WineNews “Limba electronica” pentru degustarea vinurilor

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

limba-electronicaThe Drinks Business: “Limba electronica” pentru degustarea vinurilor

Cercetatorii din cadrul Universitatii South Australia au anuntat ca au dezvoltat un dispozitiv electronic capabil sa determine cu acuratete varsta si calitatea unui vin, anunta The Drinks Business.

Creat de o echipa condusa de catre dr. Xavier Ceto Alseda, dispozitivul, numit “limba electronica” poate identifica chiar si tipul de butoi de lemn in care a fost maturat un anumit vin. Oamenii de stiinta australieni au afirmat ca doresc sa foloseasca “limba electronica” pentru a testa vinurile la scala industriala si ca acest dispozitiv poate sa dea asigurari privind calitatea unui vin inainte de a fi prezentat consumatorilor. Dispozitivul, realizat din electrozi de platina, aur si carbon, masoara semnalele electrochimice de zaharuri, compusi fenolici sau alte tipuri de compusi prezenti in vin. Aceste semnale sunt apoi procesate pentru a crea amprente unice pentru fiecare vin in parte. In timp ce anumiti senzori sunt capabili sa identifice anumiti compusi din vin, “limba electronica” poate sa analizeze combinatia de compusi din vin in ansamblu. “Acest dispozitiv imita procesul degustarii, in cadrul caruia mai diferite senzatii sunt percepute (dulce, amar, acru sarat si umami) si apoi analizate de catre creier”, a spus Ceto, adaugand ca dispozitivul a analizat deja peste 50 de vinuri produse in regiunea Catalunia, Spania. In cadrul acestei degustari, vinurile au fost mai intai analizate de catre opt degustatori, care au trebuit sa puncteze vinurile pe o scara de la 1 la 10. Apoi, oameni de stiinta au calibrat “amprentele” vinurilor cu punctajele date de degustatori, creand un model, care, potrivit acestora, poate prezice punctajele somelierilor date altor vinuri, doar prin analiza “amprentelor unice”. In acest moment in lume, mai exista dispozitive care pot identifica vinurile pe baza compozitiei lor chimice, insa acesta este primul care poate intui perceptia degustatorilor.

Detalii despre acest nou dispozitiv pot fi citite aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/09/electronic-tongue-invented-to-taste-test-wine/

china-vin-spatiuDecanter: China duce vita de vie in spatiu

China a trimis vita de vie in spatiu, pentru a experimenta in laboratorul de pe Tiangong-2, modulul orbital chinez, rezistenta plantelor la seceta si la temperaturi scazute, anunta Decanter.com. Lansarea rachetei, pe care se aflau si plantele de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Merlot, s-a realizat pe 15 septembrie.

Cu ajutorul testelor facute in spatiu, oamenii de stiinta chinezi spera sa declanseze vitelor de vie mutatii genetice care sa faca plantele mult mai rezistente la clima mai dura din multe regiuni viticole ale Chinei, la seceta si la virusi. In mai multe regiuni viticole din China, in special Ningxia, viticultorii ingroapa vitele pe timpul iernii pentru a le proteja de inghet.

Vitele de vie provin din scoala de vita din Ningxia, una dintre cele mai renumite regiuni viticole din China, scoala de vita care importa vita de vie de la Grupul Mercier, din Franta, din 2013.

Alte detalii despre experimentele Chinei, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/china-grows-wine-space-beat-harsh-climate

la-1475191390-snap-photoLATimes.com: Hello Kitty, acum si vin spumant

O crama italiana s-a asociat cu compania japoneza Sanrio pentru a produce primul vin spumant Hello Kitty, anunta portalul on-line al publicatiei Los Angeles Times.

Potrivit reprezentantilor cramei italiene Torti, pentru acest proiect s-au selectat parcele de struguri inca din 2007. Cele doua companii au facut publica lista vinurilor care vor intra in colectia Hello Kitty, dar si propunerile de asocieri gastronomice. Astfel, in perioada urmatoare vor aparea pe piata Sweet Pink (spumant rose, asociat cu fructe, dulciuri si deserturi), Cupido (spumant alb, asociat cu peste), Rose (un alt spumant rose, sec de data aceasta, care este propus pentru a fi asociat cu peste), Rose Collection (spumant rose, dar care vine la pachet cu un pandantiv Hello Kitty), Charmy (vin linistit, propus pentru asociere cu paste si peste) si Lady (vin rosu linistit, pentru carne si branzeturi)

Mai multe detalii despre noua colectie de vinuri Hello Kitty, aici:
http://www.latimes.com/food/dailydish/la-dd-hello-kitty-wine-20160923-snap-story.html

penfolds-gagoThe Drinks Business: Penfolds testeaza dopurile de sticla

Producatorul australian de vinuri Penfolds a anuntat, prin vocea vinificatorul sau sef, Peter Gago, ca testeaza dopurile de sticla ca o alternativa la dopurile clasice si la dopurile de tip screwcap, scrie publicatia The Drinks Business.

Inca din 2004, toate vinurile albe produse de Penfolds au fost imbuteliate cu screwcap, testarile facute de compania australiana acestei modalitati de inchidere a sticlelor de vin datand inca din 1971. In acest moment, si o parte din vinurile rosii Penfolds au capsule de metal, celelalte vinuri fiind imbuteliate cu dopuri de pluta si sintetice.

Peter Gago a anuntat ca o posibila renuntare la capsulele de metal nu este cauzata de o eventuala maturare defectuoasa a vinurilor, ci mai mult de faptul ca dopul tip screwcap mascheaza defectele cauzate de caldura. “Principalul motiv impotriva capsulelor de tabla este acela ca mascheaza faptul ca vinurile au fost tinute la temperaturi ridicate. O sticla de vin rosu cu screwcap, tinuta la 50 de grade Celsius, va arata foarte bine, dar vinul nu. Foarte multe companii distribuitoare de vinuri renunta la transportul cu temperatura controlata, pentru a taia din costuri, iar vinurile, chiar daca au screwcap, au de suferit, insa nu se poate observa acest lucru”, a mai declarat Peter Gago. In general, dopurile iesite ale sticlelor de vin indica faptul ca acestea au fost expuse la temperaturi ridicate. Expansiunea termica a lichidului din interior cauzeaza impingerea dopurilor spre exterior, lucru aproape imposibil in cazul vinurilor cu screwcap.

Compania Penfolds a mai anuntat ca linia fanion a cramei, Penfolds Grange, va fi imbuteliata in continuare cu dopuri de pluta, la fel ca majoritatea vinurilor de top ale cramei, mai putin cateva vinuri rosii din gama Bin, care poarta dopuri de metal, cu filet. Peter Gago a mai anuntat si faptul ca Penfolds face experimente cu dopuri de sticla pentru anumite vinuri. “Nu cred ca screwcap reprezinta viitorul, asa ca experimentam cu dopuri de sticla. Sticla cu inchidere de sticla – asta experimentam acum”, a incheiat Gago.

Mai multe despre noua orientare Penfolds privind modalitatile de inchidere, aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/10/peter-gago-screw-caps-are-not-the-future/

chiantiDecanter: Chianti, candidata la includerea in Patrimoniul UNESCO

Producatori de Chianti Classico au demarat demersurile pentru includerea regiunii in care activeaza in Patrimoniul mondial UNESCO, urmand astfel exemplul regiunilor Barolo, Champagne, Burgundia si St-Emilion, anunta publicatia Decanter.

Anuntarea candidaturii regiunii Chianti pentru includerea in Patrimoniul mondial UNESCO a fost facuta in timpul evenimentelor organizate pentru celebrarea a 300 de ani de la aparitia decretului ducal care legifera Chianti ca regiune viticola in Toscana. Suprafata care urmeaza sa fie inclusa in Patrimoniul UNESCO corespunde regiunii Chianti Classico DOCG, numita si Gallo Nero (cocosul negru), simbolul folosit pentru a identifica vinurile produse sub aceasta denumire de origine. Pentru a castiga titlul de sit al Patrimoniului UNESCO, producatorii din Chianti trebuie sa demonstreze ca aceasta regiune are o “valoare universala remarcabila”. Daca demersul va avea succes, producatorii vor avea de castigat atat din punct de vedere turistic, cat si din punct de vedere financiar, includerea aducand si o crestere a preturilor terenurilor

Mai multe despre candidatura Chianti de includere in Patrimoniul UNESCO pot fi citite aici:
http://www.decanter.com/wine/wine-regions/tuscany/chianti-unesco-bid-launched

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: