone.

IMG_9923

Echipa Romaniei la CMB 2016 (de la stanga la dreapta): Valentin Ceafalau, Horia Hasnas, Diana Pavelescu, Cosmin Popescu si Catalin Paduraru

Anul acesta, echipa de degustatori a Romaniei la Concours Mondial a fost reprezentata de catre Diana Pavelescu, secretar general al Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, Cosmin Popescu, manager general Murfatlar Romania, Catalin Paduraru, wine ambasador ADAR si presedintele International Wine Challenge Bucharest, Horia Hasnas, redactor Vinul.Ro si de catre semnatarul acestui articol. De fapt, aceasta editie a Concours Mondial de Bruxelles a reprezentat si a zecea participare pentru subsemnatul ca jurat al acestui concurs, iar organizatorii au avut grija sa marcheze acest moment prin oferirea unei insigne de aur cu insemnele CMB.

concours2

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: