Sable Noble alb – expresia solar-minerala a Murfatlarului

sable noble deschidereLansarea pe piata a colectiei Sable Noble, in special a cupajului alb ce poarta acest nume, a coincis cu aparitia Cramei Atelier si a reprezentat atat o declaratie de intentie a “cramei mici de la Murfatlar”, cat si o demonstratie elocventa a faptului ca aceasta regiune poate sa ofere vinuri fermecatoare.

Prin colectia Sable Noble, M1.Crama Atelier a incercat sa ofere o noua definitie a expresiei terroir-ului de Murfatlar, cu tot ce inseamna el: precipitatii sarace, vant intens, soare abundent, influenta Dunarii si a Marii Negre, ce pondereaza arsita verii si gerul iernii, soluri argiloase, calcaroase, chiar nisipoase… I s-a spus Sable Noble, o referire directa la tipul de sol intalnit prin aceasta zona, dar si ca un tribut adus litoralului, marii. Inclusiv stilul de vinificatie a contribuit la crearea acestei identitati. Alaturi de ceea ce ofera terroir-ul Murfatlarului, Razvan Macici si echipa de vinificatori au vrut sa evidentieze in vinurile Sable Noble caracterul prietenos, relaxant, ludic si bogat al acestora. Vinurile Sable Noble au fost create sa-i atraga de la primul contact pe neofiti si pasionati, deopotriva, sa impresioneze prin structura lor sincera, construita pe baza aromelor de fructe coapte si zemoase.

sable noble alb 02

In preajma marii o vita puternica isi face cale spre soare printre bobi marunti de scoica pisata si crab macinat. De acolo isi trage seva Sable Noble, vinul nascut unde pamantul se intalneste cu nisipul iar strugurele mangaiat de soare isi lasa amprenta unica in personalitatea lui complexa.

Primul Sable Noble Alb, rezultatul recoltei 2011 (Sauvignon Blanc 30%, Chardonnay 30%, Pinot Gris 30% si Riesling 10%), s-a recomandat prin amprenta aromatica de citrice piersici albe si pepene galben, dar si prin gustul concentrat, cu o persistenta tonic-citrica. Sable Noble Alb 2012, cu aceeasi structura a cupajului, a confirmat stilul lansat cu recolta anterioara, dar si asteptarile fanilor, aducand, pe langa notele fructate bogate, si o impresie solar-minerala. Odata cu versiunea din 2013 si cu schimbarea partenerilor de cupaj (Sauvignon Blanc 40%, Chardonnay 40% si Pinot Gris 20%), Sable Noble Alb s-a consacrat ca fiind vinul ce prezinta potentialul terroir-ului de Murfatlar, trecut prin filtrul stilistic al “Lumii Noi”: aceleasi note de fructe coapte (pere, piersica, pepene galben), echilibrate de o aciditate placuta, tonica. Cu recolta 2014, an mai rece, cu precipitatii abundente, Sable Noble Alb a crescut la capitolul aciditate, fara insa sa faca rabat la capitolul aromatic.

Anul 2015 a adus o noua schimbare in componenta cupajului alb al colectiei “Vinuri de nisip”. Daca pana la aceasta versiune, Sable Noble Alb s-a exprimat prin jocul dintre Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Gris, cu mici interventii din partea Rieslingului la primele doua recolte, in 2015, Sable Noble Alb a fost creat pe baza tandemului dintre Sauvignon Blanc si Chardonnay. Aceasta noua componenta a facut ca vinul sa castige la capitolul mineralitatea calcaroasa, ce joaca rolul de coloana vertebrala. In acelasi timp, Sable Noble Alb 2015 a ramas acelasi vin exotic, cu arome de lamaie verde, piersica zemoasa si pepene galben, capabil sa impresioneze prin naturaletea sa in exprimare, prin echilibrul dintre aciditatea suculenta si tonurile floral-vegetale.

Vinul a fost realizat din struguri recoltati manual, iar mustul a fost obtinut prin presare lejera, dupa o macerare peliculara la temperatura scazuta a soiurilor Chardonnay si Sauvignon Blanc. Soiurile au fost vinificate separat, cupajarea finala realizandu-se la inceputul lui 2016, in cadrul examenului dat de vinurile noi in fata lui Razvan Macici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 484.962 hits
%d blogeri au apreciat asta: