Rock This Wine! Amprenta Muscat Ottonel 2015 & Sweet Child O’ Mine – Guns N’ Roses

rock this wine

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!).

Un vin dulce “trecut prin rock”?! Amprenta Muscat Ottonel 2015, mai precis?! Ei bine, da! Inca din momentul in care aceasta rubrica a pornit-o spre caile virtualului, asocierea dintre Amprenta Muscat Ottonel si melodie Sweet Child O’ Mine a fost una care s-a cerut imperios a fi analizata. Trecand peste termenul “sweet” din titlul melodiei, cu trimitere catre restul de zahar rezidual pe care mandru il afiseaza Amprenta Muscat Ottonel, cele doua elemente au foarte multe lucruri in comun. In primul rand, au fost realizate de catre oameni extrem de talentati! 🙂

Sweet Child O’ Mine a aparut in 1987, pe albumul de debut al celor de la Guns N’ Roses, Appettite for Destruction. Acest cantec a reprezentat o deviere de la stilul pe care trupetii GNR doreau sa-l impuna la momentul respectiv, unul hard-rock, fara compromisuri “dulcege”, insa melodia a iesit atat de bine, incat in clipa de fata este considerata a fi un imn “ever green”, un tribut adus muzicii rock. Primul Amprenta Muscat Ottonel a aparut cativa ani mai tarziu, in 2012, din recolta lui 2011, si a reprezentat dedicatia facuta de M1.Crama Atelier “stilului dulce”, ca parte a definitie Murfatlarului.

Structura melodiei Sweet Child O’ Mine este data de jocul dintre riff-urile de chitara, cu multe motive melodice, vocea astringenta, ritmul bass-ului si partea de percutie. In vinul asociat, Amprenta Muscat Ottonel 2015, structura este data tandemul dintre nuantele aromatico-gustative exotice si dulci, aciditatea citrica, mineralitatea si tentele tonice din postgust.

Legendarul, ultra-cunoscutul riff de deschidere al acestui cantec, (bucata muzicala interpretata de chitara) defineste stilul melodiei Sweet Child O’ Mine: unul fluid, melodic, cu un ton curat, aproape narativ, si o agresivitate in progresie. De cealalta parte, stilul vinului Amprenta Muscat Ottonel 2015 este construit dupa acelasi tipar, cu toate ca este un vin dulce: este lejer, bogat, plin si usor de baut, datorita aciditatii proaspete care echilibreaza tonurile dulci, cu o explozie aromatica si un postgust surprinzator de citrice coapte.

Facand o paralela intre cele doua elemente observam niste similaritati surprinzatoare: chitarile armonie si solo (Gilby + Slash) joaca acelasi rol pe il au tonurile aromatice-gustative dulci, de diferite intensitati si cu diferite abordari (florale si exotice), vocea lui Axl Rose coloreaza si echilibreaza metalic, asemanator aciditatii vinului, bass-ul lui Duff McKagan creeaza o stare de asteptare, ca mineralitatea calcaroasa a Amprentei, cu notele ei tonice, ce domina energic postgustul.

Sweet Child O’ Mine si Amprenta Muscat Ottonel 2015 sunt deopotriva melodice, armonioase si nu plictisesc. Cu toate ca sunt pigmentate de bucati armonico-aromatice cu note prelungite, ele au o melodicitate incredibila si un echilibru impecabil.

Sweet Wine O’… hmm, pardon! Sweet Child O’ Mine!

Rock this Wine!

PS: In cazul in care considerati ca Amprenta Muscat Ottonel 2015 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun-gust!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: