Rock this Wine! Sable Noble Alb 2015 & Under Pressure – Queen ft. David Bowie

Untitled design

Ne place vinul. Ne place muzica. Daca le aducem pe amandoua la un loc, poate sa iasa ceva fain! Nu-i asa? Asocieri intre aceste doua elemente, cumva asemanatoare intre ele, s-au mai facut si vor mai fi facute. Insa, ceea ce incercam noi cu rubrica – “Rock this wine!” – este analiza celor doua elemente ale acestei asocieri, atat separat, cat si impreuna, astfel incat sa ne putem bucura de amandoua deopotriva. Cu simturile unor profani extrem de pasionati, vom incerca sa asociem vinurile M1 cu cateva melodii celebre, rock sau ne-rock, pop, disco (!), de ce nu, chiar muzica simfonica (!!!)

Ce faci cand ai doua soiuri considerate “serioase”, Sauvignon Blanc si Chardonnay, transpuse intr-un singur cupaj, Sable Noble Alb 2015, ce se prezinta foarte prietenos, expansiv si sprintar!? Poti sa il savurezi in liniste sau sa il asociezi cu o melodie rock! 😉

Propunerile pentru aceasta asociere au fost multe (si nu, nu e vorba de “Bun e vinul ghiurghiuliu” sau “Ia mai toarn-un paharel!”, ca sa evitam orice speculatie!), insa ne-am oprit la Under Pressure, melodia pe care grupul Queen a compus-o, lansat-o si facut-o celebra impreuna cu David Bowie. Caracterizata de multi profani drept “cealalta melodie, nu Radio Ga Ga!”, Under Pressure este un veritabil exponent al inceputului anilor ’80 (a aparut in 1981, pe albumul Hot Space), cu toate elementele structurale care decurg din asta: ostinatoul (repetitia ritmica si melodica) care iti tipareste melodia pe circumvolutiuni, usoara apropiere de stilul disco, dar cu un puternic sentiment de garage-rock, accentul pe voce (si ce voci!!!) etc. In aceeasi linie, Sable Noble Alb 2015 exprima ceea ce poate oferi terroir-ul de Murfatlar: mineralitate, soare, abundenta aromatica, densitate structurala, fruct copt.

Under Pressure, ca multe alte melodii Queen, incepe cu un “carlig”, acea linie inteligenta a basului lui John Deacon, care sustine melodia de la un capat la altul, baza pe care se inalta toata constructia melodica, de unde se creste gradual. Acelasi tip de prestatie il are in vin mineralitatea calcaroasa si sacadata a lui Sable Noble Alb, care joaca rolul de coloana vertebrala pentru toata constructia aromatica si gustativa. Aceasta caracteristica se dezvolta atat armonic, cat si ritmic, si tine “linia melodica” a cupajului pana in punctul sau culminant.

Daca in melodie prima parte este dominata de faimosul riff (fraza melodica) de bas, bataile bateriei, interventiile pianului si ale chitarei armonie, in vin senzatia acid-minerala se prezinta ca prim solist, cel putin in debut. Mai apoi, in Under Pressure prim-planul apartine vocilor lui Freddie Mercury si a lui David Bowie, care merg in paralel si se pun in valoare reciproc, fiecare in parte avand rolul de voce de acompaniament pentru celalalt. Exact precum cele doua soiuri ale cupajului Sable Noble Alb! David Bowie este Sauvignon-ul Blanc, cu registrul sau usor rece, metalic-mineral, usor citric, acid, ierbos, auster si straniu. De cealalta parte, vocea Freddie Mercury poate sa fie definitia Chardonnay-ului: este suava, catifelata, cu note abundente si calde de fructe exotice, voluptoasa si exotica. Ambele soiuri, dar si ambele voci, au eleganta si sobrietate, dar pe care le exprima diferit.

Atunci cand “Bowie Sauvignon” are intaietate, “Mercury Chardonnay” dubleaza, si invers, insa partile cele mai interesante sunt cele in care cele doua elemente merg in armonie, in tandem. Punctul culminant, explozia, are loc aproape de finalul partiturii, insa ea aduce tot ce are mai bun fiecare element in parte, esenta. “Bowie Sauvignon” si “Mercury Chardonnay” si-au impartit rolurile in vin si in melodie asa incat melomanul/degustator sa aiba parte de o experienta in crescendo, care sa se finalizeze mai apoi in armonii impresionante.

Rock this Wine!

PS: In cazul in care considerati ca Sable Noble Alb 2015 se asociaza mai bine cu o alta melodie, nu ezitati sa comentati! Incurajam comentariile pertinente si de bun-gust!

Daca ti-am starnit curiozitatea, poti descoperi toate asocierile acestei rubrici accesand link-ul Rock this wine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: