WineNews: Novak Djokovic investeste in viticultura

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

novak-djoko-wineDecanter: Novak Djokovic investeste in viticultura

Liderul tenisului mondial, Novak Djokovic, a achizitionat la inceputul acestui an cinci hectare de pamant, cu scopul de a infiinta o plantatie de vita de vie, anunta publicatia britanica Decanter. Cele cinci hectare de pamant cumparate de Djokovic se afla in localitatea natala a tenismanului, Lipovac, care se afla in regiunea viticola sarba Sumadija.

Potrivit lui Vladimir Stojic, directorul de media al Asociatiei Producatorilor de Vinuri din Sumadija, destinatia terenului cumparat de Novak Djokovic a fost aceea de plantatie de vita de vie, pentru mai mult de 50 de ani, dar care in timp a fost abandonata. “In acest moment pamantul este pregatit pentru replantare, care se va face in primavara anului viitor. Nu este sigur cand va fi construita crama, insa s-ar putea sa fie undeva intre 2017 si 2018”, a precizat Stojic. Momentan, nu a fost facut public pretul platit de Nole pentru suprafata achizitionata, insa, potrivit reprezentantilor producatorilor din Sumadija, un hectar in aceasta zona costa intre 4.500 si 8.000 de euro.

Mai multe detalii, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/novak-djokovic-vineyard-deal

Brexit-wine-Decanter: Brexitul opreste campania en-primeur Bordeaux 2015

Votul dat de britanici pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana are implicatii inclusiv in piata vinului. Publicatia britanica de pofil Decanter, impreuna cu analistii platformei de tranzactii in piata vinului Liv-Ex a realizat o analiza a consecintelor provocate de Brexit pe piata vinului, printre acestea numarandu-se inclusiv oprirea brusca campaniei en-primeur pentru vinurile din Bordeaux, din recolta 2015. Analistii Liv-ex au precizat ca de aceasta stare de fapt pot profita cumparatorii din Statele Unite. Una dintre consecintele Brexitului ar fi aceea ca vinurile premium europene ar deveni prea costisitoare pentru cumparatorii in lire sterline. De asemenea, au aparut avertizari ale specialistilor economici cu privire la faptul ca piata din Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o perioada de recesiune, care, la randul ei, va avea impact asupra obiceiurilor de consum ale britanicilor.

Imediat dupa aflarea rezultatului referendumului britanic, pretul vinurilor de Bordeaux din recolta 2015 a crescut cu mai mult 10%, odata cu scaderea valorica a lirei sterline.

Justin Gibbs, analistul Liv-ex intervievat de Decanter, a declarat ca noua situatie economica reprezinta o oportunitate pentru cumparatorii in dolari, in special pentru cei din Hong Kong si Statele Unite. “Cumparatorii in dolari se pot folosi de aceasta oportunitate pentru a acumula vinuri”, a precizat Gibbs, adaugand ca foarte multi din investitorii din acest domeniu sunt in stare de expectativa. In acest sens, Will Hargrove, reprezentant al comerciantului britanic Corney & Barrow, a declarat ca o sa treaca ceva timp pana cand consecintele Brexitului vor fi vizibile in intregime: “In toamna investitorii vor putea sti cu siguranta ce si cum trebuie facut. Iar cel mai mult a avut de suferit campania en-primeur al vinurilor de Bordeaux 2015.

Mai multe despre consecintele Brexitului asupra pietei vinului, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/brexit-vote-causes-fears-wine-trade

paris2012082The Drinks Business: Parisul, cel mai mare consumator de vin din lume

Parisul a fost confirmat de catre un studiu al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV) drept orasul cu cel mai mare consum de vin din lume.

Studiul realizat de catre Scoala de Afaceri INSEEC si OIV arata ca, anual, in Paris, sunt consumate 690 de milioane de sticle de vin, consumul pe cap de locuitor fiind de 52 de litri. Pe locul secund al acestui top se afla Buenos Aires, capitala Argentinei, ai carei locuitori consuma anual 457 de milioane de sticle de vin, media per capita fiind de 32 de litri. Londra, comparativ cu anul trecut, a cazut pe locul al patrulea, lasand locul trei pentru orasul german Ruhr, care consuma 369 de milioane de sticle anual. New York-ul se afla si el in acest top, cu 301 milioane de sticle baute anual, insemnand 12 litri pe cap de locuitor. In clasamentul oraselor cu cel mai mare consum de vin se mai afla Milano (301 milioane de sticle), Los Angeles (241 milioane), Napoli (188 de milioane de sticle), Madrid (181 milioane) si Roma cu 177 de milioane de sticle baute pe an.

Detalii, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2016/06/paris-the-booziest-city-in-the-world 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: