A sasea recolta M1 cu semnatura lui Razvan Macici

deschidere-canvaDaca pentru foarte multe domenii toamna reprezinta anotimpul acela in care se face recensamantul “inaripatelor” si al rezultatelor muncii depuse peste an, pentru industria vinului fiecare toamna reprezinta un nou punct de plecare pe drumul construit in jurul axei productie-promovare-vanzare. E momentul acela in care toate energiile din crama se canalizeaza pentru reusita campaniei de recoltare si vinificare.

Ca in fiecare din ultimele cinci toamne, Razvan Macici a zburat din emisfera sudica, din Africa de Sud, mai precis, pentru a bifa cea de-a sasea recolta la “crama mica de la Murfatlar” si pentru a-si pune amprenta asupra viitoarelor vinuri M1. Nu puteam sa ratam ocazia de a fi alaturi de Razvan si in aceasta campanie si sa relatam modul in care apar vinurile din portofoliul M1, asa ca ne-am luat din nou “echipamentul” de crama si l-am urmat indeaproape pe enologul-consultant M1, in prima saptamana a campaniei 2016.

Ajuns la Murfatlar, Razvan a trecut repede peste emotiile revenirii in tara si revederii echipei M1, si a trecut la treaba. Prima sa preocupare a fost aceea de a vedea viile de pe care se culeg strugurii. Rand pe rand, a vazut parcelele de Pinot Noir, Feteasca Neagra, Babeasca neagra, Chardonnay sau Muscat Ottonel, fiecare dintre ele aratand un bun potential.

Deoarece primele doua zile s-au desfasurat sub auspiciile unei ploi destul de sacaitoare, ce a scos din functiune mai multe strazi din Constanta, Razvan a hotarat sa realizeze o inventariere a vinurilor existente in Crama Atelier, baze ale viitoarelor cupaje si asamblaje. Fiecare lot in parte, indiferent ca se afla in butoaie de lemn, tanc de inox sau amfore de ciment, este atent analizat si degustat, iar Razvan isi face primele schite in privinta viitoarelor creatii. Unele vinuri sunt gata de a intra in faza finala a periplului lor in crama, imbutelierea. Multumirea lui Razvan legata de calitatea vinurilor ii poate fi citita pe fata, dar in acelasi timp, are grija sa o exprime si vocal, cuvintele sale aducand un plus de entuziasm.

012Inventarierea si degustarea vinurilor existente in „crama mica” este precedata de sedinta tehnica, prima degustare in care se nasc viitoarele vinuri M1.Crama Atelier. Razvan Macici este secondat de catre Ilie Ionel, sef vinificatie Murfatlar, Claudia Bucur, sef vinificatie vinuri rosii si Alexandru Canariov, senior wine-maker Murfatlar, si de subsemnatul, dar cu un rol mai mult de spectator. Fiecare primeste in pahare probe din loturile selectate de Razvan. Se degusta, se analizeaza, se noteaza. Se face inca o selectie a probelor, iar Razvan Macici isi stabileste primele asamblaje de loturi. Se verifica analizele vinurilor si se “taie” la sange, nefacandu-se niciun fel de concesie. Discutiile se poarta cu gandul la viitor, vinurile trebuind sa arate un potential ridicat de evolutie. Ajutat de Claudia Bucur, Razvan “sculpteaza” primele viitoare vinuri. Chardonnay-ul 2014, care va intra in colectia Leat 6500, promite o continuare a liniei consacrate: structura impetuoasa construita din triada aciditate-arome-lemn. Chardonnay 2015, vine in schimb cu o usoara schimbare de paradigma: un plus fructat, care reuseste sa stapaneasca elegant notele de lemn. Apare si Babeasca neagra 2015, o promisiune aromata si salbatica, dar si Feteasca neagra 2014, a carei densitate si fruct incanta echipa de degustatori. Ambele vinuri vor aparea in colectia Arezan. Pinot Noir 2013 poarta amprenta anului in care a luat nastere, parfumat si sobru, aproape aristocratic. Intr-un sfarsit apare si Charme de la Mer 2015, care se prezinta aromat, colorat si“rasfatat”. Langa toate acestea, isi face aparitia si o surpriza, care va fi dezvaluita la timpul potrivit. Tipicitate, extract, explozie aromatica. Promite sa devina unul dintre vinurile “fanion” ale Cramei Atelier.

020Intre timp, in crama apare o confirmare a faptului ca Babeasca Neagra Arezan 2015 va avea o continuare si in 2016. Strugurii arata sanatosi, cu un continut de zahar bun si cu pielita tare si carnoasa. Mustul este intens colorat, dulce si aromat.

Si pentru ca intreg ciclul de productie trebuie sa culmineze cu vanzarea, in ultima zi a saptamanii primim vizita intregii echipe de vanzari, condusa de Stefanie Binder. Membrii echipei devin si primii „spectatori” ai proaspetelor creatii semnate Razvan Macici. Explicatiile primite din partea lui Razvan dar si vinurile degustate, le confirma increderea in ceea ce vor prezenta pietei in perioada imediat urmatoare, lucru declarat chiar de ei la sfarsitul degustarii.

Campania 2016 la Crama Atelier continua!

1 reply »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: