Aperitiv Mamaia – de la brand popular la aspirational

mamaia colajMamaia. Pentru foarte multi dintre cei care citesc aceste randuri, termenul este sinonim cu vacanta de vara, cu starea de bine, cu Marea Neagra, cu distractia etc, iar acest lucru se datoreaza in special binecunoscutei statiuni din nordul orasului Constanta, transformata, cel putin in ultimele 15 veri, in pol national al distractiei. In acelasi timp, pentru o anumita categorie de cititori, sa zicem cu o experienta de viata mai indelungata, Mamaia are conotatii tot din acelasi spectru cu cele de mai sus (distractie, stare de bine, relaxare), insa face referire la o serie de bauturi speciale pe baza de vin, a caror prezenta pe piata din Romania a dat nastere unor trenduri si obiceiuri de consum.

Inca de la aparitia sa, principalul obiectiv al proiectului M1.Crama Atelier a fost acela de a face cunoscut pasionatilor de vin potentialul terroir-ului de Murfatlar, prin intermediul unui portofoliu de produse super-premium, cu o prezentare moderna si eleganta. Singurul produs pe care Crama Atelier l-a preluat din portofoliul Murfatlar a fost Mamaia. Mai precis Aperitivul Mamaia. Istoria acestei marci este una care se confunda cu obiceiurile de consum ale multora dintre romani, incepand cu mijlocul anilor ’60, pana la Revolutie. Ca sa aflam povestea acestui brand am stat de vorba cu una dintre figurile marcante ale vinului romanesc si ale celui de Murfatlar, vinificatorul Alexandru Canariov.

Mamaia a aparut ca marca comerciala pentru bauturi alcoolice la mijlocul anilor ’60, la aproape un an de la finalizarea constructiei combinatului viticol de la Murfatlar (construit intre anii 1960-1963). “Anul de inceput al marcii Mamaia a fost 1964, iar sub acest nume se comercializa vermut in doua variante: Vermut Mamaia Alb si Vermut Mamaia Rosu. Cel care a adus aceasta tehnologie in Romania a fost directorul de la acea vreme al IAS-ului, Stanculescu, care a facut o specializare in Italia, timp de sase luni”, isi aminteste Alexandru Canariov, adaugand ca “din momentul in care am inceput sa producem vermut la Murfatlar, am folosit esenta originala pentru vermut din Italia, furnizorul pentru aceasta materie prima fiind acelasi producator de la care se aprovizionau Cinzano si Martini. Nu s-a folosit niciun adaos romanesc”.

Vermut si biter

Cu toate ca multi consumatori le confunda, biterul si vermutul sunt bauturi distincte, moduri de productie aproape asemanatoare, dar cu ingrediente diferite. Vermutul este o bautura aromatizata din vin, cu adaos de alcool alimentar, zaharoza, caramel si extracte de plante admise de legislatia sanitara. Proportia vinului care intra in compozitia vermutului trebuie sa fie de cel putin 70% din volumul produsului finit. Taria alcoolica dobandita (efectiva) a vermutului este de minim 15% vol. In acelasi timp, biterul este o bautura alcoolica de tip aperitiv, cu gust dulce amar si aroma specifica. Comparativ cu vermutul, biterul are un grad de alcool mai ridicat, variind in functie de sortiment, intre 18 – 25% vol., rar pana la 30% si o aciditate ceva mai scazuta. Vermutul si biterul fac parte din categoria vinurilor speciale, datorita faptului ca primesc un adaos de alcool alimentar, purtator de accize.

Esenta folosita pentru macerarea vermutului Mamaia era de doua tipuri sub forma de pulbere si sub forma lichida, primul tip fiind cel care dadea rezultate mai bune, deoarece “dupa macerare iti dadea un plus de aroma, extract si savoare, comparativ cu cea lichida, care trebuia folosita in cantitati mai mari pentru a ajunge la rezultatele primului tip”. La capitolul vinuri, se foloseau vinuri albe, seci, soiurile cele mai folosite fiind Rieslingul Italian si Feteasca Regala, iar ca vinuri rosii, cele mai putin corpolente, cu aciditate mai ridicata. “Vinurile folosite erau neutrale din punct de vedere aromatic, deoarece nu trebuiau sa influenteze aromele conferite de extractul de vermut. Nu avea sens sa folosesti Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc”, afirma Alexandru Canariov. Extractul de vermut, vinul si celelalte ingrediente erau puse intr-o cuva prevazuta cu agitator, iar dupa obtinerea vermutului, acesta era tinut pentru “infratire” timp de un an, in butoaie de peste 5.000 de litri. Dupa aceasta perioada i se facea o o conditionare sumara, cu cel mult o tratare termica si filtrare, inainte de imbuteliere.

Dupa o perioada, s-a luat hotararea ca oferta de vermut Mamaia sa se diversifice, astfel aparand pe piata Vermut Mamaia Extrafin si Vermut Mamaia Specialitate, diferenta dintre ele fiind data de procentul de extract de vermut folosit. “Am incercat si o varianta de vermut sec, pe care atat Martini, cat si Cinzano o au, insa am renuntat la ea deoarece nu a avut succes pe piata”, mai afirma Alexandru Canariov. Potrivit acestuia, productia de Vermut Mamaia se ridica la aproximativ 200 de vagoane, din care 100 de vagoane mergeau catre export, mai ales catre Polonia, repartitia pe culori fiind impartita in mod egal. “In Romania, Vermutul Mamaia se gasea in toate restaurantele si in toate magazinele de tip Alimentara, insa nu era singurul vermut existent pe piata. Era o moda a vermuturilor, consumul de astfel de bauturi era unul foarte ridicat. Insa, cele mai mari cantitati le vindeam pe Valea Jiului. Cand iesea minerul din sut se stia ca portia lui este o sticla de Vermut Mamaia. Era dulce, era tare (22 de grade vol. alc.), era aromat…”

Vermutul Mamaia a fost produs pana in anul 1985, insa vanzarea sa a continuat mult timp dupa, datorita cantitatilor mari existente pe stoc. Intre timp, piata din Romania era martora aparitiei mai multor produse sub brandul de Mamaia, unul dintre ele fiind Biterul Mamaia. “Politica comerciala de atunci nu era una care sa se impiedice de folosirea aceleiasi marci pentru mai multe tipuri de produse. Consumatorii nu le confundau, deoarece erau produse diferite. Asa a aparut si Biterul Mamaia pe piata, dar si vinurile Mamaia”, mai specifica Alexandru Canariov. Bitterul Mamaia a aparut la inceputul anilor ’80, evenimentul de lansare al acestei bauturi avand loc la Cazinoul din Constanta. Chiar daca aveau acelasi nume, Vermutul Mamaia si Biterul Mamaia au fost comercializate in paralel aproximativ 12 ani, dupa care a fost oprita productia la ambele produse.

“Pentru foarte multi consumatori romani, marca Mamaia avea rezonanta, cu popularitate crescuta, asta pe langa faptul ca indirect iti inducea ideea de concediu, vara, mare, soare. Mamaia era unul dintre termenii caracteristici pentru Murfatlar. De aici a plecat succesul acestei marci”, spune Alexandru Canariov. Dupa Revolutie si dupa privatizarea IAS Murfatlar, brandul Mamaia a reaparut in portofoliul Murfatlar Romania, sub forma de biter, in 2009. Modul de productie, unul diferit comparativ cu cel al vermutului si al biterului produs la IAS, a venit cu o noutate: in locul extractului de vermut folosit anterior s-a folosit extract de cirese amare si gentiana.

Aparitia proiectului M1.Crama Atelier a presupus trecerea produsului intr-o alta etapa de viata: intrarea sa in portofoliul premium, sub un nou nume de “Aperitiv Mamaia”, cu un design modern si cu un ambalaj atragator, dar si cu un nou segment de consumatori tinta. Astazi vinul, materie prima pentru Aperitivul Mamaia, este produs din struguri de Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, care este tras in recipienti de 3-5 vagoane unde este i se corecteaza concentratia alcoolica , pana la taria de 20% vol. alc., continutului de zahar, pana la 128 g/l, prin administrare de must concentrat si i se administreaza extractele din macerate naturale din plante, cirese amare si gentiana. Produsul astfel obtinut se trage in vase de lemn de circa 5.000 l unde se lasa in repaus timp de 30 zile, pentru infratirea componentelor. Aperitivul obtinut si partial conditionat se pastreaza in vase de lemn circa 12 luni de zile. Cu 6 luni inainte de data stabilita pentru imbuteliere se verifica stabilitatea tartrica si, daca este nevoie, se efectueaza refrigerarea la -7° C, urmata de o filtrare sterilizanta.

Aperitivul Mamaia poate sa fie consumat ca atare, dar si in diverse combinatii, ca baza pentru cocktailuri, aroma sa puternica de cirese amare si gentiana iesind foarte usor in evidenta. Daca este consumat de sine statator, este recomandat a fi bine racit, la 3-6 grade Celsius. Structura sa aromatico-gustativa si aciditatea prezenta, care echilibreaza perfect gustul dulce al Aperitivului Mamaia, il recomanda drept partenerul ideal pentru deserturi corpolente, pe baza de ciocolata sau creme. Pentru a veni in ajutorul iubitorilor acestei bauturi, M1.Crama Atelier propune Aperitivul Mamaia in patru tipuri de ambalaje, la 375 ml, 500 ml, 750 ml si 1000 ml.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: