WineNews: O enzima, cauza mirosului vinului evoluat

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

wine-smell-inside-1Vinepair.com: O enzima, cauza mirosului vinului evoluat

O echipa de cercetatori francezi au anuntat ca principala cauza a mirosului vinului evoluat este o enzima, scrie site-ul Vinepair.com. In urma cercetarilor desfasurate de o echipa de oameni de stiinta din cadrul Universitatii din Strasburg, Franta, s-a ajuns la concluzia ca enzima CYP76F14 este responsabila pentru prezenta in vinurile mature a mirosului specific de evoluat.

Despre CYP76F14 se spune ca face parte dintr-o familie de enzime care sunt cunoscute pentru transformarea unor substante din vin in compusi aromatici. Mai precis, CYP76F14 trasforma compusul monoterpenol-linalool in (E)-8-carboxylinalool. Odata cu evolutia vinului in timp, (E)-8-carboxylinalool se transforma in lactona, un compus organic aromatic, cu miros placut. Pentru a descoperi aceasta enzima, oamenii de stiinta au prelevat probe de vinuri rosii si albe mature, pe care le-au studiat cu ajutorul spectrometriei de masa si cromatografiei gazelor. Acestia au anuntat ca sunt multi alti factori care influenteaza aromele vinurilor, de la tipul de vita, sol, clima si mod de vinificare, si ca enzima CYP76F14 are un rol important alaturi de acestia.

Un material mai amplu despre acest studiu poate fi citit aici:
http://vinepair.com/booze-news/what-makes-old-wine-smell/

ana-sapungiuPrimul Master of Wine de origine romana

Treisprezece absolventi ai Institutului Master of Wine au primit pe 5 septembrie titlul de MW, printre acestia aflandu-se inclusiv un specialist de origine romana.

Ana Emilia Sapungiu, achizitor al renumitului comerciant de vinuri Oddbins Wine Merchant, s-a numarat printre cei treisprezece cursanti ai Institutului Master of Wine, care au reusit sa primeasca cea mai importanta recunoastere la nivel mondial in domeniul vinului. Potrivit site-ului Masterofwine.org, pasiunea pentru vin a Anei Sapungiu a plecat de la teza de MBA, cursuri sustinute la Londra, care a avut ca subiect principal vinul. In timpul studiului, aceasta a facut inclusiv un import de vinuri romanesti in Londra si a ocupat diverse functii la mai multe agentii de vin din Londra, inclusiv Liberty Wines. A intrat in echipa Oddbins printr-un program de specializare, companie in care a ocupat mai multe posturi pana la cel de astazi, de achizitor, atributiile sale principale fiind acelea de a redefini si reforma portofoliul de vin al celebrului comerciant. De asemenea, Ana Sapungiu este membru degustator al International Wine Challenge, competitie organizata de Decanter, dar si al concursului Wine of Portugal.

Teza pe care Ana Sapungiu a prezentat-o in cadrul examenului de obtinere a titlului Master of Wine a purtat titlul “Care este rolul curent si viitor al agentiilor de vin britanice in piata de retail?”.

Alaturi de Ana Emilia Sapungiu au mai primit titlul de Master of Wine urmatorii specialisti: Fongyee Walker (China), Richard Ballantyne, Matthew Forster, Jeremy Lithgow (Marea Britanie), Bree Boskov (Australia), Barbara Boyle, Mick O’Connell (Irlanda), Matt Deller, Mary Margaret McCamic (Statele Unite), Sonal Holland (India), Iain Munson (Franta) si Mark Pygott (Taiwan).

In acest moment, in lume activeaza 358 de detinatori ai titlului Master of Wine, din 28 de tari. Este cunoscut faptul ca examenul de obtinere al titlului Master of Wine este unul foarte drastic, foarte putini absolventi ai Institutului Master of Wine reusind sa il treaca. Examenul include o parte practica, una scrisa si una de sustinere a unui eseu despre vin.

Mai multe detalii despre aceasta promotie de Master of Wine, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/see-new-masters-of-wine

The Drinks Business: Vinul vrac, 38% din exportul mondial

Cresterea segmentului de piata pentru vinul vrac a dus de asemenea la cresterea exporturilor, in acest moment 38,6% din total export vinuri fiind reprezentat de vinul vrac, care reprezinta cantitativ 39,49 milioane de hectolitri exportati la nivel mondial, anunta The Drink Business, citand date prezentate de Organizatia Internationala Vitivinicola. Spre comparatie, vinul imbuteliat reprezinta 54,3% din exportul global, din care 7,1% fiind vinuri efervescente. Incepand cu anul 2000, vinul vrac a crescut ca segment de piata, diferenta dintre anul 2015 si 2000 fiind de 4 procente.

La nivel mondial, vanzarea de vin vrac a crescut in ultimii 15 ani cu 71% , de la 59,99 milioane de hectolitri in 2000, la 102,43 milioane de hectolitri de vin vandute anul trecut. In aceeasi masura, si din punct de vedere valoric segmentul a crescut, diferenta dintre 2000 si 2015 fiind de 107%, de la 13.704 milioane de euro la 28.333 milioane de euro. Crestere s-a simtit si la capitolul pret standard de vin vrac, aceasta fiind de 16%, de la 0,61 euro/l in 2000 la 0,71 euro/l in 2015.

Mai multe detalii, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2016/09/bulk-wine-now-38-of-global-wine-exports/

The Drinks Business: Patron de bar, la inchisoare pentru vinul “Hitler”

Proprietarul unui bar din Germania va sta trei ani in inchisoare, dupa ce politia a descoperit in localul sau  din Bavaria trei sticle de vin din colectia “Fuhrer Wine”, pe etichetele carora este infatisat Hitler, dar si salutul nazist, anunta The Drinks Business. In Germania si Austria este ilegala vanzarea si detinerea de produse care sa poarte simboluri ale regimului nazist, ambele fapte fiind considerate anticonstitutionale.

Din cate se pare, politia a fost anuntata de produsele detinute de patronul german de catre un consumator, care s-a simtit lezat de prezenta lor in bar. Potrivit reprezentantilor politiei, acuzatul nu are antecedente extremiste, acesta precizand cu nu stia ca detinerea acestor sticle este ilegale si ca toate cele trei sticle au fost primite cadou.

Produse in Italia, vinurile “Hitler” fac parte din colectia “Historical Series” (Serii Istorice), lansata pe piata in 1995 de catre compania Vini Lunardelli. Conform site-ului oficial al companiei producatoare aceasta colectie a fost creata pentru “a a celebra figuri importante ale istoriei italiene, dar si ale istoriei mondiale”, printre cei care au aparut pe etichetele vinurilor italiene numarandu-se Che Guevara, Winston Churchill, Karl Marx sau Napoleon Bonaparte.

Mai multe detalii despre aceasta colectie, dar si despre scandalul din Germania pot fi lecturate aici:
www.thedrinksbusiness.com/2016/09/german-landlord-faces-jail-for-over-hitler-wine/

chateau-gabyDecanter: Trei crame din Bordeaux cumparate de un miliardar american

Trei proprietati bordeleze au fost cumparate la inceputul lunii septembrie de catre miliardarul american Thomas Sullivan, anunta publicatia britanica Decanter. Potrivit editorilor Decanter, prin cumpararea cramelor Chateau Gaby din AOC Fronsac, Chateau Moya din AUX Castillon Cotes de Bordeaux si Chateau du Parc din AOC Saint Emilion Grand Cru, afaceristul american a intrat in posesia unei suprafete de vie de aproximativ 30 de hectare. Preturile de tranzactionare ale cramelor nu au fost facute publice, insa se cred ca valoarea celor trei proprietati ar fi unde intre 8 si 12 milioane de euro.

Atat Chateau Gaby, o proprietate de 16 hectare, cat si Chateau Moya (8 hectare) au fost vandute de catre canadianul David Curl. Chateau du Parc, cu o suprafata de vie de 5,5 hectare, a fost achizitionata de Sullivan de la Alain Raynaud, wine-consultan si fost proprietar al domeniului Chateau Quinault, St. Emilion. Vinificatorul si directorul general al Chateau Gaby va ramane in continuare Damien Landouar, care ocupa aceasta pozitie din 1999. Rolul acestuia este de a realiza conversia cramei catre viticultura organica pana in 2018. Damien Landouar va oferi consultanta totodata si pentru Chateau Moya si Chateau du Parc.

Mai multe detalii, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/chateau-gaby-bordeaux-sold

ornellaiaThe Drinks Business: Ornellaia 2016, o recolta exceptionala

Producatorul italian Ornellaia a anuntat ca a demarat recolta din 2016 si ca, potrivit tuturor asteptarilor, aceasta este una dintre cele mai bune din ultimii ani, la nivelul celor din 2001 sau 2006, scrie The Drinks Business. Crama din Toscana a inceput campania de toamna 2016  pe 22 august, cu recoltarea soiurilor Sauvignon Blanc si Viognier. Axel Heinz, directorul si vinificatorul Ornellaia a explicat presei ca recoltarea precoce a fost “rezultatul unor precipitatii scazute” in timpul lunii August. “Temperaturile ridicate din lunile iulie si august au grabit procesul de coacere. Din fericire, Bolgheri este un loc binecuvantat, cu diferente semnificative de temperatura intre zi si noapte, care permite vitei sa isi revina in timpul noptii, dupa caldura si seceta din timpul zilei. De asemenea, solurile noastre creaza conditii optime pentru dezvoltarea calitatilor aromatice ale strugurilor”, a declarat Axel Heinz. Acesta a mai spus ca strugurii albi au o buna aciditate si un potential alcoolic de 13%.

“Dupa cum stau lucrurile in acest moment, este foarte posibil ca recolta 2016 sa fie printre cele mai bune recolte Ornellaia, la acelasi nivel de calitate cu 2001, 2006, 2011 sau 2012, ani caracterizati de veri calde si secetoase, dar cate ne-au dat vinuri cu o mare concentrare, structura si bogatie aromatica”, a mai adaugat Heinz.

Detalii, aici:
www.thedrinksbusiness.com/2016/09/ornellaia-begins-great-2016-harvest/

Time: Vinul din Franta va fi mai scump din 2017

Recolta mai mica de struguri din Franta va duce cu siguranta la o crestere a preturilor vinurilor provenite din aceasta tara, anunta publicatia Time. Editorii acestei publicatii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce Ministerul Agriculturii din Franta a anuntat ca industria vitivinicola din Hexagon a avut de suferit in 2016 din cauza conditiilor climaterice neprielnice. Potrivit estimarilor oficialilor francezi recolta din 2016 va fi cu 10 procente comparativ cu cea din 2015. Episoadele frecvente de inghet si grindina, dar si seceta, au provocat pierderi in aproape toata tara, insa cele mai afectate regiuni au fost Beaujolais, Charentes, Valea Loarei si Champagne.

Editorii britanici mai scriu ca in conditiile date este inevitabil ca pretul vinurilor sa nu creasca, Franta fiind nevoita sa suporte pe piata mondiala concurenta vinurilor din Italia si California, care au anuntat recolte exceptionale din punct cantitativ si calitativ in 2016.

Detalii, aici:
http://time.com/money/4474179/french-wine-production-down/

screenshot_coppolaThe Drinks Business: Francisc Ford Coppola se judeca pe drepturi de imagine

Celebrul regizor Francis Ford Coppola a intentat la inceputul lunii septembrie un proces unui producator de vinuri din Oregon, precizand ca acesta din urma a copiat imaginea si ambalajul vinului “Director’s Cut”, produs de cineast, anunta The Drinks Business. Coppola si-a justificat actiunea adaugand la dosar imagini cu cele doua produse, Coppola Director’s Cut, pe de o parte, si Copa di Vino’s Winemaker’s Cut, pe de alta parte, indicand si elementele copiate de compania concurenta.

Reprezentantii lui Francisc Ford Coppola au declarat ca au luat decizia de a intenta proces civil producatorului Copa di Vino deorece produsul Winemaker’s Cut “imita in mod intentionat produsul Director’s Cut pentru a induce in eroare consumatorii. Cele doua produse puse una langa alta arata faptul ca sunt aproape similare, pornind de la marca, pana la culoarea etichetei.” De asemenea, in dosar se cere retragerea de pe piata a produsului incriminate deoarece “paratul a incalcat intentionat legislatia privind drepturile de autor”. Dosarul a fost depus la Tribunalul din California.

Un cineast si un viticultor de succes, Francisc Ford Coppola a castigat Oscarul pentru cel mai bun film cu peliculele Patton (1970) si The Godfather (1972), ca de altfel alte trei Oscaruri pentru The Godfather 2 (1974). Printre filmele sale de referinta se mai numara The Conversation (1974) si Apocalypse Now (1979). Acesta este proprietarul domeniului Francis Ford Coppola Winery, aflat in California, o crama de succes ale carei vinuri sunt apreciate la nivel mondial.

Detalii despre acest proces pot fi lecturate aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/08/coppola-sues-winemaker-over-rip-off-label/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: